Klimakærlige nøddefrikadeller – og en boganmeldelse

Indlægget er IKKE sponsoreret.

Disse klimakærlige nøddefrikadeller er lavet efter en opskrift fra Kirsten Skaarups nyeste bog,
“Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”.
Der er en opskrift i dette indlæg samt anden del af min anmeldelse af denne fantastiske bog.

Og hvorfor egentlig en todelt anmeldelse af “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”?
Jo, dels fordi bogen fortjener det, og fordi jeg har to opskrifter at dele, men nok mest for at “købe mig noget tid” til refleksion. Jeg elsker kogebøger og låner og læser de fleste og køber udvalgte. Men hvad er det, der gør, at jeg slet ikke kan lade være med at anmelde netop denne bog?
Jeg vil prøve i dagens anmeldelse at komme lidt ind under huden på min iver for at anmelde bogen.
Du kan læse 1. del af boganmeldelsen og få Kirsten Skaarups opskrift på en lækker smørepostej med grønkål og hasselnødder HER

Kirsten Skaarup
Ny bog fra Kirsten Skaarup

“Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” er en bog spækket med opskrifter. Bogen indeholder over 100 opskrifter på plantebaserede frikadeller, “kød”boller, karbonader, falafler, bøffer, burgere, pateer og postejer. Selv gamle travere som forloren hare med brun sovs og gelé,  boller i karry samt leve(r)postej med svampe og “bacon” kan laves i en plantebaseret version, og bogen har opskrifterne. Bogen indeholder desuden opskrifter på en rig variation af tilbehør til farsretterne; ketchup, mayo, salsa, salater, rodfrugter og andet grøntsagstilbehør samt sovse. Og så lige et par smørepålæg som rødbedehummus og tre slags spreads.

Bogen forholder sig løbende til bæredygtigheds-relaterede emner som: Spis klimakærligt (erstat kød med planteproteiner), Stop madspild, Klimaaftryk (spis med hjerte, hoved og holdning), De enorme omkostninger ved kødproduktion, med flere.

“Drømmen er forbi. Vi bliver nødt til at tænke nyt. Tiden er ved at løbe ud for mad baseret på produktion af dyr med de enorme lidelser og ødelæggelser af naturen og klimaet, som det medfører. Det er jo ikke mejslet i sten, at frikadeller, bøffer etc. skal laves af vores medskabninger” – Kirsten Skaarup.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

OG – Vi kan gøre noget!
“Vi kan tage gaflen i den anden hånd” – Kirsten Skaarup
Det er denne klimakærlige kobling, som jeg særligt er betaget af.
Bogen er på trods af sit alvorlige klimabudskab også fuld af håb og kærlighed.
Bogen anviser nemlig handlinger, og den giver os en indføring i plantebaserede råvarer og masser af opskrifter på retter, som vi kender og nyder, i nye plantebaserede versioner – og for at vi kan lykkes med vores nye og mere plantebaserede livsstil, deler Kirsten rigt ud af råd og praktiske anvisninger på f.eks. tilsmagning af maden, og hvad der kan give vores farsretter velsmag.
Udover, at bogen indeholder en skøn opskriftsamling, er den også en nyttig lærebog på flere planer – både som øjenåbner i forhold til klimaproblemer og helt ned i detaljen for, hvordan vi lykkes med at lave plantebaseret mad.

“Det er ikke meningen, at retterne skal smage som kød. Tværtimod! For mig gælder det ikke om at efterligne smagen af kød, det gælder om at vælge mad med masser af opbyggende næringsstoffer og stor smagsfylde. At spise er noget sensuelt, det handler om nydelse, og mad skal gøre dig glad og give store smagsoplevelser. Derfor er det vigtigt at smage plantefarsen omhyggeligt til.
…Når du laver din plantefars, skal du tænke på, at der skal være mere smag i farsen, end du umiddelbart tror. Planteprodukterne opsuger megen smag. Vær derfor helt sikker på, at farsen virkelig smager af noget, før du steger/bager den.” – Kirsten Skaarup.

Måske har du lyst til at afprøve det på disse på klimakærlige nøddefrikadeller?

Nøddefrikadeller
Nøddefrikadeller – billede fra bogen

Kirsten Skaarup foreslår følgende spidskålssalat som følge til nøddefrikadellerne: “Skær små terninger af kogte rødbeder, og bland dem med fintsnittet spidskål, gerne rød. Tilsæt blåbær eller brombær samt snittet hjertesalat. Vend salaten i en olie-eddikedressing smagt til med blåbærsirup, røget paprika og friske krydderurter”

Opskrift på klimakærlige nøddefrikadeller:

Nøddefrikadeller

Klimakærlige nøddefrikadeller

Ret: Frikadeller, Pålæg
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn. Opskriften er fra Kirsten Skaarups bog: "Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer". Der bliver ca. 10 frikadeller.

Ingredienser

  • 200 g squash
  • 100 g kartofler (eller søde kartofler / knoldselleri)
  • 2 tsk salt
  • 25 g skalotteløg (ellert anden type løg)
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk kokos- eller olivenolie (+ ekstra til stegning)
  • 100 g hasselnødder
  • 2 spsk chiafrø (kan undlades)
  • 1 spsk frisk fintsnittet rosmarin (eller anden krydderurt)
  • 50 g havregryn
  • 2 spsk kikærtemel (sojamel eller anden type mel)
  • ½-1 dl plantefløde
  • Havsalt og friskkværnet peber
  • evt. fuldkornsrismel (eller groft majsmel)

Sådan gør du

  • Nøddefrikadeller
  • Riv squash og kartofler. Læg dem i en fintmasket sigte og drys saltet på. Vend det godt ind i grøntsagerne. Lad grøntsagerne afdryppe i sigten en halv times tid.
    Nøddefrikadeller
  • Hak løg og hvidløg fint og svits dem i olien 4-5 minutter. Hak hasselnødderne fint.
    Nøddefrikadeller
  • Kom nødderne på panden med løgene og rist dem, til de er let gyldne.
    Nøddefrikadeller
  • Pres så meget væde som muligt ud af grøntsagerne. Rør løg og nødder i grøntsagerne sammen med chiafrø, rosmarin, havregryn, mel og fløde samt lidt salt og peber. Rør farsen sammen. Den skal være temmelig fast. Smag den til.
    Nøddefrikadeller
  • Pres farsen godt sammen i skålen og lad den hvile 1/2-1 time. Smag farsen til igen, når den har hvilet, må gerne give indtryk af at være lidt for salt.
    Nøddefrikadeller
  • Form ca. 10 frikadeller med hænderne og vend dem i rismel, kikærtemel eller groft majsmel.
    Nøddefrikadeller
  • Nøddefrikadeller
  • Steg frikadellerne gyldne på hver side i godt varm olie, og lad dem herefter småstege for lavere varme i 5-10 minutter for at de rå ingredienser bliver møre.
    Nøddefrikadeller
  • Velbekomme
    Nøddefrikadeller

Noter

Super lækre nøddefrikadeller til aftensmad, frokost, madpakken 😀
Jeg laver gerne af en hel squash og ganger opskrift op. Squashen på billedet øverst i opskriften vejede 300 g, og kartoflen 150 g, og derfor er denne opskrifts illustrationer baseret på 1½ x opskriften
Opskrift fra Kirsten Skaarup: ”Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”. www.kirstenskaarup.dk
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate