Nemt græskarpålæg

Nemt græskarpålæg består af ovnbagt butternutsquash, kogte kikærter, citronsaft, lidt olie og krydderier. Det er ligeså nemt at lave, som jeg påstår og både smukt orange og velsmagende.
“Om det er særlig julet?”  –  “PAS!”
Men det er lavet af årstidens grøntsager og et dejligt supplement til traditionel julemad.

Nemt græskarpålæg
Nemt græskarpålæg

Opskriften er inspireret af “Green Kitchen Stories”, som drives af  Louise Vindahl og David Frenkiel.
Efter deres anvisninger, lod jeg mig sidste forår lokke til at foodpreppe græskarmos og komme i fryseren. Jeg fik bare ikke lige brugt mosen til noget. Men i sommers skulle det være, og i mangel af pålæg blev det omsat efter deres opskrift på “græskarsmørrebrød med rucola”.
Wauu! det smagte overraskende dejligt.

Nemt græskarpålæg
Første forsøg med “Græskarsmørrebrød med rucola”

En butternutsquash er i virkeligheden et lille græskar. Derfor kalder jeg det squash og græskar i flæng.
Pålægget er nemt at lave, både fordi der er få ingredienser i pålægget, og fordi der ikke skal bruges nogen maskiner til at blende med, som siden skal vaskes op. Sån’ helt kort fortalt:
Butternutsquashen vaskes, halveres og udkernes. Bages herefter 25-40 min. til den er blød at stikke i. Afkøles. Det orange græskarindmad  tages ud med en ske og moses let med en gaffel. Kikærter moses med en gaffel, og blandes med græskarmosen, tilsættes olie og krydres med citronsaft, salt peber og chiliflager. ET Vôila!!

Anvendelsesmuligheder:

Nemt græskarpålæg har en blød konsistens og sødme fra græskarret.
Vi bruger det mest som pålæg på brød. Men har også til stor nydelse anvendt det til både buddabowls og salatglas. Mit næste eksperiment med græskarpålæg bliver i en varm version, som græskarmos, hvor det moses, mens butternutsquashen er varm.  Det skal erstatte kartoffelmos som tilbehør til en sammenkogt ret eller serveres selvstændig med noget svampetopping 🙂

Nemt græskarpålæg i buddabowls
Nemt græskarpålæg i madpakke-buddabowls
Nemt græskarpålæg i salatglas
Nemt græskarpålæg i madpakke-salatglas

Food prepping med butternutsquash:

Jeg udnytter gerne, at jeg skal have andet i ovnen til også at bage en eller flere  butternutsquash.
Her bager jeg to squash, hvorved jeg kan fryse græskarmos i glas til kommende og endnu nemmere græskarpålæg 😀

Nemt græskarpålæg
Hasselbagte søde kartofler og rosenkål bages sammen med to butternutsquash
Græskarmos til nemt græskarpålæg
Græskarmos – til fryseren.

Opskrift på nemt græskarpålæg:

Nemt græskarpålæg

Nemt græskarpålæg

Ret: Frokost, Pålæg
Inspireret af Louise Vindahl og David Frenkiel, Green Kitchen Stories. Opskriften svarer til ½ butternutsquash. Illustrationerne er med to squash. Glutenfri ved servering på glutenfrit brød.

Ingredienser

  • 1 Butternutsquash (Til bagning)
  • 250 g græskarmos (svarer ca til ½ butternutsquash)
  • 1 ds kikærter (afdryppede og skyllede)
  • ½ citron /citrusuniversal (saften)
  • 1 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • 1/4 tsk chiliflager
  • havsalt og friskkværnet peber

Forslag til servering

  • surdejsrugbrød
  • ½ lille rødløg (i tynde skiver)
  • rucola
  • agurk
  • Oliven

Sådan gør du

  • Nemt græskarpålæg
  • Vask butternutsquashen, halver den og skrab kernerne ud.
    Nemt græskarpålæg
  • Bag dem i ovnen ved 200 gr (185 gr varmluft) i 25-40 min. til squashkødet er blødt at stikke i. Udnyt evt ovnens kapacitet og bag squashen sammen med noget andet.
    Nemt græskarpålæg
  • Tages ud af ovnen og afkøles.
    Nemt græskarpålæg
  • Tag græskarkødet ud af skallen med en ske. Der går ca ½ græskar til opskriften, og det kommer sig ikke så nøje, om det er lidt mere eller mindre.
    Nemt græskarpålæg
  • Kom kikærterne i en mellemstor skål / dyb tallerken, og mos dem med en gaffel.
    Nemt græskarpålæg
  • Tilsæt græskarmos, 1 spsk citronsaft, olie og chiliflager, krydr med salt og peber, og bland det sammen.
    Nemt græskarpålæg
  • Der bliver 2 glas af denne portion.
    Nemt græskarpålæg

Forslag til græskarsmørrebrød

  • Fordel græskarpålægget på ristet brød, pynt evt. med tynde skiver agurk, løg og oliven. drys med rucola. Giv det et drys salt og peber og dryp med resten af citronsaften og olie.
    Nemt græskarpålæg
  • Eller byg din egen græskarpålægshåndmad med valgfrit topping.
    Nemt græskarpålæg
  • Græskarpålægget fungerer fantastisk som del af en buddabowl...
    Nemt græskarpålæg i buddabowls
  • ...eller som lag i et salatglas.
    Nemt græskarpålæg i salatglas

Noter

Græskarpålæg er en skøn variation til husets øvrige smørrepålæg.
Pålægget har flere anvendelsesmuligheder. Selv har vi prøvet som illustreret på brød, i bowls og i salatglas. Pålægget har en blødhed og sødme og kan formentlig også bruges som en "kartoffelmos" til en gryderet eller med andet topping. Måske skal det så  laves mens græskarkødet er varmt ?? 😀
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate