Eksperimenterende vegansk søndagsmad

Jeg har hele tiden nye opskrifter, som står i kø for at blive afprøvet. Ofte er opskrifterne nemme at gå til og passer ind i vores måde at tænke og lave mad på. Men indimellem hober der sig små opskrifter op, som er lidt sværere at få passet ind, eller som kræver tilbehør og lidt mere kreativ tænkning.
For nylig stod jeg i valget, om hvorvidt jeg skulle bage min søsters hurtige suppebrød og afprøve Maria Feldings oliefri valnøddepesto, eller om jeg skulle kaste mig ud i bagte rødbeder med peberrodscreme, og hvad skulle jeg servere til dem?

Jeg endte med at vælge at lave det hele 😀
I vores veganske eksperimenterende køkken er der nemlig (næsten) ingen regler for, hvad vi kan servere sammen. Men der manglede noget, tænkte jeg, og ud fra, hvilke ingredienser vi havde i køleskabet, fandt jeg på “veganer.nu” en opskrift på cremet broccolisuppe med karameliserede solsikkekerner.

Eksperimenterende vegansk søndagsmad
Eksperimenterende vegansk søndagsmad: Rødbeder med peberrodscreme, oliefri valnøddepesto og hurtigt suppebrød samt broccolisuppe med karameliserede solsikkekerner.

Jeg fik min mand lokket til at lave suppen – indimellem er det ret arbejdsomt at være veganermors mand 😉 Imens lavede jeg de øvrige småretter, og tilsammen blev det en ret god og solid aftensmad. Som bonus havde vi restemad til mandag, hvor vi går til henholdsvis spinning og yoga. Der blev endda en stor bøtte broccolisuppe til boksen 😀
Desværre fik jeg ikke taget billeder, af restesuppen, som vi spiste mandag aften. Vi toppede suppen med rødbeder (skåret i tern) en rest peberrodscreme og et drys af solsikkekerner. Det blev en flot, farverig tallerken suppe med en spændende smagssammensætning 🙂

Opskriften på broccolisuppe med karameliserede solsikkekerner, som vi tilføjede en dåse hvide bønner, kan du finde HER

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Opskrift på hurtigt suppebrød, oliefri valnøddepesto og rødbeder med peberrodscreme:

Hurtigt suppebrød

Hurtigt suppebrød

Ret: Brød
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Glutenfri, hvis der anvendes glutenfri mel - f.eks glutenfri havremel. Der bliver ét brød af opskriften. Jeg kalder det et hurtigt brød, fordi der er få arbejdsprocesser i at lave det. Det tager ca 1 time at lave.

Ingredienser

  • 225 g fuldkornsspeltmel
  • 225 g glutenfri havremel ( bygmel, kamutmel eller andet.)
  • 1 spsk FiberHUSK (Kan udelades - kræver så ekstra mel.)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk natron
  • 1 spsk tørret krydderurt (Estragon el. timian el. rosmarin eller lignende)
  • 1 chiaæg (1spsk chiafrø + vand) (eller 3 spsk æblemos.)
  • 375 ml vegansk kærnemælk (lavet af plantemælk og 1 spsk citronsaft)

Sådan gør du

  • Lav chiaægget først. Rør 1 spsk chiafrø med 3 spsk koldt vand og sæt i køleskabet 15 min. Eller brug i stedet for 3 spsk æblemos.
  • Lav "kærnemælken": Bland 1 spsk citronsaft i 375ml plantemælk. (Jeg har selv kun afprøvet med sojamælk)
  • Forvarm ovnen til 220 grader (200 grader varmluft)
  • Bland mel, salt krydderi og natron i en skål. Lav en fordybning i midten af skålen.
  • Kom æg og "kærnemælk" i og rør rundt. Dejen skal være blød uden at være alt for våd og klistret. Kom evt ekstra mel i efter behov.
  • Saml dejen til en kugle på et meldrysset bord og læg den på en bageplade beklædt med bagepapir. Den skal være ca. 4-5 cm høj.
  • Skær et dybt kors midt i brødet og bag det i 20 minutter. Skru herefter ovnens varme ned på 200 grader (180 grader varmluft) og bag det yderligere 25-30 minutter.
    Hurtigt suppebrød
  • Brødet skal lyde hult, når man banker det på bunden.
    Hurtigt suppebrød
  • Server f.eks med pesto som tilbehør til supper eller salater
    Hurtigt suppebrød

Noter

Det dejlige ved dette brød er, at det er nemt at lave. Jeg kan dupere med nybagt varmt brød til vinterens supper eller salater. Det dejlige er også, at jeg bare bruger det mel, som jeg har i skuffen.
Restebrød smager dejligt ovnristet i skiver med pesto eller olie og flagesalt. Som regel bliver der dog spist op 🙂
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Oliefri valnøddepesto

Oliefri valnøddepesto

Ret: Pålæg, Pesto
Antal: 4
Opskriften er fundet i bogen "Den plantebaserede kost" af Marie Felding og Tobias Schmidt Hansen.

Ingredienser

  • 1 basilikumplante
  • ½ dl valnødder
  • 2 fed hvidløg
  • ½ spsk frisk citronsaft
  • 100 g silketofu (drænet)
  • 2 spsk gærflager

Sådan gør du

  • Blend det hele og smag til
    Ingredienser til oliefri valnøddepesto
  • Brug som pålæg, dip, pasta-pesto, på pizza, på ovnbagte grøntager m.v.
  • Eller som smørelse på brød til suppe eller salat.
    Oliefri valnøddepesto
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Rødbeder med peberodcreme

Rødbeder med peberrodscreme

Ret: Salat, Tilbehør
Antal: 4
Opskriften er fundet hos Kostakademiet.

Ingredienser

  • ½ kg rødbeder
  • 10 cm peberrod (friskrevet)
  • 2 dl sojayoghurt
  • 2 spsk citronsaft/citrusuniversal
  • 1 spsk ahornsirup (eller anden sirup)
  • salt

Sådan gør du

  • Dryp rødbederne med olie og drys med salt og bag dem med skræl i en 180 grader varm ovn ca. 40 minutter, til de er møre. Lad dem stå lidt og pil skrællen af.
  • Skær rødbederne i skiver. Bland peberrod med sojayoghurt, ahornsirup og citronsaft og krydder med salt og peber.
  • Læg peberrodscremen på rødbedeskiverne.
  • Pynt evt. med granatæblekerner eller bredbladet persille.

Noter

Jeg har kun lavet disse rødbeder en gang og serveret dem til suppe med brød og pesto til.
Jeg tænker rødbederne kan have en bred anvendelse; serveres på et frokostbord og serveres som tilbehør til varm mad som pateer, postejer, grøntsagsbøffer og meget andet 🙂
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate