Vegansk brunch – del 2

Et kobberbryllup i familien satte mig på en opgave med at lave vegansk brunch-mad til de gæster – inklusiv mig selv – der spiser vegansk eller vegetarisk mad.

Brunchbuffeten kom til at se sådan ud:
Rødkålsalat.
Brødbakke med rugbrød, rugfladbrød og kerneboller.
Vegansk chorizo med hjemmelavet ketchup og agurker.
Mangochiagrød med granola.
Kikærtepandekager med svampe-spinatfyld.
Bagte bær med sojayoghurt.
Platte med tre slags smørepålæg: Hasselnøddespread (nutella), Cashewnøddeost og sveske-mandelmarmelade.

Vegansk brunchbuffet
Vegansk brunchbuffet

Jeg har valgt at lave tre indlæg med retter og opskrifter fra denne brunchbuffet.
I søndags bragte jeg det første indlæg: “Vegansk brunch – transportable -del 1”.
Del 1 indeholder opskrifter på vegansk smørepålæg og brød.
Del 2, som er dette indlæg, indeholder opskrifter på bagte bær og mangochiagrød med granola.
Del 3 er et kommende indlæg med opskrifter på kikærtepandekager med svampe-spinatfyld og vegansk chorizo med hjemmelavet ketchup.
Rødkålsalaten, der også er vores foretrukne jule-rødkålsalat, har jeg planer om at dele på bloggen senere i en serie af efterårs- og vinter-kålsalater  🙂

Bagte bær med sojayoghurt har jeg hentet inspiration til at lave dels fra “Green Kitchen Stories” (LuiseVindahl og David Frenkiel) og dels fra Anette Harbech Olsesens nye bog “Hjernegod mad – spis dig til en bedre hukommelse”. “Vores” bagte bær er lidt en kombination af deres to forskellige opskrifter.
Hos os er bagte bær en weekend forkælelses-morgenmad. Fornemmelsen af forkælelse rammer os allerede under bagningen, hvor en vidunderlig duft af krydderi og nødder breder sig i køkkenet. Smagen og konsistensen er en blanding af bagt havregrød, frugtkompot og ristede nødder. Vi spiser de bagte bær / den bagte havregrød  med sojayoghurt til.
Man kan også toppe den bagte grød med friske bær eller blommer. Det både ser godt ud, og smager fantastisk 🙂

Bagte bær toppet med friske blommer
Bagte bær toppet med friske blommer

Mangochiagrød hentede jeg inspiration til hos “louiogbernaisen”. Jeg lavede den for første gang til brunchbuffeten, og heldigvis smagte den skønt. Nu er den en del af vores morgenmadsrepertoire 🙂
Vi spiser granola på vores mangochiagrød. Du kan finde en opskrift på granola HER

Opskrift på bagte bær og mangochiagrød:

Bagte bær

Bagte bær

Ret: Morgenmad
Keyword: Glutenfri
Glutenfri, hvis du bruger glutenfri havregryn, evt i en kombination af hirse og boghvedeflager.

Ingredienser

Frugt og bær-lag

  • 200 g brombær/jordbær/blåbær (eller en blanding)
  • 1-2 æbler (et stort - to mindre)
  • 2 pærer
  • 200 g blommer (kan undlades)

Grød-lag

  • 200 g havregryn (evt. blandet med rug-/byg-/hirse-/boghvedeflager)
  • 1 tsk kardemomme (eller vanilje / kanel /ingefær)
  • 1 tsk bagepulver
  • lidt salt
  • 2 spsk chia (til chiaæg - se under instruktioner)
  • 4 dl mandelmælk
  • 3 spsk ahornsirup (eller agavesirup / kokossirup)

Drys

  • ½ spsk kokosolie
  • 1 spsk ahornsirup (eller agavesirup / kokossirup)
  • 50 g græskarkerner
  • 50 g hasselnødder (eller grofthakkede mandler)

Sådan gør du

  • Start med at lave chiaæg: Drys 2 spsk chiafrø i en lille skål, og hæld knap 1 dl vand over. rør rundt med en ske, og lad frøene trække i køleskabet i 15 minutter.
  • Skær æbler og pærer i små tern, og kom dem i en smurt ovnfast form sammen med de valgte bær. Du kan fint tilføje blommer. Jeg har udstenede blommer i fryseren, som jeg kommer i sammen med bær og æbler og pære 🙂
  • Rør fyldet til grødlaget sammen og fordel det over frugterne i formen
  • Bland kokosolie og ahornsirup. Kom nødder / mandler og græskarkerner i olie og sirup, og bland det godt. Fordel dem over grødlaget.
  • Bages ved 175 grader i 35-40 minutter
    Bagte bær
  • Toppes evt med friske bær eller blommer (når det er sæson for det), kan sagtens spises uden.
    Bagte bær toppet med friske blommer
  • Serveres f.eks. med planteyoghurt til
    Bagte bær med sojayoghu

Noter

Et bud på en dejlig forkælelsesmorgenmad 🙂
Udenfor pæresæson kommer vi kun æbler i retten.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Mangochiagrød

Mangochiagrød

Ret: Grød, Morgenmad
Keyword: Glutenfri
Glutenfri ved brug af glutenfri granola

Ingredienser

  • 1 moden mango (200-400g mangokød)
  • limesaft af ½ lime
  • dl mandelmælk (eller anden plantemælk)
  • 1 dl sojayoghurt (eller anden planteyoghurt)
  • 4-5 spsk chiafrø

Sådan gør du

  • Blend mango, limesaft, mandelmælk og yoghurt til en mangosmoothie.
  • Rør chiafrø i smoothien.
  • Fordel i portionsglas og sæt i køleskabet natten over.
  • Spises med granola

Noter

Erstat evt. mango med jordbær og lav en rød jordbærchiagrød.
Du kan finde en opskrift på granola HER
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate