Efter en lang vintersæson med mange skønne kålsalater er vi gået på langsom kålsalat-afvænning inden sommersæsonens lettere salater. Spidskål findes heldigvis også i en sommerversion 🙂
Her i foråret vokser vores grønkål i haven igen, hvilket betyder, at vi bare kan gå i haven og plukke efter behov, og netop forårsgrønkålen er helt superb; med blødere blade og helt uden smådyr.
Valget af salat til skærtorsdagsmiddagen blev derfor en salat med grønkål, rosenkål og linser efter en opskrift i bogen “Green Kitchen Rejser” af Luise Vindahl og David Frenkiel. En salat de kalder “decembersalat”, og så er det jo godt, at julen varer lige til påske 😀
En skøn, skøn salat, og selvom det er sidst på sæsonen, vil jeg dele opskriften alligevel. Måske kan du lige nå at lave den, og ellers må du love dig selv at prøve den til efteråret, for den er super, super god.
Min mand påtog sig opgaven med at grille fyldte portobellosvampe og orientalske grøntsager.
Jeg supplerede med denne decembersalat, og det blev da virkelig en værdig skærtorsdagsmiddag.
Opskrift på decembersalat:
Ingredienser
- 200 g berlugalinser (eller linser efter eget valg)
- 4½ dl vand
- 500 g rosenkål
- 250 g grønkål (eller rød grønkål)
- 100 g rå pekannødder
- 2 appelsiner (eller 4 clementiner)
- 75 g friske eller optøede tranebær (Jeg har brugt tørrede)
Sennepsdressing
- 2 spsk stærk sennep (Jeg har brugt dijonsennep)
- 2 spsk agavesirup/ahornsirup
- 4 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 lille citron (saften af / citrusuniversal)
- lidt salt
Sådan gør du
- Skyl linserne, og kom dem i en gryde med den afmålte mængde vand. Læg låg på gryden, og bring vandet i kog. Skru ned for varmen, og lad linserne simre i ca. 20 minutter, til de er møre, og al vandet er opsuget, (og ellers hældes overskydende vand fra). Stil dem til side, og lad dem køle af.
- Gør rosenkålen i stand, og striml dem meget fint med en skarp kniv eller i en foodprocessor. Kom de fintstrimlede rosenkål i kogende vand og blancher dem kort, ikke mere end 1 minut. Hæld dem i et dørslag og skyl dem straks med koldt vand. Dup dem derpå tørre.
- Rens grønkålen og pluk den af ribberne. Striml grønkålene meget fint, og kom den i en stor skål.
- Rør samtlige ingredienser til dressingen sammen i en lille skål, og kom halvdelen af dressingen over grønkålen. Masser kålen grundigt med fingrerne i et par minutter, til den er blød.
- Tilsæt de afdryppede rosenkålsstrimler, og vend de to slags kål sammen.
- Tilføj derpå linser, pekannødder, appelsiner i små stykker, tranebær og resten af dressingen, og vend atter rundt med fingrene. Hæld salaten på serveringsfadet.
- Server salaten straks, eller lad den trække en times tid, så smagsnuancerne får tid til at folde sig helt ud
- Velbekomme 🙂
Noter
God ide at gøre som foreslået i bogen, at blande i en stor skål og først derefter arrangere på serveringsfad 😀
Madpakke egnet, hvis der er rester 😉