Veganske fiskefileter

Da jeg opdagede disse veganske fiskefileter sidste år, blev jeg super glad.
De ligner fiskefileter. De smager bedre, og der er ingen ben i 🙂
De er lavet med rodfrugten pastinak. Det er helt genialt fundet på.
Jeg har fundet opskriften hos Månebarnet, og jeg har fået lov til at dele den her på bloggen.

Luna Månebarn kalder fiskefileterne for fredsfisk og skriver om retten:
“Denne ret, bestående af paneret pastinak, hedder egentligt “krigsfisk” da retten blev spist under krigen i stedet for fiskefileter. Men jeg har valgt at lægge vægt på dét jeg nu for en del år siden erklærede overfor dyr, også fisk. Fred. Derfor har jeg valgt at kalde retten for fredsfisk.”

Sidste år lavede jeg fredsfisk flere gange som aftensmad f.eks. serveret sammen med en pastasalat.
Vi oplevede, at rester af fredsfisk smagte glimrende på rugbrød dagen efter. Derfor blev fredsfisk et oplagt valg, da vi i år skulle byde ind med en ret til årets julefrokost med naboer/venner. Vores naboer/venner spiser traditionel dansk julefrokostmad, og fiskefileterne ville passe godt ind i dette “set-up” lige efter silden.

Vi har efterhånden lavet disse fredsfisk flere gange. Det er vores oplevelse, at processen omkring den veganske panering af fileterne kan drille mere eller mindre. Da jeg ikke spiser hvedemel, bruger jeg ikke almindelig købe-rasp, og jeg har derfor eksperimenteret med forskellige typer hjemmelavet panering (sesamfrø, rugmel, finthakket hasselnød med rugmel, groft majsmel o.l.). Den panering, som er lykkedes allerbedst for mig, er en købt glutenfri rasp fra REMA bestående af rismel, vand og salt. Den er totalt nem at arbejde med, og fileterne bliver meget vellykkede 🙂

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Hjerternes jul

Til omtalte julefrokost lavede vi fredsfiskene hjemmefra og lunede dem i ovnen før servering. Jeg lavede selv en vegansk remoulade, som smagte overraskende dejligt. Desværre skrev jeg ikke opskriften ned – da det var et eksperiment – så den er ikke “blog-klar” endnu.
Vi serverede fileterne på en bund af feldsalat og med remoulade og skiver af citron.
To dage senere skulle vi have smørrebrød med til en fødselsdag i familien, og her brugte vi bl.a. rester af fredsfisk som pålæg, og det smagte fantastisk 🙂 🙂

Smørebrød med fredsfisk
Smørrebrød med fredsfisk

Opskrift på veganske fiskefileter:

Veganske fiskefiletter

Veganske fiskefileter

Ret: Hovedret
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Panerede pastinakker. Også kaldet krigsfisk eller fredsfisk.
Glutenfri ved brug af glutenfri rasp.
Opskriften er inspireret af "Månebarnet".

Ingredienser

 • 300 g store pastinakker
 • 2 dl kikærtemel
 • 2-2½ dl vand
 • ½ tsk karry
 • 1 knivspids røget paprika
 • 1 fed hvidløg
 • 2 tsk havsalt
 • peber
 • rasp til panering (f.eks. glutenfri rasp fra REMA)
 • Fedstof til stegning (f.eks. olivenolie eller kokosolie)

Sådan gør du

 • Pastinakker
 • Skræl pastinakkerne og skær dem i ca. ½ cm tykke skiver på langs. Endestykkerne vil selvklart ikke blive så lange, men smager ikke ringere af den grund.
  Pastinakker
 • Bag skiverne ved 200 grader i ca. 10 minutter i ovnen. Jeg bager dem gerne uden olie, da jeg synes dejen har lettere ved at sidde fast på de bagte pastinakstykker når de er tørre og oliefrie.
  Bagte pastinakker
 • Mens pastinakkerne bages, blandes dejen, de skal dyppes i inden paneringen. Den er ganske simpel. Kikærtemel, vand og krydderier. Den skal være tyk som en pandekagedej.
 • Vend først de afkølede pastinakskiver i dejen og derefter i rasp. Hvis dejen nemt glider af stykkerne, har du lavet den for tynd, og du skal tilføje lidt mere mel til den.
  Panerede pastinakker
 • Steg fredsfiskene ved middel varme, til de bliver let gyldne på en pande.
  Stegte fredsfisk
 • Du kan også med fordel pensle dem med lidt olie og bage dem i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter til de er gyldne, hvilket især er godt, hvis du vil spare på olien, og nemt når du gerne vil lave rigtig mange, og det vil du gerne.
 • Spis som almindelig aftensmad med kartofler eller en pastasalat til, eller til frokost på rugbrød. Egner sig glimrende som ret til en jule / påskefrokost serveret med vegansk remoulade og citronskiver.
  Veganske fiskefiletter

Noter

Du kan i følge Månebarnet sagtens bruge andre grøntsager end pastinakker til at lave fredsfisk. Månebarnet skriver, at mange er glade for at bruge aubergine i skiver, knoldselleri eller søde kartofler.
Selv har jeg kun prøvet at bruge pastinakker.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

2 Comments

 1. Tina Johansen Reply

  5 stars
  Jeg er virkelig glad for denne hjemmeside, da de forskellige madopskrifter bliver gennemmgået klart, tydeligt og med gode fotos. Bliv endelig ved
  Venligst
  Tina Johansen

  • Helle Reply

   Hej Tina
   Af hjertet tak for din søde kommentar <3
   Det giver jo absolut mere lyst til at blive ved 😀
   Kærlig hilsen Helle

Kommentér

Navigate