Julemaden anno 2018

Dette indlæg indeholder en beskrivelse af vores julemiddag anno 2018, samt link til alle opskrifter.
Det er et indlæg, jeg drømte om at skrive i ugen op til jul, men det blev en af de knapper, jeg valgte at skrue ned for i prioriteringen af min TID.
TID som blev brugt til juleforberedelser bl.a. i form af madlavning og til nærvær med familien 😀
For os er alle disse retter forbundet med JUL, men i virkeligheden er det jo bare en skøn vegansk festmenu, som ligesåvel ville kunne serveres nytårsaften, til en fødselsdag eller lignende 😀

Julen anno 2018
Julen anno 2018

Først lige et overblik over årets juleretter, og herefter er der billeder af maden med link til opskrifterne.
Du kan finde yderligere inspiration i sidste års indlæg “På vej mod vegansk julemad 2017” HER 

Julemenuen anno 2018:

JULEAFTEN:
Indbagt linsesteg med svampe og hasselnødder

Bagte rodfrugter
Portvins-svampesovs
Grønkålssalat
Rødkålssalat
Julesyltede hokkaido
******
Tiramisu til dessert

JULEDAG:
Rester til frokost
Jordskokkepizza til aften

2.JULDAG:
Julefrokost i familien med medbragte veganske retter.
Fredsfisk
Tærtelet
Salatglas med hummus, kålsalat og falafler.

HELE JULEN:
Julegodter med:
Havregrynskugler, fyldte dadler og konfekt med kokosmynte.


Juleaften:

Julemaden anno 2018
Indbagt linsesteg, portvins-svampesovs, bagte rodfrugter, rødkålssalat, grønkålssalat og syltet hokkaido

Rødkåls- og grønkålssalaterne er vores juleklassikere, Salaterne kan laves i god tid – sagtens dagen før. I år lavede vi begge salater, hvilket vi gør ca hvert andet år, hvorefter jeg som regel evaluerer, at vi det efterfølgende år skal erstatte den ene kendte salat med en ny og mere spændende kålsalat.
I virkeligheden er det rigeligt at servere den ene kålsalat. Men jeg har et motto om:
“At vi Ikke må gå ned på kålsalater juleaften!” 😉
– Og rester i juledagene er slet ikke så tosset 😉

Indbagt linsesteg
Indbagt linsesteg med svampe og hasselnødder

Både dej og fyld til linsestegen kan laves fra morgenstunden eller dagen før.
Den indbagte steg samles og bages ca. 1 time, før den skal spises.
Igen i år var vi ikke i god tid, men fik det lavet lige til tiden 😉
Vores brød omkring stegen blev meget sprødt, og var svær at skære i skiver uden at presse fyldet ud. Dejen kan erstattes med butterdej, men ikke hos os, da vi gerne undgår hvidt hvedemel. Derfor vil vi arbejde på en mere skære-venlig dej til næste års julesteg.
Linsestegen smagte dog som altid super godt 😀

Bagte rodfrugter
Bagte rodfrugter

Rodfrugterne kan tilberedes i god tid. Man skal dog ikke komme salt i, før de skal i ovnen, da det ellers vil trække væske ud af grøntsagerne. Rodfrugterne kan bages samtidig med linsestegen på ovnens varmluftprogram.

Portvins-svampesovs
Portvins-svampesovs – Min mands speciale -opskrift følger 😉

Portvinssovsen improviseres hvert år fra ny, da vi endnu ikke har formået at få skrevet mængder og processer ned. Typen af portvin (Ruby port) gjorde sovsen ekstra rød i år. Min mand indamper portvin til halv mængde, tilsætter bouillon og fløde, og lader det simre sammen. Svampene svitses for sig på en pande, og portvinsblandingen hældes over. Sovsen jævnes med maizena og smages til med salt og peber.

Grønkålssalat
Grønkålssalat
Rødkålssalat
Rødkålssalat  tilføjet fintskåret rå rosenkål
Julesyltet hokkaido
Syltet hokkaido med julekrydderi opskrift fra “Mad med glød”.

Syltede hokkaido blev årets nyhed til hovedretten. Dejligt syltet tilbehør, som har en sprød konsistens.

Vegansk Tiramisu
Juledesserten: Vegansk Tiramisu

Hverken min mand, mine sønner eller jeg er særligt forbundne til risalamande som fast juledessert. Yngste søn bryder sig faktisk slet ikke om risalamande og har altid været lidt udenfor, når vi nåede til den del af julemiddagen. Vi eksperimenterer derfor med at finde vores allesammens foretrukne juledessert, og denne Tiramisu er et vældigt godt bud.
Tiramisuen laves minimum 7 timer, før den skal spises, men kan sagtens laves længe før. Jeg lavede vores Tiramisu dagen før. Desserten opbevares i fryseren, og 20-30 minutter før servering skal den tages ud af fryseren og portionsanrettes. Tiramisustykkerne skal stå og tø op, før de pyntes og serveres.

Juledag:

Grønkålspesto til julepizzaen
Grønkålspesto til juledags jordskokkepizza
Jordskokkepizza
Jordskokkepizza

En rest rødbededurumdej fra indbagt linsesteg blev for 3 år siden på juledag forvandlet til de skønneste jordskokkepizzaer, og siden har det været et “must have”. Vi laver nu ligefrem ekstra dej d. 24.12, for at kunne lave pizzaer d. 25.12. Grønkålspestoen er lavet uger forinden af havens grønkål og frosset ned. Grønkålspesto er blevet en af mine vigtige juleforbedredelser.

2. juledag:

En tradition med julefrokost i min mands familie er blevet til en tradition om at medbringe veganske retter til os selv og de af vores veganerbørn, som deltager i julefrokoksten. Med årene fjerner jeg mig fra behovet for, at vores mad skal ligne de øvrige deltageres traditionelle julefrokostmad.
I år fik vi følgende menu:

Fredsfisk med hjemmerørt remoulade
Fredsfisk med hjemmerørt remoulade

Mens det øvrige selskab spiste sild, spiste vi fredsfisk. Opskrift på remoulade kommer snart 😉

Tærtelet med grønærter, asparges og selleri.
Tærtelet med asparges og selleri.

Da det blev tartelet-tid, fik vi denne tærtelet, som er en tærte med tarteletfyld. Det er en ny ret, som jeg ikke har lavet før, men fundet i en af mine mange lånte mad-bøger, “Go’ og nem veganermad” af Signe Lykke. Tærtelet er en helt oplagt julefrokostret.

Salatglas med hummus, kålsalat og falafler
Salatglas med hummus, kålsalat og falafler

Da det øvrige selskab spiste hamburgerryg med brunede kartofler og grønlangkål, fik vi disse salatglas med hummus, kålsalat og falafler.
Herudover havde jeg lidt vegansk konfekt med (se senere i indlægget). En af min mands døtre bidrog med småkager, knækbrød, cashewnøddeost og vindruer. Alt i alt en ganske fin vegansk julefrokost 😀

Julegodter:

Havregrynskugler
Havregrynskugler
Dadler med marcipan og chokolade
Fyldte dadler med marcipan og chokolade
Vegansk Konfekt med kokosmynte
Julekonfekt med kokosmynte

Disse tre slags konfekt tegner dette års juleslik hos os. Skal jeg være helt ærlig, er det faktisk lidt svært, at finde de rigtige tidspunkter til at få konfekten omsat, fordi vi faktisk spiser os godt mætte til hovedmåltiderne og har vænnet os fra at spise en masse indimellem måltiderne.
Men julekonfekt hører sig til 😉
Jeg laver mindre portioner af julegodterne, og de skal også nok få ben at gå på 😀
For øvrigt er det vist 4. eller 5. gang i december, at jeg har lavet havregrynskonfekt – Hmm!

Jeg skriver hvert år et julebrev til  mig selv, som jeg kommer i “den store kasse med julepynt”. En kasse der står på loftet mellem julene. I brevet beskriver jeg julen, som lige har været og gør mig tanker frem mod næste jul. Hvad har fungeret godt i år, og hvad kan vi med fordel ændre på til næste år.
I år vil jeg beskrive årets jul i store træk, og så vil jeg bl.a. skrive til mig selv, at dejen omkring linsestegen skal være bagt mindre sprød, så den er nemmere at skære, og at jeg godt må finde på en ny kålsalat…. osv.
Hvert år, når julepynten tages frem i starten af december, glæder jeg mig til at læse mit julebrev til mig selv 😀

Med ønsket om en glædelig bag-jul, håber jeg, dette indlæg kan være til nogens inspiration 😀

Jeg håber,  jeg kan bruge dette indlæg eller dele af indlægget igen, når julen 2019 nærmer sig – og for et års skyld være på forkant med julen 😀

Kommentér

Navigate