Citrusuniversal

Dette indlæg om citrusuniversal er det første i en række af indlæg i februar med tema om food prepping. Food prepping handler om at bruge TID på at spare TID, og samtidig opnå nogle sunde måltider.

Citrusuniversal er helt enkelt en blanding af fintrevet skal og saft fra økologiske citroner.
I blandingen af saft og skal får man hele den gode smag af citron til sine retter.
Når man først har oplevet forskellen er det slut med købecitronsaften i den gule plastikcitron.
At lave citrusuniversal er at food-preppe, forstået som at lave en delting, som senere gør det nemt at tilberede andre retter. Citrusuniversal er samtidig en vigtig ingrediens, når jeg vil food-preppe til ugens madpakker for at  lave forskellige smørepålæg, marinerede bønner og salater, som kan gøre det nemt i en travl hverdag at smøre mig en sund og dejlig madpakke til at tage med på arbejde.

Citrusuniversal
Citrusuniversal

Ideen med at lave citrusuniversal har jeg fundet hos Oscar Umahro, som er en af mine sundhedsguruer, omend han ikke er veganer eller forholder sig ret meget til vores gruppe.
Jeg har en del af Umahros kogebøger, og i bogen “Køkkenrevolution på høje hæle” introducerer han citrusuniversal. Han skriver om citrusuniversal, at det er en naturlig smagsforstærker, som lokker alle smagsnuancerne frem i maden, især den sødme, der gemmer sig i frugter og rodfrugter.
Jeg bruger citrusuniversal i alle retter, jeg laver, hvor der skal bruges citronsaft.

Kirsten Skaarup skriver i bogen “Powerfood revolutionen” om citrusfrugter:
“Citrusfrugter styrker immunforsvaret, forebygger hjerte-karsygdomme, kræft og demens.
Citrusfrugter har et højt indhold af limonin. Stoffet støtter kroppens udskillelsessystem og hæmmer vækst af kræftceller. Mange af frugternes indhold af polyfenoler findes i skallen, både den indre hvide og den ydre gule eller orange. Riv derfor så ofte som muligt citrusfrugterne og brug skallen som smagsgiver i dressinger, sovser og sammenkogte retter.” – Kirsten skaarup

Citrusuniversal
Revet citronskal til citrusuniversal
Rosmarinen er til pynt 😉

Når du laver citrusuniversal, er det vigtigt, at citronerne er økologiske,
I skallen på de konventionelle citroner er der pesticidrester og overfladebehandlings-voks.
Hvis du vælger konventionelle citroner, er det bedre kun at bruge saften.

En opmærksom læser, som har fulgt veganermor fra starten, vil måske tænke: Har hun ikke skrevet dette indlæg en gang før? Jo, jeg skrev om citrusuniversal i et af mine allerførste indlæg i april 2016.
Men ideen er så god, og sundhedsværdien, i at bruge citronernes skal i sin mad, så høj, at jeg vælger at gentage det gode råd 😀
Vi er blevet så glade for citrusuniversal som ingrediens i vores mad, at vi bare laver det uden at tænke, det er besværligt. Vi prioritere smagsforskellen så højt, at vi næsten ikke sukker, hvis der er brugt op, når vi f.eks. skal til at lave hummus: “Er der ikke mere citrusuniversal? Jamen så må jeg jo lave det først!”
Vi bruger gennemsnitlig 6 citroner om ugen til citrusuniversal. Vi opbevarer vores citrusuniversal i et gammeldags géléglas, som præcist rummer saft og skal af 3 citroner. Dette glas er valgt, fordi vi  kan få en spiseske ned i glasset, og dermed nemt kan dosere universalen i vores retter. Vi sørger for at bruge en ren ske til at tage med, og citrusuniversal kan på denne måde holde minimum en uge og endda noget længere ved opbevaring i køleskabet.

Opskrift på citrusuniversal:

Citrusuniversal
Print Recipe
Denne opskriftskabelon angiver 4 personer, hvis jeg ikke selv skriver noget andet. Det giver ingen mening i denne opskrift. Men bær over med det 🙂
Citrusuniversal
Print Recipe
Denne opskriftskabelon angiver 4 personer, hvis jeg ikke selv skriver noget andet. Det giver ingen mening i denne opskrift. Men bær over med det 🙂
Ingredienser
Antal personer:
Instruktioner
  1. Riv skallen fint, f.eks. med et Microplane rivejern,
    Fintrevet citronskal
  2. Pres saften og bland de to ingredienser i en glasbeholder med låg.
    Citrusuniversal
  3. Opbevar i køleskabet. Kan bruges med det samme men vinder i smag, hvis det laves op til 12 timer før brug.
    Opbevaring i køleskab
Recipe Notes

Holdbarhed mindst 1 uge i køleskabet i et rent glas.

2 Comments

  1. Mette Svendsen Reply

    Jeg har haft stor succes med at fryse det ned i isterninger – det forlænger holdbarhede og smagen er uændret 👍

    • Helle Reply

      Hej Mette
      Super god pointe at fryse citrusuniversal ned som isterning 🙂

Kommentér

Navigate