Syltede squash som vegansk tilbehør

Det er rigtig mange år siden, jeg syltede squash for første gang. Det begyndte som et eksperiment, fordi jeg havde fået en masse squash af mine forældre. Jeg er vokset op på landet med en mor, som både syltede asier og drueagurker, og tænkte derfor, at jeg måtte kunne sylte nogle af disse squash?
Det blev et eksperiment, som lykkedes i første forsøg. Jeg fulgte en opskrift på syltede drueagurker, og jeg har syltet squash på nøjagtig samme måde – efter samme opskrift – lige siden 🙂

Her må jeg så tilstå, at jeg bruger sukker – Jeg har prøvet med sukkererstatninger, men det giver ikke samme resultat. Ellers bruger jeg ikke sukker i min madlavning.

Jeg har lige fået en pose friskhøstede squash af min storebror, og da mine egne squash i haven lader vente på sig, er jeg gået i gang med at sylte squashen fra min bror.

Friskhøstede squash
Friskhøstede squash

Min mor syltede mange asier – i store kar. Der blev nemlig spist mange asier i hendes landkøkken.
Vi spiser væsentlig mindre “surt” til den type mad, vi laver. Til nogle retter passer det dog super godt.
Vi bruger det  til patéer, i burger, i dressinger, til frikadeller på rugbrød og lignende. Det er rart at have i “beredskab”. Jeg sylter årligt squash og forsøger at tilpasse mængden, så det passer til et års forbrug. Jeg har fundet ud af, at to pænt store squash er en passende portion til vores husholdning.
Jeg opbevarer de syltede squash i en lukket beholder i køleskabet.

Det er overraskende nemt at sylte squash. Det kræver blot lidt logistik i forhold til, at det foregår over 5 døgn med et lille opgave til hver dag:
I min opskrift står helt enkelt:
1.døgn. Rengør, skær i skiver, overhæld med kogende saltlage (1tsk salt / 1dl vand)
2.døgn. Dette gentages
3.døgn. Koges en lage: 1l eddike + 1kg sukker, som hældes over
4.døgn. Koges lagen op og hældes over igen
5.døgn. Blivende lage: 1 l eddike pr kg sukker, 1 ps, syltekrydderi, dild og løg, 2tsk atamon pr l eddike: Kog sukker og eddike, kom krydderier + skoldet dild og løg i, og kog dem med i ca 5 minutter. Tag gryden af blusset og rør atamon i. Hæld blandingen over squashen.

Du får en lidt mere detaljeret vejledning herunder 🙂

Opskrift på syltede squash:

Syltede squash - vegansk tilbehør
Print Recipe
Bær over med, at der står 4 personer. Det giver ingen mening i denne opskrift 🙂 Jeg angiver opskriften på den mængde squash, jeg har syltet. Så kan du selv gange op /ned
Syltede squash - vegansk tilbehør
Print Recipe
Bær over med, at der står 4 personer. Det giver ingen mening i denne opskrift 🙂 Jeg angiver opskriften på den mængde squash, jeg har syltet. Så kan du selv gange op /ned
Ingredienser
Salt-lage
Eddike-lage
Blivende eddikelage
Antal personer:
Instruktioner
DAG 1
  1. Vask squashen grundigt. Evt. med en børste. Tør dem i et klæde. Halver squashen og skær dem i skiver på ca 1cm eller lidt mindre. Hvis squashen er rigtig stor, kan det være en god ide at skrabe kernerne ud, inden den skæres i skiver.
  2. Kom squashskiverne i en passende stor skål / gryde. Jeg har et lerfad, som passer perfekt til formålet. Squashen fylder mere dag 1 end dag 5
    Squash i skiver
  3. Kog en saltlage (1tsk salt pr dl vand). Jeg har brugt 20 tsk salt og 2 l vand. Det passer til mine mellemstore squash. Hæld den kogende saltlage over squashen.
    Squash i saltlage
  4. For at holde alle skiver under saltvandet, er det en god idet at lægge en tallerken over.
    Squash i saltlage
  5. Dæk fadet med et låg eller klæde.
    Syltning af squash
DAG 2
  1. Hæld saltlagen fra. Kom squashen tilbage i fadet
  2. Kog en lignende saltlage og hæld den over squashen.
DAG 3
  1. Hæld saltlagen fra. Kom squashen tilbage i fadet.
  2. Kog en eddikelage af 1 l eddike og 1 kg sukker. Hæld den over squashen.
    Squash i eddikelage
  3. Hold squashskiverne under lagen med en tallerken.
    Squash i eddikelage
DAG 4
  1. Kog samme lage op igen og hæld den over squashen
DAG 5
  1. Blivende lage
    Syltning af squash
  2. Skold den beholder, du vil opbevare squashen i. Skold de små tallerkener, du vil bruge til at holde squashen under lagen med. Jeg bruger et par små underkopper - måske er det ikke nødvendigt - men jeg har altid gjort sådan?? Skold løg og dild.
  3. Hæld lagen fra squashen og kom dem i den valgte beholder
  4. Kog den blivende lage. Når sukker og eddike koger, kommes løg, dildskærme og syltekrydderi ved og koger med i 5 minutter.
    Blivende lage
  5. Tag lagen af blusset og tilføj atamon. Kom løg, dild og syltekrydderi henover squashen og hæld bagefter lagen over.
    Blivende lage
  6. Syltede squash
  7. Hold squashskiverne under lage med et par små underkopper, eller hvad der passer til din beholder.
  8. Dæk med klæde og lad køle helt af, inden låget sættes på. Sæt herefter i køleskabet.
Recipe Notes

Kan spises med det samme, men bliver kun bedre af at stå.

Kommentér

Navigate