Svampebolognese med valnødder

Svampebolognese med valnødder slår tidligere tiders spaghetti og kødsov med flere meter.
Jeg har faktisk slet ikke savnet denne form for mad i vores tid som veganere, men en tur på biblioteket i vinters, hvor jeg landede i en god stol med et madblad, fik mig gjort nysgerrig på at lave en vegansk bolognese. I bladet, “Spis Bedre” faldt jeg over en opskrift på vegetarisk bolognese baseret på svampe og valnødder, som så virkelig lækker ud, og som jeg ret nemt ville kunne veganisere.
Nogle gange er der ikke så langt fra tanke til handling – så det gik jeg hjem og gjorde 🙂
Der er en opskrift på svampebolognese med valnødder i dette indlæg.

Svampebolognese med valnødder
Svampebolognese med valnødder

Første gang, jeg lavede bolognesen, holdt jeg mig så tæt på bladets opskrift som muligt, og det blev virkelig godt 😀
Jeg har lige lavet den igen, hvor jeg har leget lidt mere med ingredienserne. Jeg har f.eks. kommet røde linser i bolognesen for at tilføre nogle flere proteiner, og som tilbehør har jeg udskiftet almindelig spaghetti med sojabønne-fettuccine af samme grund. Jeg har også tilføjet en lille håndfuld bladbeder, som gror i min have, fordi jeg konstant øver mig i at tilføje bladgrønt, hvor det er muligt. Det kunne også have været grønkål, palmekål, spinat eller lignende.

Der er ret mange ingredienser i retten – MEN – alle grøntsager og svampe kan med fordel findeles i en hurtighakker / foodprocessor, og så går det jo pludselig hurtigt. Jeg mindes fortidens kødsovser, hvor jeg netop finthakkede en masse grøntsager i min hurtighakker for at gemme dem i kødsovsen for børnene, og sådan skal en bolognese selvfølgelig laves – tænker jeg og smiler til mig selv 😀

Bolognesen blev også velsmagende med de nye tilføjelser til opskriften, men jeg oplevede at skulle bruge mere tid på at smage til – “lidt mere sojasauce, mere sødme, mere balsamicoeddike, peber etc.” 
Summa summarum tænker jeg, man frit  kan berige retten efter lyst eller undlade nogle af de angivne ingredienser. Det kræver så bare, at man bruger tid og opmærksomhed på at smage bolognesen til inden servering 😉

Svampebolognese med valnødder
Svampebolognese med valnødder
Svampebolognese med valnødder
Svampebolognese med valnødder – come closer
Svampebolognese med valnødder
Svampebolognese med valnødder helt tæt på 😉

Opskrift på svampebolognese med valnødder:

Svampebolognese med valnødder
Print Recipe
Velsmagende vegansk bolognese. Glutenfri ved servering med glutenfri spaghetti. Serveret med vegansk parmesan.
Svampebolognese med valnødder
Print Recipe
Velsmagende vegansk bolognese. Glutenfri ved servering med glutenfri spaghetti. Serveret med vegansk parmesan.
Ingredienser
Svampebolognese med valnødder
Vegansk parmesan
Til servering
Antal personer:
Instruktioner
 1. Mange af ingredienserne:
  Svampebolognese med valnødder
 2. Pil og hak hvidløg fint. Skræl gulerødderne. Rens champignon og løg. Rens bladselleri og peberfrugt (+ evt. bladgrønt). Skær det hele i meget små tern. Alternativt kan du hakke det hele groft i en minihakker. Hak valnødderne groft med en kniv.
  Svampebolognese med valnødder
 3. Steg løg, hvidløg og alle grøntsagerne i olie i en gryde i 5 minutter.
  Svampebolognese med valnødder
 4. Tilsæt tomatpuré, eddike og vin, og lad det koge i ca 5 minutter. Hvis du ikke bruger vin, kan du tilføje 1 dl af bouillonen nu.
  Svampebolognese med valnødder
 5. Tilsæt valnødder, de afdryppede linser, hakkede tomater fra dåse, grøntbouillon fløde, alle krydderierne og ...
  Svampebolognese med valnødder
 6. ... friske basilikumblade, rør rundt og bring saucen i kog.
  Svampebolognese med valnødder
 7. Læg låg på gryden og lad saucen småkoge i mindst 20 minutter – gerne længere, hvis du har god tid.
  Svampebolognese med valnødder
 8. Imens saucen koger kan du lave parmesan: kom alle ingredienser i en hurtighakker og blend til det ligner parmesan.
  Svampebolognese med valnødder
 9. Når bolognesen er færdig, skal den smages til. Tilføj evt ekstra salt eller brug tamari - soja til at salte med, da det tilføjer umami. Tilsæt evt ekstra peber, eddike, rørsukker, måske et nip røget paprika.
 10. Så mangler vi bare at koge pasta / spaghetti, som koges efter anvisning på emballagen, og drypper godt af i en sigte. Broccoli kan plukkes i passende stykker og dampes 3 minutter i lidt vand tilsat lidt salt. 🙂
  Svampebolognese med valnødder
 11. Anret spaghetti og svampebolognese i dybe tallerkener, drys med parmesan, lidt hakkede valnødder og plukket basilikum. Server evt. dampet broccoli til.
  Svampebolognese med valnødder
 12. Velbekomme
  Svampebolognese med valnødder
Recipe Notes

Rester af bolognese kan fryses. Eller bruges som fyld i pandekager.

Kommentér

Navigate