Sikke en dejlig uge, jeg lige har haft med forskelligt lækkert morgenmad hver dag.
Sådan har det bestemt ikke altid været. For blot 1½ år siden fik jeg en kommentar på bloggen fra en læser, som spurgte til, hvad man spiser om morgenen som veganer. Jeg måtte tilstå, at lige på det punkt havde jeg nok et udviklingspotentiale. Oftest spiste jeg nemlig bare et stykke brød. Før “veganertiden” kom jeg ost og marmelade på brødet, og da jeg blev fuldtidsveganer spiste jeg mit morgenbrød med f.eks. peanutbutter og bananskiver. Ret ensformigt morgenmad måske, men dejlig genkendeligt, hurtigt at lave, og så passede det godt til en kop kaffe 🙂
Udviklingspotentialer skal man jo ikke gå af vejen for – sådan har jeg det i hvert fald 🙂
Læserens kommentar og min øgede selvindsigt med hensyn til morgenmad, gjorde mig nysgerrig på, hvad jeg kunne spise i stedet for brødet. Det har bevirket, at min mand og jeg nu ret sjældent spiser brød til morgenmad. Vi er særligt faldet for tre morgenmadsretter, som vi skifter imellem i hverdagen. Disse tre retter er: Powergrød (en version af havregrød), udblødt havre og bæryoghurt med granola.
I weekender og ferier sker det jævnligt, at vi laver noget mere tidskrævende morgenmad.
I dette indlæg er der opskrifter og link til syv forskellige veganske morgenmadsretter 😀
Sundheds-anbefalinger, om at at vi helst skal spise minimum 600 g grøntsager, bær og frugt dagligt og gerne 1000 g, har været et af vores største argumenter for at ændre på vores morgenmadsrutiner. Realistisk set bliver man nemlig nødt til at inkludere frugt, bær og grønt fra morgenstunden for at opnå så store mængder på daglig basis 😉
Min mand og jeg har lavet en aftale om, at vi på skift en uge af gangen står for frokost eller morgenmad. Det, at vi hver især ikke behøver at tænke på alle dagens måltider, fungerer super godt for os, og letter sjovt nok energien, når vi nu gerne vil spise sundt og varieret til alle måltider.
I sidste uge stod jeg for vores morgenmad og udfordrede mig selv på, at jeg ville forberede forskellig morgenmad hver dag. Jeg planlagde at tage billeder af min morgenmad hele ugen for at kunne lave dette indlæg til bloggen om netop vegansk morgenmad 😉
Ved at lave “log” på min morgenmad på den måde, har jeg fået en erkendelse af, at vores morgenmad ser anderledes ud henover året. Om sommeren topper vi morgenmaden med mere farverige frugter som melon, friske bær, blommer o.l. På denne årstid bruger vi især pære, æbler og bananer. Vores grønthandler har stadig sine egne danske økologiske conference-pærer, som lige for tiden er vores foretrukne morgenmadstopping 🙂
En uges vegansk morgenmad:
Morgenmaden mandag kom jeg let til. Min mand havde søndag lavet “bagte bær” som weekend-forkælelses-morgenmad. Portionen rakte til, at vi havde nem og super lækker morgenmad mandag.
Bagte bær kan bestå af jordbær, blåbær, brombær eller andre bær fra fryseren. Sammen med æbler og pærer bliver bærrene bagt med et grød-låg over sig. Grødlåget kan bestå af havregryn, mandelmælk, ahornsirup, chiaæg og krydderier. Ovenpå retten kommes græskarkerner og hasselnødder. Man kunne også kalde retten “bagt havregrød med bær og frugt” 🙂
Vi spiser gerne sojayoghurt sammen med vores bagte bær.
Du kan finde en opskrift på bagte bær HER
Tirsdag morgen fik vi “udblødt havre med bær”, toppet med kværnet hørfrø og sesamfrø, valnødder, pære og banan. Udblødt havre er en af vores hverdags morgenmadsfavoritter. Havregryn og chiafrø sættes i blød i plantemælk og vand, toppes med frosne bær om aftenen og opbevares i køleskabet natten over. Er spiseklar, når vi står op. Kan spises, som den er eller toppes yderligere efter lyst og tid. Vi udnytter muligheden for at få et tilskud af knuste hørfrø (omega 3 fedtsyrer) og knuste semsamfrø (calcium og magnesium). Vi har en lille elektrisk kaffekværn, vi ikke bruger til andet en at kværne frø til vores morgenmad. Vi udnytter også muligheden for at få et tilskud af nødder, for ikke at glemme frisk frugt til vores “grøntsags-bær-frugt-regnskab” 😉
Du kan læse et indlæg og finde en opskrift på udblødt havre HER
Onsdag morgen fik vi sojayoghurt med optøede bær, kværnede hør- og sesamfrø, pære og granola. MUMS! Denne yoghurt-morgenmad er også en favorit hverdags morgenmad, som kun kræver, at der om aftenen tages lidt bær op af fryseren. Vi bruger lidt blåbær, jordbær og brombær. Med granola på toppen får denne morgenmad topkarakter hos mig. Jeg lavede derfor en portion granola i starten af ugen. Granola-portionen rækker 2-3 uger til min mand og jeg, og når granolaen først ER lavet, er yoghurt med bær og granola virkelig nem morgenmad 😀
Vi laver vores egen yoghurt, men det vil være helt ok at købe sin planteyoghurt 😉
Du kan finde en opskrift på granola HER
Du kan læse et indlæg og finde en opskrift på hjemmelavet yoghurt HER
Torsdag morgen fik vi jordbær-chiagrød. Nyt i vores repertoire, men kommet for at blive inkluderet i hverdags favoritterne. Laves aftenen før, som en blendet jordbær-yoghurt-smoothie blandet med chiafrø og hældt på glas eller skåle og sat i køleskabet. Om morgenen toppede vi den med granola.
Jeg har skulle lære at spise chiagrød – noget med konsistensen. Derfor er det rigtig længe siden, vi har fået det. Denne morgen fungerede det super godt – nu har jeg lært det – og grøden gav efterfølgende en lækker let mæthedsfornemmelse 🙂
Du kan finde en opskrift på mangochiagrød (jeg brugte 250 g optøede jordbær i stedet for mango og undlod lime) HER
Fredag morgen fik vi powergrød. Powergrød er en havregrød, hvor forskellige gryn, kerner og tørret frugt sættes i blød om aftenen, koges om morgenen og tilsættes friskrevet ingefær. Toppes som mange af de øvrige morgenretter med kværnede frø, nødder / mandler og frisk frugt + evt. bær.
Powergrød er super favorit morgenmad hos os og tit med på rejser og camping m.m.
Du kan læse et indlæg og finde en opskrift på powergrød HER
Lørdag morgen i en friweekend skulle vi helt klart have en grøn smoothie.
Oplevelsen af velvære efter en grøntsags-smoothie associerer til ren selvforkælelse, og får os til gerne at ville lave denne morgenmad ofte – hos os kræver smoothies dog lidt mere tid, end vi har på en hverdags morgen, fordi vi sætter pris på, at smoothien er frisklavet.
Derfor hører smoothies til blandt vores foretrukne weekend- eller fridags forkælelses morgenmad.
Vi foretrækker at servere smoothien som en smoothiebowl, det vil sige i en dyb tallerken som “erstatning” for grød eller yoghurt og toppet med frø, frugt og granola.
Vi lader os især inspirere af Mads Bo, fra “High on life” og “Green Kitchen Stories”, når vi laver disse smoothies, og vi har et par bøger om smoothies, som de hver især har skrevet.
Denne grønne smoothie er inspireret af Mads Bo og består af frosne grøntsager som spinat, broccoli, ærter, bønner og persille, samt avocado, banan, citronsaft, lakridspulver og plantemælk 😀
Der kommer en opskrift på denne uges grønne smoothie i slutningen af indlægget.
Søndag morgen fik vi en ny favorit. Omvendt morgenmad. Jeg hentede inspiration i bogen Green Kitchens Smoothies. Jeg satte mig for at ville lave søndags-morgenmad efter en af bogens opskrifter.
Omvendt morgenmad var et super godt valg 😀
I et passende glas kommes først mysli. Opskriften foreslår en ikke-ristet mysli, så den måtte jeg lige lave, og ellers ville jeg have brugt af min granola, hvilket jeg nok alligevel prøver en anden gang.
Ovenpå myslien kommes planteyoghurt, og ovenpå yoghurten kommes en lækker bærsmoothie med jordbær, blåbær, spinat, banan og plantemælk. Afslutningsvis kan morgenmaden toppes efter lyst med nødder og frugt. Jeg brugte pære og mandler, hvilket fungerede super godt.
Denne morgenmad er helt sikkert kommet for at blive, og skal også bruges til brunch i mindre glas og til forkælelses-morgenmad til vores “børn” – måske til påske 😀
Der kommer en opskrift på omvendt morgenmad i dette indlæg.
Opskrift på grøn smoothiebowl og omvendt morgenmad:
Ingredienser
Grøn smoothie
- 1 avocado
- 1 håndfuld haricotvert bønner (frosne)
- 1 håndfuld spinat (frisk eller frossen)
- 1 håndfuld Broccoli (frosne)
- 1 håndfuld grønkål (frisk eller frossen)
- 1 håndfuld ærter (frosne)
- 1 håndfuld persille
- 1 banan
- 1 tsk lakridspulver (kan udelades)
- 4 dl plantemælk
- 1 tsk spirulinapulver (kan udelades)
Eksempler på drys til bowlen
- chiafrø
- Hampefrø
- nødder eller mandler
- friske bær (i sæson)
- frugt
- spiselige blomster
- granola
- kokosflager
Sådan gør du
- Alle smoothie-ingredienser blendes ca 2 minutter. Brug to bananer, hvis det er nyt for dig med så meget grønt i en smoothie, det gør den lidt mere naturligt sød.
- Du kan evt. tilsætte ekstra væske og drikke din smoothie
- Ellers fordel smoothien i to tallerkener og pynt med forskelligt drys.
- Vores bowls bliver pyntet ret ens, og om sommeren udnytter vi frugt og bær i sæson
Noter
Kom det drys på, som du godt kan lide og øv dig i at lave din foretrukne version.
Jeg har tilføjet ærter og broccoli til Mads Bo's opskrift. De lå i fryseren ved siden af spinat og bønner og kunne ikke forstå, de ikke skulle bruges, derfor kom de også i smoothien, og det blev rigtig godt 😉
Varier gerne ud fra egen fantasi.
Ingredienser
Til bær- og spinatsmoothie
- 1 moden banan ( skrællet)
- 1 håndfuld spinat (frisk eller frosset)
- 75 g jordbær (friske eller frosne)
- 75 g blåbær (frosne)
- ½ tsk stødt kardemomme
- 2½ dl usødet plantemælk
Til bund og top
- 150 g mysli
- 3-4 dl planteyoghurt (naturel)
- lidt hakket frugt og nødder (efter eget valg)
Sådan gør du
- Hak bananen groft og kom den i blenderen med resten af ingredienserne til smoothien. Kør dem på høj hastighed, til drikken er helt glat.
- Fordel myslien i fire mellemstore glas eller to store glas (som vist på fotoet). Fordel yoghurt over myslien i hvert glas. Hæld smoothie ovenpå og drys med hakket frugt evt. nødder og server.
- Velbekomme
Noter
Jeg har planer om at inkludere små omvendte morgenmadsglas i min næste brunchmenu, som dog ikke er planlagt endnu 😉
4 Comments
Tak for altid super inspiration, selv for en ikke veganer der bare gerne vil spise mindre kød og mere grønt. Dine indlæg hjælper virkelig til at udvide mit repertoire.
Det er lidt sjovt med den der omvendt morgenmad…jeg fik for en måneds tid siden netop sådan et glas på en brunch tallerken. Med musli i bunden, yoghurt og kompot øverst- det er jo top lækkert. Og det er først nu hvor jeg læser det her at jeg overhovedet overvejer at det kan man da ligeså let lave derhjemme – det er jo super simpelt.
Hej Mette
Tak for din dejlige kommentar 🙂
I denne uge er det min mand, som står for morgenmaden, og jeg pønser på, hvordan jeg kan få ham lokket til at lave “omvendt morgenmad” til os i morgen, hvor vi har en enkel fridag sammen 😉 … retten kan godt få hen og blive lidt afhængighedsskabende 🙂
“Omvendt” er den jo super sund – så PYT 😀
Kærlig hilsen Helle
Hej Helle!
Hvor er jeg glad for at have fundet din blog, sikke en masse ny inspiration! Tak for det 🙂
Et godt råd, er at blende chiafrø inden du bruger dem. Man udvinder meget mere af frøets næring, når de er i stykker. Man kan bruge en (ren naturligvis) kaffekværn, vi bruger en lille blender man kan sætte på stavblenderen. Tak for de fine opskrifter!
God weekend, hilsen Michelle!
Hej Michelle
Tak for din kommentar 🙂
Jeg har en kaffekværn, som ikke bliver brugt til andet end at kværne frø og kerner. Jeg kværner jævnligt hørfrø og sesamfrø.
Jeg indrømmer, at jeg ikke kværner chiafrø. Men jeg har ikke læst nogen steder, at det er nødvendigt, for at kunne optage olierne fra chia.
Kan du henvise til et sted, hvor jeg kan læse om det?
De bedste hilsener fra Helle