Nu starter årets mange julefrokoster snart. Vi er tyvstartet og har holdt frokost for en håndfuld venner. Invitationen lød dog ikke på julefrokost, men var en invitation til at prøve en vegansk frokost. Gæsterne var fem skønne ikke-veganere med stort mod til at prøve noget helt nyt.
De mødte glade og spændte op, og en af dem havde ikke sovet meget om natten af bare spændthed. De tog også glade hjem – de overlevede udfordringen – og synes endda, det var en supergod oplevelse. Maden fik meget ros 🙂
Arrangementet gav mig – som “chefkok” – mulighed for at vurdere hver ret ud fra, om den ville kunne bruges til en julefrokost 🙂
Serveringerne lød på:
Vegansk smørepålæg med ærtespread, hokkaidohummus, quinoa-rogn og tilbehør.
Grøntsagschorizo med pesto og ketchup
Lune fredsfisk med rosenkålspuré
Lun champignonspaté med syltede squash og
Bolsjebedecarpaccio
Hertil hjemmebagt rugbrød.
Hvis man har det, som jeg, at man ikke føler et behov for at kopiere den traditionelle ikke-veganske julefrokost, så kan hele denne menu sagtens udgøre retterne til en julefrokost 🙂
Lige et billede af det veganske smørepålæg serveret til vennefrokosten:
Indlæg om – og opskrifter på vegansk smørepålæg kan du finde HER
Grøntsagschorizo og fredsfisk vil der komme indlæg om på bloggen senere.
Dette indlæg handler om champignonspatéen, som er en dejlig julefrokost-agtig servering, hvor du f.eks. kan vælge at bage den i små portionsstørrelses ovnfaste skåle.
Bagt i et større fad er denne champignonspaté en super dejlig ret til almindelig aftensmad- eller til gæster. Server den f.eks. sammen med bagte rodfrugter og salat, eller kålsalat og ristet rugbrød.
Champignonspatén kan også være et bud på “stegen” til julemiddagen.
Patéen kan også med fordel bages i en tærtebund, hvilket smager super godt.
Du kan finde en opskrift på champignonspatétærte HER
Opskrift på vegansk champignonspaté:
Ingredienser
- 1 dl brune ris (ukogte)
- 500 g champignon (grothakkede)
- 3 mellemstore løg (finthakkede)
- 1 fed hvidløg (finthakket)
- 50 g hasselnødder (hakket)
- 2 håndfulde frisk spinat (hakket, eller 2 kugler frossen)
- 1½ tsk timian (tørret)
- 2 spsk Tamari (sojasauce)
- salt og peber
- evt. Friske tomater (til topping)
Kikærtedej
- 150 g kikærtemel
- 3/4 tsk salt
- 3/4 tsk bagepulver
- 1 knivspids chilipulver
- peber
- 1½ dl vand (evt. 1dl plantefløde + ½ dl vand.)
Sådan gør du
- Kog risene efter anvisningen på emballagen. Lad risene køle af.
- Rens og hak champignon, løg, hvidløg, hasselnødder, spinat og timian. Bland dem sammen i en skål.
- Svits af to omgange blandingen på en pande med tamari. Da svampene afgiver væske er det ikke nødvendigt at bruge olie. Svits til væsken er fordampet.
- Hæld blandingen i en skål. Tilsæt risene og bland det hele godt sammen. Tilføj salt og peber.
- Kikærtedej: Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Kom vandet ved og rør det sammen. Konsistensen er en tyk pandekagedej.
- Bland kikærtedejen i fyldet og bland godt. Smag til og fornem, om der skal mere salt og peber i.
- Kom blandingen i et smurt ovnfast fad, eller fordel den i små smurte ovnfaste skåle. Pynt med tomater i skiver eller både og drys evt med sesamfrø.
- Bages ved 180 grader varmluft i 25 - 30 minutter.
- Kan serveres med bagte rodfrugter og en salat. Eller bare en god kålsalat og brød.
- Bagt i portionsstørrelse er de perfekte til en frokost.
Noter
Tomater kan evt. undlades, når de ikke er i sæson.