Salatglas med julehummus, kålsalat og falafler

Salatglas med hummus, kålsalat og falafler er gået fra at være en tanke om en mulig sammensætning til rent faktisk at blive en succes både på smag, spiseoplevelse og praktiskhed. Sådan går det ikke altid i mit køkken, og derfor er jeg super glad for denne nye, dekorative, velsmagende og nemme ret.
Jeg lavede disse salatglas første gang til en julebrunch med vores venner d. 2.12. Min mand og jeg skulle som sædvanligt medbringe et vegansk alternativ til vennernes traditionelle brunchmenu. Salatglassene blev vores alternativ til vennernes scrambleæg. Vores første salatglas blev lavet med helt almindelige hummus og falafler. Salaten var med rødkål, hvidkål, palmekål, gulerødder, tørrede abrikoser og solsikkekerner.
Tanken var, at salaten måtte godt være farverig 😀

Salatglas med hummus, kålsalat og falafler
Salatglas med julehummus, grønkålssalat og falafler

Efterhånden,som julestemningen er begyndt at indfinde sig, har mine tanker kredset om, hvordan jeg kunne gøre salatglasset mere julet? Kombineret med et ønske om at skabe en julehummustallerken har jeg i denne uge slået to fluer med et smæk 🙂

Jule-hummustallerken med rødbedehummus, kålsalat og falafler med sorte kikærter og søde kartofler
Jule-hummustallerken med rødbedehummus, kålsalat og falafler med sorte kikærter og søde kartofler.

Hummus kan nemt gøres rød ved at tilsætte bagt/kogt rødbede, og spørgsmålet var, om en lille mængde rødbede ville kunne farve nok uden at præge smagen for meget?
Det, synes jeg, er lykkedes, som jeg gerne ville 🙂
Vi har længe haft en pose sorte kikærter i skabet, som jeg har udtænkt skulle bruges til at lave nogle anderledes falafler. De kunne jo passende bruges til mit juleeksperiment 😀
At jeg så både er blevet klogere og lidt skuffet over at opdage, at det kun er den yderste skal af kikærterne, der er sort.  Jeg troede jo, at kikærterne var helt sorte 😉
I forvejen havde jeg gået og forestillet mig, at jeg skulle prøve at komme søde kartofler i vores falafler. Så hvofor ikke gå all in og få prøvet en masse, når jeg alligevel skulle i gang.

Madlavningen startede aftenen før med at sætte de sorte kikærter i blød i vand.
Til falafler skal kikærter kun iblødsættes (Ingen kogning).
På dagen blev der bagt en lille rødbede og tre små søde kartofler med skræl, som blev pillet.

Trinvis beskrivelse af salatglas og hummustallerken:

JULEHUMMUS:
Du kan finde en opskrift på hummus til hummustallerken HER
Denne opskrift er blot tilføjet den lille bagte rødbede.
Du kan se  i opskriften, hvordan du former en hummustallerken.

FALAFLER af sorte kikærter og søde kartofler:
Du kan roligt bruge almindelige kikærter, jeg tror ikke det smagsmæssigt gør nogen forskel.
Du kan finde en opskrift på falafler HER
Denne opskrift er blot tilsat de tre små bagte søde kartofler (i stedet for grønne ærter), som er blendet med i starten af opskriften sammen med kikærter, vand, olie og citronsaft, og ellers er opskriften fulgt slavisk. Jeg har valgt at lave falaflerne mindre, end jeg plejer.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

KÅLSALAT:
Tanken omkring salaten er, at den skal være farvemæssigt flot og komplementere salatglassets øvrige ingredienser. For mig er rødkålssalat og grønkålssalat lig med jul. Selvom vi spiser disse kåltyper hele året, hører de med til vores julemenu. Jeg har valgt at lave en kålsalat med grønkål til dette jule-salatglas, fordi den grønne farve komplementerer den røde hummus rigtig flot.
Du kan finde en opskrift på grønkålssalat HER

Man behøver faktisk ikke lave en særlig stor salat. Jeg har alle de gange, jeg har lavet salatglas eller hummustallerken bare brugt lidt af hver af de valgte kåltyper.
Til denne grønkålssalat har jeg brugt grøn grønkål, rød grønkål, rosenkål og palmekål – fordi jeg havde disse typer kål, og for at give et farvespil i kålsalaten. Dette spil kan også opnås med hvidkål, rødkål og/eller en revet gulerod. I denne salat er der et rødt æble i tern og en clementin i tern, samt rosiner og hakkede hasselnødder. Du kan i stedet vælge at bruge pære, appelsin, vindruer, granatæble eller, hvad du har – samt en anden typer nødder eller kerner. Og i stedet for rosiner kan du bruge tørrede abrikoser, tranebær, figner, dadler eller andet. Dvs. Du kan roligt freestyle salaten efter de  ingredienser, du har til rådighed. En skabelon hertil kan være at bruge forskellig kål, evt. gulerod, frisk frugt, tørret frugt og nødder/kerner.
Dressingen er lavet med 1 spsk citronsaft, 1 spsk vand, 1 spsk æblecidereddike, 1 spsk olivenolie, 1 spsk agavesirup.

SALATGLAS:
Vælg et passende størrelse glas. Med låg, hvis salaten skal transporteres.
Kom 2-3 spsk hummus i bunden. 4-6 skefulde salat og top med 3-5 falafler.
Glasset kan sagtens forberedes dagen før, det skal spises.

Salatglas med julehummus, grønkålssalat og falafler
Salatglas med julehummus, grønkålssalat og falafler

JULEHUMMUSTALLERKEN:
Lav hummustallerkenen, når den skal serveres. Følg anvisningerne til at forme tallerkenen i opskriften.
Top med salat og falafler. Drys evt. med ristede kikærter, granatæblekerner eller andet ekstra pynt 😉
Server med lune pitabrød eller pandebrød af søde kartofler.

Julehummustallerken
Julehummustallerken med falafler og grønkålssalat, serveret for husnisserne

Kommentér

Navigate