Socca med fyld af jorskokker, svampe og spinat

Socca er en slags fladbrød eller pandekage, der stammer fra det sydlige Frankrig, nærmere bestemt Nice og det nordlige Italien. Ingredienserne til socca er kikærtemel, vand, olie og salt.
Selvom jeg har boet et år i det sydlige Frankrig, dengang jeg var 20 år, har jeg ingen erindringer om, at have smagt socca, før jeg for nylig blev præsenteret for retten gennem Årstidernes veganske måltidskasse. Men måske netop, fordi jeg elsker fransk inspireret mad, vidste jeg med det samme, da jeg lavede og smagte Årstidernes “Socca med karrystegte kartofler, spinat og oliven”, at denne type mad vil kunne få en stor plads i vores køkken. Min første tanke var, at jeg ville forkæle sønnerne med socca i den forestående påskeferie. Min hjerne gik straks i gang med at udtænke  forskelligt alternativt fyld til kommende soccaer, og hvad med morgenmads-socca eller endnu bedre socca-vafler? 😀
Der er en  opskrift på socca med jordskokker, svampe og spinat i dette indlæg.

Årstiderne skriver i en køkkennote på deres opskriftark:
“Socca er en slags streetfood fra det sydlige Frankrig, hvor man ofte kan købe den på madmarkeder – friskbagt med krydret fyld og serveret indpakket i brunt papir. Her laver vi den som en slags pizzabund med en masse dejligt fyld krydret med spicy karrypaste.”
Årstidernes socca var med kartofler og spinat og toppet med tomater og oliven. Jeg skiftede de almindelige kartofler ud med søde kartofler og toppede ekstra med rucola. Jeg serverede retten for en veninde, og vi var begge top-begejstrede. Du kan finde Årstidernes opskrift på fyldet HER

Socca med søde kartofler og spinat
Årstidernes Socca med karrystegte kartofler og spinat. Toppet med tomater, oliven og rucola.
Socca med fyld af jordskokker, svampe og spinat
Socca med fyld af jordskokker, svampe og spinat, serveret til “veganermors” 2 års fødselsdag.

Fyldet til socca kan også bestå af ærter, og jeg er særligt glad for ærter med mynte, som jeg finder mange anledninger til at lave, og nu også har lavet som fyld til socca. Mynteærter er hurtig lavet og smager fortrinligt til de fleste ting. Ærte-retten består kun af løg, lidt olie, en pose ærter fra fryseren, frisk eller frossen mynte, salt og peber. Du kan finde en opskrift på mynteærter HER

Socca med mynteærter, tomater og purløg
Socca med mynteærter, tomater og purløg

I denne uge står jeg for morgenmaden til min mand og mig, og på søndag, som er en fridag, har jeg planer om at lave “morgenmads-socca”. Jeg forestiller mig at socca-fyldet skal bestå af løg, spinat og svampe, og gad vide om ikke man kan lave ristede kikærter med lækon-marinade?
Det skal i hvert fald prøves. Hvis det lykkes kommer der fluks en opskrift 🙂
Jeg har bestilt hjertevaffel-jern til mit Tefal vaffeljern (har kun jern til belgiske vafler). Jeg er simpelthen nød til at afprøve ideen med socca-vafler. Jeg forestiller mig allerede, at forretten til årets pinsefest med familien vil kunne bestå af socca-vafler med f.eks. mynteærter, vegansk tunsalat og tomater 🙂
Drømme, drømme, drømme 😀

Opskrift på socca med jordskokker, svampe og spinat:

Socca med jordskokker, svampe og spinat
Print Recipe
Glutenfri. Socca er i denne opskrift en tyk pandekage / en tynd omelet / pizzabund - af kikærtemel . Den kan serveres med forskelligt velkrydret fyld. Det er min plan, at jeg med tiden vil tilføje flere opskrifter på fyld til socca.
Antal personer
2-3
Antal personer
2-3
Socca med jordskokker, svampe og spinat
Print Recipe
Glutenfri. Socca er i denne opskrift en tyk pandekage / en tynd omelet / pizzabund - af kikærtemel . Den kan serveres med forskelligt velkrydret fyld. Det er min plan, at jeg med tiden vil tilføje flere opskrifter på fyld til socca.
Antal personer
2-3
Antal personer
2-3
Ingredienser
Socca
Fyld med jordskokker, svampe og spinat
Antal personer:
Instruktioner
  1. Dejen til socca røres sammen og stilles i køleskabet i mindst en time, gerne natten over.
    Socca
  2. Tag socca-dejen ud af køleskabet, når du starte på at forberede retten. Lav fyldet, før du bager soccaen.
  3. Start med at forberede alle grøntsagerne.
  4. Steg først jordskokkerne i lidt olivenolie på en pande i ca 10 minutter.
  5. Steg svampene på en anden pande imens, kom soja ved svampene. Steg til svampe-vandet er fordampet. Krydr med peber.
    Soccafyld
  6. Tilføj de søde kartofler til jordskokkerne efter 10 minutter, og steg i ca. 15 minutter mere.
    soccafyld
  7. Kom rødløgsbådene på panden til jordskokker og søde kartofler. Steg dem let møre 2-3 minutter. Krydr med salt, peber og støt muskat.
  8. Tilføj spinat og lad fyldet simre sammen, til de søde kartofler er møre. Jordskokkerne vil have lidt "bid", og bliver ikke helt møre.
    soccafyld
  9. Når fyldet virker klar, blandes de stegte svampe i jordskokkefyldet, og panden bruges til at bage soccaen på.
  10. Kom en pæn mængde olivenolie på panden, og hæld socca-dejen på, når olien er godt varm (det skal syde og boble lidt i kanterne). Sænk varmen efter et par minutter, og bag soccaen færdig, 5-7 minutter.
    Socca + fyld
  11. Skær tomaterne i tern. Skyl og slyng rucola.
  12. Vend den færdige socca over på en stor tallerken, eller et fad, med den sprøde bund opad.
  13. Fordel fyldet på soccaen og top med tomater og rucola. Skær soccaen ud i trekanter som en pizza og server.
    Socca
  14. Velbekomme
    Socca
Recipe Notes

Jeg har haft rester af socca med i madpakken. Soccaen og fyldet smager også dejligt koldt 🙂
Det kan man sagtens, hvis man kan spise med kniv og gaffel til sin frokost 😉
Du kan finde en opskrift på mynteærter, som et alternativt socca-fyld HER

Kommentér

Navigate