Lækre sprøde grønkålschips

Hvis du ikke i forvejen kender til grønkålschips, så kommer der en opskrift i dette indlæg på lækre sprøde grønkålschips, som du måske har lyst til at lave i weekenden 🙂

For et par år siden forsøgte jeg at lave grønkålschips med grønkål, olie og salt og konkluderede ud fra forsøget, at de smagte “for kålede” på en forkert måde til min smag. Siden har det været min overbevisning, at jeg ikke brød mig om grønkålschips.
Her i foråret fik en ny kollega mig imidlertid på andre tanker. Hjemme hos hende er de vilde med grønkålschips, og hun syntes, jeg skulle give dem en chance mere og så bare krydrer dem noget bedre. Min kollega anbefalede mig at bruge et kryderimiks, som hedder Cajunmiks til en ny omgang grønkålschips. Jeg er af princip altid åben for gode ideer, og derfor fik min kollega mig i gang med at lave grønkålschips igen. Nu kan jeg rigtig godt lide grønkålschips, og endnu bedre er, at min familie er vilde med dem. Chipsene er spist, så snart de er serveret, og jeg får altid lavet for få 🙂

Rød og grøn grønkål i haven
Rød og grøn grønkål i haven

Med en have, der bugner af kål, og en indsats, som tager under ½ time, kan jeg næsten ikke lade være med at lave grønkålschips. Jeg har været på jagt efter nye smage til chipsene, og er stoppet op ved en krydderblanding med olie, gærflager, røget paprika og salt. Gærflagerne giver grønkålschipsene en super fin ostet smag. Mums!
Disse ostede grønkålschips er nu blevet hele familiens favoritchips.
Jeg har fundet inspiration til netop denne variation af grønkålschips på Anette Høegs blog, “Madmedgloed.dk”, som i øvrigt er en super fin og meget inspirerende blog 😀
Anette har selv forsøgt sig med mange andre forskellige smage til hendes grønkålschips, såsom almindelig paprika, kanel, chili, gurkemeje, karry, sesam, tamari og ingefær og spidskommen. Hun er nemlig også vild med grønkålschips og hun advarer:
Pas på, for de er vanedannende! 😉

Det hører med til historien om min kollega, at hun også har belært mig om, at grønkålsbladene skal være helt tørre, når de blandes med olie og krydderi. Dette for at opnå de mest sprøde chips.
Selv køber hun økologisk grønkål, som hun helst undlader at vaske.
Jeg er jo så heldig, at jeg kan gå direkte ud i haven og plukke grønkål. Jeg efterser bladene for larver, lus og andet kryb, og hvis jeg ser mig nødsaget til at vaske kålen, så sørger jeg for at få den tørret rigtig, rigitg godt 🙂

Grønkålschips med gærflager og røget paprika
Grønkålschips med gærflager og røget paprika
Grønkålschips og kimbap
Grønkålschips passer super godt sammen med veganske kimbap

Opskrift på kålchips med gærflager og røget paprika:

Grønkålschips med gærflager og røget paprika
Print Recipe
Glutenfri og vanedannende 🙂 Føl dig fri til at krydre grønkålen, som du har lyst til. Illustreret mængde kål svare til en dobbelt portion.
Grønkålschips med gærflager og røget paprika
Print Recipe
Glutenfri og vanedannende 🙂 Føl dig fri til at krydre grønkålen, som du har lyst til. Illustreret mængde kål svare til en dobbelt portion.
Ingredienser
Til en bageplade
Krydderiblanding
Antal personer:
Instruktioner
  1. Grønkålschips
  2. Rib grønkålen og pluk den i mundrette stykker, skyl evt. kålen, og slyng den tør i en salatslynge + dup den ekstra tør med et viskestykke. Kom kålen i en skål
    Grønkålschips
  3. Rør olivenolien sammen med røget paprika, gærflager og uraffineret salt. Krydderiblandingen virker ret tør, men kan sagten fordeles på kålstykkerne.
    Grønkålschips
  4. Hæld nu olieblandingen over kålstykkerne og bland det grundigt, så olien fordeles over det hele. Brug hænderne.
    Grønkålschips
  5. Fordel dem på bagepapir på en bageplade. De må ikke ligge oven på hinanden, da der helst skal være plads omkring dem. Derved bliver de nemmere sprøde.
    Grønkålschips
  6. Bag dem i ovnen ved 150 gr (varmluft) i 10-15 min. Hold øje med at de ikke brænder på.
    Grønkålschips
  7. Grønkålschips
  8. Kan spises som snack, lige som de er, eller bruges som topping på supper, sammenkogte retter eller måske på en sandwich, som det sprøde element.
    Grønkålschips med gærflager og røget paprika
  9. Smager også dejligt sammen med kimbap (sushi)
    Grønkålschips og kimbap
Recipe Notes

Grønkålschipsene kan sagtens opbevares i et glas eller en dåse og holde sig sprøde i et par dage. Brug dem som chips eller som topping på supper, sammenkogte retter eller måske på en sandwich, som det sprøde element.
Køkkennote: Hvor meget kål, der skal bruges for at passe til en bageplade kan være forskellig fra ovn til ovn. Jeg har efterhånden erfaret, at hvis jeg fylder en skål i en given størrelse, svarer mængden af kål til en plade, og hvis jeg fylder en anden og større skål svarer det til 2 plader 😉

 

2 Comments

  1. Jeg skulle vist ha lavet en større portion, nøj de er gode. Har ellers også syntes de smagte for meget af kål og lidt brændte i det. Men med din kyndige vejledning sad den lige i skabet.
    De fik et mix af salt, paprika, spidskommen, koriander og oregano, så de blev lidt taco agtige. Nu håber jeg bare der er nogen tilbage til i aften hvor jeg havde tænkt at servere dem som det sprøde element til en gryderet med kartoffelmos.

    • Helle Reply

      Hej Mette
      Skønt at høre og tak for din tilbagemelding 🙂
      Det miks af krydderier vil jeg også prøve 😀
      Kærlig hilsen
      Helle

Kommentér

Navigate