Grønkålssalat er endnu en af vores foretrukne kålsalater, og selvom jeg har delt opskriften på bloggen i foråret i et indlæg om bagt sød kartoffel, så kommer den igen i dag som en del af en serie af ugentlige skønne vinter-kålsalater.
For bare 7 år siden, synes jeg, det var svært at opdrive frisk grønkål i handlen til at lave salat af.
Derfor begyndte vi selv at dyrke grønkål i haven. Det har gjort os selvforsynende med grønkål fra juli – december og igen fra marts – midt april. Vi spiser en del grønkål, netop fordi vi har det i haven.
Vi bruger grønkål i råkostsalater, i wokretter, i grøntsagsjuice, og hvor vi ellers kan se vores snit til at komme lidt ekstra bladgrønt i en ret.
I mellemtiden har jeg set i butikkerne, at det er blevet nemmere at købe grønkål. Udvalget er blevet større – også udenfor perioden omkring jul og nytår, hvor mange har tradition for at spise grønlangkål. Nu forhandler de fleste dagligvarebutikker poser med med grønkål i hele vintersæsonen, og derfor tænker jeg, at frisk grønkål måske er blevet en mere efterspurgt spise. Hvis det er rigtigt, er det er godt, fordi grønkål er ret sundt 🙂
Kirsten Skaarup skriver i sin bog, “Powerfood revolutionen”:
“Grønkål er en rigtig booster for kroppen, Faktisk er grønkål endnu sundere end spinat, bl.a. fordi grønkål indeholder mindre oxalsyre.Helt fortjent har grønkål fået betegnelsen “Dronningen af grønt”. De krøllede blade indeholder meget betacaroten, og K-vitamin samt B- og C-vitaminer. Grønkål er også rig på kalk fosfor, mangan og er en af de bedste kilder til magnesium, som mange er i underskud med… Grønkål er en af de mest kaloriefattige grøntsager med flest opbyggelige stoffer pr. kalorie.”
Der er mange gode grunde til at spise grønkål, og denne grønkåls-råkostsalat med grønkål, æbler, nødder, rosiner og olivenolie-citronsaftdressing er powerfood i forklædning 🙂
Grønkålssalat er en del af vores julemiddag. I mange år var det yngste søns yndlings-kålsalat, og han skulle ikke snydes for lækker salat til jul – eller også var det fordi, hans mor synes, de elskede brunede kartofler skulle have et sundt følgeskab 😉
Nu er de brunede kartofler udgået af menuen, men grønkålssalaten består endnu.
Opskrift på grønkålssalat:
Ingredienser
- 1 STORT bundt grønkål
- 1-2 æbler
- 1 håndfuld rosiner
- 1 håndfuld hasselnødder
Dressing
- 3-4 spsk citronsaft/citrusuniversal
- 3-4 spsk koldt vand
- 2-3 spsk olivenolie eller rapsolie
- 1 spsk agavesirup
Sådan gør du
- Skyl grønkål og rib bladene (ribberne kan evt. bruges i juiceren). Skær grønkålen fint enten med en kniv eller med snittejern i en foodprocessor.
- Æblerne udkernes og skæres i små stykker, hasselnødderne hakkes groft og kommes ved sammen med rosinerne.
- Rør dressingen sammen og hæld den over salaten. Bland det hele godt.
- Samme salat kan laves i en variant med rød grønkål.
Noter
Rester er skønne i madpakken.
2 Comments
Uhmm…den smager helt fantastisk. Tak for opskriften!
Hej Gitte
Tak for din dejlige kommentar, som jeg så lørdag morgen, før jeg tog på arbejde. Jeg blev helt glad 🙂
Hjemme hos os er salaten også en favorit.
Kærlig hilsen Helle