Farserede grøntsager – eller “petit farcis” – er en ret, jeg jævnligt vender tilbage til, fordi jeg som ung gennem et år som au-pair-pige i Frankrig, lærte retten at kende og herefter ofte lavede “petit farcis”.
“Petit facis” betyder små farserede grøntsager. En fantastisk ide at farsere sensommerens friske grøntsager og en meget delikat spise … altså hvis man formår at lave en velsmagende fars til formålet.
Jeg har arbejdet på at lave en vegansk farsering, som kan leve op til min egen “hårde” smagsdommer, og nu synes jeg, det er lykkes 😀
Jeg har efterhånden fundet et ret smart trick, når jeg skal løse en vegansk udfordring. Jeg tager udgangspunkt i retter, som jeg ved, vi super godt kan lide, og som måske minder om udfordringen.
En tankerække frem mod veganske farserede grøntsager har derfor været:
“Er der noget lignende mad, vi laver, som vi super godt kan li’? Jo, vi elsker jo fyldte portobellosvampe. Måske kan jeg lave et lignende fyld til grøntsagerne? I “tidligere tiders” farserede grøntsager blandende jeg kogte ris i farsblandingen. Jeg kunne jo lave fyldet, som vi laver til portobellosvampene og “strække” det med ris 🙂 Jeg har haft god succes med at udvikle på netop dette portobellofyld til vores lagtærte; en tærte i lag, lagt sammen med svampe-spinatfyld og en skøn tomatsauce. Åh ja, tomatsauce! Drivhuset bugner med tomater. Jeg kunne jo lave en tomatsauce til de farserede grøntsager 😀
En tur i haven, hvor jeg høstede grønne bønner, squash, rødløg, persille og tomater, kombineret med ovenstående tankespind, endte i den skønneste aftensmad bestående af veganske farserede grøntsager, tomatsauce og balsamico-marinerede grønne bønner med squashtern. MUMS!
Hermed har jeg fået “petit farcis” tilbage på menukortet, og jeg er selv super tilfreds med resultatet 😀
Jeg har farseret squash, rød peber og tomater med denne veganske farsblanding. Man kan også bruge løg, svampe og auberginer – faktisk er det kun fantasien, som sætter grænser 😉
“Petit farcis” er både hverdagsmad og gæstemad. Retten kan forberedes i god tid og bages eller varmes lige inden servering. Smager også dejligt koldt. De farserede grøntsager kan indgå både som frokost- og middagsret eller laves i ministørrelse og bruges til tapas 🙂
Du kan finde en opskrift på en superlækker tomatsauce, der passer fantastisk til vegansk farserede grøntsager HER
Opskrift på vegansk farserede grøntsager :
Ingredienser
Grøntsager til at farsere
- 4-8 grøntsager til at farsere (Eks. squash, rød peber, tomater, løg, aubergine)
Fars
- 1 dl fuldkornsris (Koges efter anvisning på posen (eller en rest kogte ris).)
- 400 g svampe el. champignon (groft hakkede)
- 1 løg (finthakket)
- 2 fed hvidløg (finthakket)
- 1 håndfuld persille (finthakket)
- 30 g pinjekerner (grofthakket)
- 1-2 dl plantefløde
- 2-3 spsk gærflager
- 2 spsk Tamari (= sojasauce)
- Friskkværnet peber
- evt. salt
- 1 tsk bouillon (Opløses i 1 dl kogende vand.)
Vegansk parmesan
- 1 håndfuld cashewnødder
- 2-3 spsk gærflager
- 1 knivspids røget paprika
- ½ tsk hvidløgsgranulat (kan undværres)
Sådan gør du
- Start med at koge risene efter anvisning. Eller brug en rest ris fra dagen før
- Vælg de grøntsager, du vil farserer
- Rengør grøntsagerne. Aflange squash halveres og kernerne fjernes. Peberfrugter halveres og hvide ribber fjernes. Tomaterne skærer man toppen af, og tomaten udhules. "Udhulningen" kan bruges i tomatsaucen.
- Grøntsager som squash og aubergine forbages evt. inden de farseres. Halver aubergine. Bages ved 185 grader varmluft i 15 minutter og fjern noget af auberginekødet for at lave plads til fasering. Brug det aubergine, du fjerner i farsen. Squash kan forbages 10 minutter.
- Lav svampefyldet: Rens champignon og hak dem groft.
- Kom løg, champignon og tamari soja på en pande, og svits det sammen, til væden fra svampene næsten er fordampet fra panden. Kom hvidløg, persille og pinjekerner ved, og steg dem med i yderligere et par minutter.
- Kom nu sojafløde og gærflager i, og smag til med peber og evt. mere salt. Konsistensen af fyldet er som en "tyk" sovs.
- Tilføj ris og bland det godt. Fyldet må gerne være lidt fast i konsistensen
Vegansk parmesan
- Kom alle ingredienser i en "hurtighakker" og hak til blandingen ligner revet parmesan.
Fyld og bag grøntsagerne
- Anret de udvalgte og klargjorte grøntsager i et ovnfast fad.
- Fyld med svampe-risfarsen, pres farsen godt ned i grøntsagerne og top evt. farsen.
- Drys med vegansk parmesan, og hæld bouillonen i bunden af fadet.
- Bages 20-25 minutter ved 185 grader varmluft.
- Serveres med tomatsauce, en salat og evt. bagte kartofler, rodfrugter, pasta eller andet
Noter
“Petit farcis” er både hverdagsmad og gæstemad. Retten kan forberedes i god tid og bages eller varmes lige inden servering. Smager også dejligt kolde. De farserede grøntsager kan indgå både som frokost- og middagsret eller laves i ministørrelse og bruges til tapas 🙂
Du kan finde en opskrift på tomatsauce HER