Tips til flere kålhydrater 2/3 er det andet indlæg ud af tre med tema omkring kulhydrater fra kål. I tre på hinanden følgende indlæg deler jeg ideer til burgere, pizza, lasagne, wraps, sovs og lignende med masser af kål. I dette indlæg boltrer jeg mig i kålwraps, kålbrød, kålpizza og kålvafler. Der er links til viste kålretter, og en opskrift på kålvafler. PRØV! det – fordi det er sjov og velsmagende mad 😀
I det første indlæg med tips til flere kålhydrater skriver jeg om, hvorfor det kan være en god ide generelt at spise mere kål. Du kan læse “Tips til flere kålhydrater 1/3” HER
Kålwrap:
Hvis man ønsker at udskifte korn-kulhydrater med kulhydrater fra kål eller bare ønsker flere grøntsager på sin tallerken, er det helt oplagt at udskifte sin tortilla med et kålblad. Forvent en anden spiseoplevelse, og giv det så en chance. Kålwraps laves ved at pille hele blade af et spidskål eller et hvidkål.
Fjern evt. grimme yderste blade. Vend kålhovedet om og skær den kegleformede stok ud med en skarp kniv. Skyl kålhovedet under den kolde hane, og løsne forsigtigt de store yderblade et for et. Dup dem tørre i et rent viskestykke.
Kålwrap med fyld af falafler:
Vi har i flere år haft en yndlingsret med falafler i kålwrap. Retten består af falafler, tomatsalsa, raita, ristede solsikkekerner og lidt vindruer i et kålblad. Det sprøde kålblad passer fantastisk godt til fyldet.
Kålbrød:
Kålbrød er et lige så enkelt tip som kålwrap 🙂
Udskift en skive brød med en skive spidskål og top den med noget lækkert pålæg. Det er kun fantasien, som sætter grænsen for, hvilket pålæg man kan komme på en skive spidskål. Vi har rigtig mange gange serveret kålbrød med artiskokpålæg som en forret for vores gæster. Vi oplever nemlig selv denne kombi som yderst delikat, og det gør vores gæster heldigvis også.
Kålpizza:
Du kan lave en super enkel portions-kålpizza ved at bruge en skive spidskål som pizzabund, smøre noget pesto på og toppe med tomatskiver, basilikum og en skive / revet vegansk ost. Du kan varierer fyldet, som du har lyst til. Bages i ovnen ved 185gr varmluft/ 200gr alm ovn i 15-20 minutter. Denne servering har vi også med succes anvendt som en forret til gæster.
Blomkålspizza:
Du kan også lave pizza med bund af blomkål. Blomkålspizza smager super dejligt og er en selvstændig ret, man ikke kan sammenligne med en almindelig pizza, men som er virkelig lækker. Vi laver altid blomkålspizza med fyld af svampe og spinat. Vi har ikke eksperimenteret så meget med fyldet, men føl dig fri til at afprøve en mere pizza-like topping med tomatsovs, ost osv. Blomkål kan erstattes af broccoli.
Kålvafler:
Inspireret af Jane Faerber i Anette Sams bog, Kålhydrater har jeg afprøvet at komme finthakket kål i vafler, og det er yderst lækkert. Helt uden at opdage det, får man ekstra kål på kontoen 🙂 Som bonus er kålvaflerne nemme at lave. Jeg har spist dem til frokost med både hummus og cashewnøddeost. Begge dele fungerer super godt. Jeg serverede vafler for min mand, da han kom fra arbejde – én med cashewnøddeost toppet med blommer og én med peanutbutter – men han blev lidt forvirret, fordi han forventede en sød – dessertagtig ting. Min konklusion er, at kålvaflerne hører til i det salte køkken 😉
Opskrift på kålvafler:
Ingredienser
- 200 g spidskål (finthakket)
- 100 g kikærtemel
- 1 dl vand
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk stødt spidskommen
- ½ tsk stødt koriander
- ½ tsk hvidløgspulver
- 1 tsk løgpulver
- 1 tsk salt
- friskkværnet peber
Sådan gør du
- Hak spidskålet fint i en foodprocessor.
- Bland alle tørre ting i en skål og kom olie og vand i.
- Rør dejen sammen og bland det hakkede spidskål i.
- Opvarm vaffeljernet og bag vaflerne. Vaffeljern er nok lidt forskellige. I mit vaffeljern er vaflerne færdige, når den grønne knap lyser. Det tager ca 4-5 min.
- Server med valgfri topping. Her er vaflen toppet med et hummusfyld.
- Og her med cashewnøddeost og rød snackpeber.
- Velbekomme 😀