Falafelwurst er lavet af falafelfars, som er tilsat noget stivelse og krydret lidt anderledes end til falafler. Farsen til falafelwurst formes og trilles til pølser og bages i ovnen.
Og når jeg selv skal sige det, er falafelwurst faktisk blevet et ret vellykket eksperiment.
Jeg deler en opskrift i dette indlæg.
Det hele startede hos Ikea i sommers, hvor sønnerne fik mig lokket til at spendere veganske hotdogs. Indtil da har vi kun set billeder af og læst om disse hotdogs – men ikke smagt dem.
Ikeas veganske hotdog består af et hvidt pølsebrød, en vegansk pølse, sennep, rødkål og ristede løg.
Den smager super dejligt. Det drejer sig om en ganske lille hotdog til 10 kr, og måske derfor gik jeg på kompromis med, at jeg ellers ikke spiser hvidt brød. Jeg synes det er interessant, at de kommer rødkål på, og selve hotdogpølsen pirrede min hjerne så meget, at jeg selv måtte igang med en efterligning. Resultatet er, at jeg nu for første gang i rigtig mange år har serveret hotdog for familien.
Jeg går jo op i, at mad skal være rig på næring. Hvis jeg får lyst at spise junkfood, og jeg selv laver det, så forsøger jeg altid at forvandle junkfooden til et mere ernæringsrigt alternativt – altså pille junken ud og erstatte det med noget, som kroppen kan genkende som ernæring. Af samme grund har jeg i flere år fravalgt pølser og dermed hotdogs p.g.a. det hvide brød og den mærkelige pølse.
Det, som skete for mig i Ikea, var helt utilsigtet. Da jeg opdagede, at pølsen havde karakter og konsistens af falafel, og at den smagte godt, vågnede min hjerne:
“Hallo Veganermor – det kan du da selv lave!!”
Hjernen begyndte lige med det samme og helt af sig selv innovativt at ændre på vores gængse falafelfars. På vej hjem i bilen fik den styr på, hvad jeg kunne gøre anderledes for at få farsen til at smage af pølse og til at kunne formes som pølser. Siden har jeg eksperimenteret, og når vi har lavet falafler, har jeg taget 1/3 af farsen fra for at afprøve ideer og lavet pølser af denne tredjedel.
Denne gang har jeg lavet falafelwurst af en hel portion falafelfars. Der er blevet 25-30 falafelwurst.
Vi har smæsket os i hotdogs + der er kommet “pølser” i fryseren.
I vores husholdning tror jeg egentlig, det er mere passende at dele portionen og lave 1/3 til falafelwurst og 2/3 til falafler, når man nu alligevel er i gang.
Forskellen på de to ting er, at der er spidskommen i falaflerne men ikke i “pølserne”, som i stedet er tilføjet mere røget paprika, sennep, karry, majsstivelse, loppefrøskaller og chiafrø.
“Må man spørge Veganermor, hvorfor du har hvidt brød i dine hotdogs, sagde du ikke lige…?”
Det må du gerne spørge om. En stor del af smagsoplevelsen ved at spise hotdog er forbundet til det hvide pølsebrød. For at kunne vurdere falafelwurstens potentiale, og give den en ærlig chance, har jeg kommet den i et hvidt brød og toppet den med klassisk hotdogtopping, nemlig ketchup, sennep, remoulade, ristede løg og agurkesalat. Wursten ER bestået!! – og jeg lover, at det er rigtig godt 😀
Min næste udfordring er at bage et sundere pølsebrød og få afprøvet en rødkålstopping 😉
“Hvorfor kalder du dem egentlig falafelwurst?”
Hmmm!! Det har min mand også spurgt mig om.
Det er et navn, min hjerne ret hurtigt kom op med, og så fik den lov til at bestemme 🙂
Du kan finde en opskrift på hjemmelavet ketchup med rosiner HER
Du kan finde en opskrift på hjemmelavet remoulade HER
Opskrift på falafelwurst:
Ingredienser
- 400 g tørrede kikærter (svarende til en pose.)
- 200 g optøede ærter (kan udelades)
- 1 dl jomfru olivenolie
- 1 dl koldt vand
- 4 tsk friskpresset citronsaft/citrusuniversal
- 2 små løg
- 4-6 fed hvidløg
- ½-1 rød chili (Obs hvor stærk den er)
- ca 50 g persille (finthakket)
- 2 tsk karry
- 2 tsk koriander
- 1½ tsk sennepspulver (eller 1 spsk sennep)
- 2 tsk røget paprika
- 2 tsk havsalt
- 4 spsk Tamari (sojasauce)
- Friskkværnet peber
- 3 spsk maizena (eller anden majsstivelse)
- 3 spsk loppefrøskaller (Urtekram eller HUSK)
- 3 spsk chiafrø
Sådan gør du
- Sæt tørrede kikærter i blød i koldt vand 8-10 timer, eller natten over. Hæld vandet fra de iblødsatte kikærter. (De skal IKKE koges først!!)
- Hvis du bruger minihakker og stavblender, fremfor foodprocessor, kan det være en stor fordel at hurtighakke kikærterne som det første.
- Tilføj ærter. olivenolie, vand og citronsaft. Blend med en stavblender eller en foodprocessor.
- Herefter kan resten af ingredienserne røres i ved håndkraft.
- Hak og tilsæt meget finthakket løg, hvidløg, chili og persille. Tilsæt resten af ingredienserne og rør det hele godt sammen. Lad farsen hvile 20-30 minutter.
- Smag til men vær opmærksom på, at smagen er lidt speciel. Du skal kunne smage den røgede paprika.
- Form farsen til pølser. Dette gøres nemmest ved at benytte et stykke bagepapir eller madpapir ved siden af pladen. Form først en aflang klat fars på papiret og tril herefter til ønsket størrelse pølse. Flyt pølsen over på en bageplade med bagepapir. Kan også formes og trilles direkte på bagepladen, men det sviner lidt (ses i ve. række på billedet 😉 ).
- Bages i ovnen ved 180 gr varmluft i alt 20 min. Først 10minutter på den ene side, hvorefter de vendes og bages 10 minutter på den anden side.
- Spises f.eks som hotdog, hvor de kan varmes op på en pande i lidt olie og opnå lidt sprødhed. - Dog ingen knæk 😉
- Velbekomme
Noter
Man kan sagtens nøjes med kikærter og undlade både ærter og sød kartoffel.
"Pølserne" kan opbevares i køleskab 5-7 dage og kan også fryses.
Du kan finde en opskrift på hjemmelavet ketchup HER
Du kan finde en opskrift på hjemmelavet remoulade HER
Du kan finde en opskrift på falafler HER
Hvis du, (som jeg tit gør) vil lave falafler og samtidig en mindre portion pølser, kan du følge falafelopskriften og undlade spidskommen. Tag 1/3 af farsen fra, kom herefter spidskommen i den store portion, og bag dem som falafler. Den lille portion tilsættes ekstra karry, sennep, røget paprika og 1 spsk maizena, 1 spsk loppefrøskaller, 1 spsk chiafrø, røres godt, hviler 20 minutter, formes til pølser og bages som angivet i denne opskrift.
10 Comments
Ang. pølsebrød, så har den økologiske pølsemand, som har sin pøsevogn ved Rundern, fortalt mig, at hans pølsebrød er lavet af langtidshævet dej, lavet på surdej. De brød som rigtig godt.
Det lyder lækkert 🙂 Og det lyder som et godt sted at starte med at udvikle.
Min mand vil gerne lave nogle glutenfri pølsebrød, og det gør han sig nogle tanker for.
Tak for din kommentar 😀
Kan jeg bruge færdig kogte kikærter. Da jeg ikke har nogen ukogte kikærter
Hej Hanne
Jeg ved det faktisk ikke. Jeg ved, at til falafler duer kogte kikærter ikke. De hænger simpelthen ikke godt nok sammen.
Men forskellen på falafler og falafelwurst er jo, at farsen tilføres “bindemiddel” i form af maizena, loppefrø og chiafrø. Måske kan det godt lade sig gøre.
Hvis du vælger at prøve med kogte kikærter, er du så ikke sød at skrive en kommentar omkring, hvordan det bliver?
Kærlig hilsen Helle
Jeg har lige lavet disse, de blev dog ikke så flot runde som på billederne 😉
Da jeg kun havde kogte kikærter, brugte jeg kikærtemel i stedet. Derfor var jeg nødt til at tilsætte 1 dl vand ekstra (til 1/2 portion).
Det er en virkelig god opskrift og giver pølser med en god konsistens!
– Bedre end mange af de ‘pølser’ man kan købe.
Nåhja, og så prøvede jeg med revet ost i nogle af dem, da jeg savner oste-pølser 😀
Mange hilsner fra Lise
Hej Lise
Tak for din kommentar og tak for at dele dine erfaringer med at lave falafelwurst.
Jeg har ikke selv tænkt over, at man kan bruge kikærtemel i stedet for hele kikærter.
God ide at eksperimentere med at komme ost i 😀
Det giver mig lyst til selv at eksperimentere videre.
Kærlig hilsen Helle
Hej
Jeg er spændt på at lave disse pølser i morgen. Jeg er dog i tvivl. Kan det passe, at kikærterne på intet tidspunkt skal koges? Det eneste tilberedning de skal have er iblødsætningen og i ovnen i 20 minutter?
Mvh karina
Hej Karina
Ja, det er helt rigtigt, at kikærterne bare skal iblødsættes. Deres varmebehandling foregår, når de bliver bagt.
Det er samtidig hemmeligheden bagved at kunne lave falafler, uden at de skal holdes sammen med mel eller æg.
Jeg måtte selv søge på det og lade mig overbevise, da jeg var ny i falafelverdenen. Men mine falafler hang ganske enkelt ikke sammen, når jeg brugte kikærter fra dåse.
Jeg håber, du vil kunne lide falafelwurst, som er en af mine egne yndlingsspiser.
Kærlig hilsen Helle
🙂
De er virkeligt gode.
Det er jeg virkelig glad for, at du synes 😀