Hjemmelavet sojayoghurt

Sidste sommer købte vi en yoghurtmaskine, hvilket vi bestemt ikke har fortrudt.
Hvis man, som os, helst vil bruge så rene råvarer som muligt, er det et hit at kunne lave sin egen yoghurt. Når vi laver yoghurt, kan vi selv bestemme, at yoghurten skal være uden sukker, olier og andet tilsætning. Samtidig kan vi være trygge ved, at kunne skaffe en yoghurt natural, når vi har brug for det.

Før, vi selv begyndte at lave yoghurt, oplevede vi ved flere lejligheder, at vi ikke kunne skaffe “sojade-natural”, som er en neutral og økologisk sojayoghurt uden tilsætningsstoffer – den var tit udsolgt. Sojade er vores foretrukne købe-planteyoghurt, fordi den direkte kan erstatte både cremefraiche og yoghurt natural. Faktisk måtte vi ved to festlige lejligheder bruge skyr til en ret, selvom menuen ellers skulle være helt vegansk. Heldigvis var retten kun en lille tilbehørsting, men alligevel ærgrede det mig.
Det kunne lade sig gøre at anvende skyr, fordi vores gæster – nemlig min mands og mine kolleger – ikke er veganere, og fordi min mand og jeg endnu kun var 95% veganere i vores madvalg.
Men det vil ikke kunne gå i dag 🙂

Løsningen på dette dilemma blev, at vi købte en lille yoghurtmaskine og selv gik i gang med at lave vores egen yoghurt. Vi har lavet yoghurt hver uge lige siden 😀
Det er nemt at lave yoghurt, men det kræver lidt planlægning.
Det tager kun ti minutter at lave selve yoghurten, hvis der altså  bruges langtidsholdbar plantemælk. Herefter skal den syrne 9 timer i maskinen, og modnes 10-12 timer i køleskabet.

En yoghurtmaskine er et lille varmeapparat med tilhørende små glas. Apparatets funktion er at holde yoghurt-massen ved en konstant temperatur (ca. 45 grader) i 9 timer, hvor den syrner.

Sojayoghurt
Sojayoghurt

Jeg har ikke selv prøvet, men har læst flere steder, at man godt kan lave yoghurt uden at købe en yoghurtmaskine. Yoghurten kan alternativt syrnes i en køletaske med varmt vand i bunden eller i ovnen ved 45 grader. Det vigtige er, at temperaturen skal være konstant 42-45 grader i den tid, det tager at syrne.

Vi har købt vores yoghurtmaskine ved “Dansk Hjemmeproduktion” sammen med en vegansk yoghurt startkultur. Hvis du overvejer at købe en maskine, er det en god ide samtidig at købe et termometer, samt undersøge, om du kan købe et sæt ekstra glas med fra start.
Dansk hjemmeproduktion medsender informationsark til at lave vegansk yoghurt og skriver bl.a.:

“Historisk baggrund:Yoghurt har eksisteret så langt tilbage, man kan huske. Produktionen begyndte ved den tilfældige syrning af mælk. Kontrolleret syrning af mælk begyndte med opdagelsen af mælkesyrebakterien og udforskning af dens egenskaber. Bulgarerne introducerede yoghurt i Europa i det 7. århundrede. Biologen Metschnikoff tildelte bulgarernes foretrukne spise æren for deres lange levealder. På grund af dette er yoghurt ofte beskrevet som ”Det lange livs mælk”.”

Vi bruger yoghurt til:
Yoghurt med optøede bær, pærer i tern eller anden frugt, kværnede hørfrø og sesamfrø og granola.
Bagte bær
Raita, en slagt myntetaziki, som vi bruger til falafler i spidskålswraps.
Vegansk tunsalat – opskrift fra “Kærlighed og kikærter”.
Coleslaw
Cremefraiche til frugttærter
Nachos
Vegansk gulerod-chili-suppe med umamidrys
Peberodscreme
Blinis med vegansk stenbiderrogn
Og andre ting 🙂

Opskrift på hjemmelavet yoghurt:

Hjemmelavet sojayoghurt
Print Recipe
Vi laver yoghurt af langtidsholdbar sojamælk, anden plantemælk kan også anvendes. (Du skal bruge et termometer). Første gang, du laver yoghurt, kan du tilsætte en købe-yoghurtkultur, f.eks fra "Dansk hjemmeproduktion". Herefter holdes yoghurtproduktionen i gang ved, at du bruger 3spsk yoghurt (jeg bruger det sidste glas) til at pode næste portion yoghurt med.
Hjemmelavet sojayoghurt
Print Recipe
Vi laver yoghurt af langtidsholdbar sojamælk, anden plantemælk kan også anvendes. (Du skal bruge et termometer). Første gang, du laver yoghurt, kan du tilsætte en købe-yoghurtkultur, f.eks fra "Dansk hjemmeproduktion". Herefter holdes yoghurtproduktionen i gang ved, at du bruger 3spsk yoghurt (jeg bruger det sidste glas) til at pode næste portion yoghurt med.
Ingredienser
  • 1-1½ l plantemælk eks. sojamælk eller anden plantemælk
  • 1 brev yoghurtkultur ved første portion yoghurt
  • 1 glas youghurt eller 3 spsk. yoghurt ved følgende tillavninger af yoghurt
Antal personer:
Instruktioner
  1. Vores lille yoghurtmaskine kan rumme yoghurt lavet af 1 l plantemælk. Købe-yoghurtkulturen kan strække til 1½ l plantemælk, men dur også til 1 l.
    Sojayoghurt
  2. Ved hjemmelavet og andet korttidsholdbar plantemælk gælder, at mælken skal varmes op tæt på kogepunktet (85-90°C) for at forhindre mulig forurening af fremmede mikro-organismer. Køles herefter ned til 42 grader
  3. Med langtidsholdbar plantemælk er dette dog ikke nødvendigt. Mælken varmes blot op til 42-45 grader og tages af kogepladen.
    Sojayoghurt
  4. Første gang du laver yoghurt: Tilsæt 1 pose yoghurtkultur. Rør indtil indholdet er grundigt opløst.
    Sojayoghurt
  5. Ved efterfølgende yoghurtproduktion anvendes 3 spsk yoghurt, eller 1 glas yoghurt til podning i stedet for opstartkulturen.
  6. Hæld den podede mælk i yoghurtapparatets glas og luk omhyggeligt. Yoghurtapparatet med glas kan evt. forvarmes i ca. ½ time inden.
    Sojayoghurt
  7. Syrn den første portion i yoghurtapparatet ved 42°C i 9 timer for ret konsistens. Tilstrækkelig syrningstid i alle følgende portioner er 8-9 timer.
    Sojayoghurt
  8. Evt. overdækket.
    Sojayoghurt
  9. Jo længere yoghurten syrner, jo mere mælkesyre produceres der, og desto mere intens bliver smagen. Undgå under syrningen at få portionen i bevægelse.
  10. Lad den syrnede yoghurt modne og udvikle sig i køleskab i 12 timer. Herefter kan yoghurten nydes. NB! Ønskes resultatet tilsat frugt, gøres dette ved at blande frisk frugt eller marmelade i den færdige yoghurt.
    Sojayoghurt
  11. Hos os er sojayoghurt et morgenmadshit med bær, pære og granola
    Sojayoghurt
Recipe Notes

Yoghurt kan opbevares i køleskab i ca. en uge.
Gem 2-3 spiseskefulde (eller det sidste glas) fra hver portion til podning af den næste 1-1½ mælk i stedet for at anvende nyt syrningspulver. Denne procedure kan gentages mindst 24 gange.

2 Comments

  1. Jeg har længe leget med ideen om selv at lave yoghurt, tror jeg må i gang. Kan man dræne Soya yoghurt, så det bliver sådan lidt mere tykt og ‘græsk’ i det?

    • Helle Reply

      Hej Mette
      Det kan man godt. Jeg har drænet yoghurten enkelte gange (vha kaffefiltre) til taziki og til blinis. 😀
      Kærlig hilsen Helle

Kommentér

Navigate