Pissaladière er en fransk løgtærte.
Jeg opdagede pissaladièren for 4 år siden, da vi var på ferie i Antibes i Sydfrankrig, hvor vi havde lånt en skøn lille lejlighed i den gamle bydel – et fantastisk sted.
Hos den nærmeste bager var der altid kø langt ud af butikken, og vi stillede os gerne i kø, fordi hans brød var super godt. Stående der i køen kunne vi se, at næsten alle de andre kunder – udover brød – også købte stykker af løgtærte. Vi blev nysgerrige og var selvfølgelig nød til at købe to stykker for at smage, hvad det var. Løgtærten smagte helt fantastisk. Det blev et must, at vi også købte stykker af løgtærte, hver gang, vi købte brød ved den bager 🙂
Jeg fik associationer til, at vi i Danmark – måske mest på Fyn – køber brød og brunsviger – og jeg følte mig mere autentisk, som typen der køber brød og løgtærte 😉
I en turistbutik fandt jeg et postkort med opskriften på pissaladière. Det postkort kom i kufferten til Danmark, og til min store glæde, er det efter denne opskrift lykkes at bage løgtærter, der er lige så gode som løgtærten, vi smagte i Antibes,
I den originale opskrift kommes der ansjoser på løgtærten. Ansjoserne er med til at gøre tærten magisk, derfor er det ikke bare lige at undværre dem. Jeg har selvfølgelig prøvet at bage tærten uden, hvilket smager ok – lidt kedeligt – sammenlignet med originalen.
I dagens opskrift har jeg udskiftet ansjoserne med bagte auberginestrimler, der efter bagning er krydret med tamari-soja og røget paprika. Jeg har drysset ristede kikærter over tærten for at tilføje ekstra protein. Jeg er selv blevet meget begejstret for tærten i denne version 🙂
Det føles skønt at starte med to kg løg og ende med så meget velsmag.
Opskrift på pissaladière:
Ingredienser
Tærtebund
- 120 g cashewnødder (finthakket)
- 240 g bygmel
- 2 spsk FiberHUSK
- 1 strøget tsk salt
- 4 spsk olie
- 3 dl koldt vand
Løgfyld
- 2 kg løg
- 1 tsk salt
- 2 tsk timian
- peber
- ekstra jomfruolivenolie
Topping (vegansk ansjos-erstatning)
- 1 mindre aubergine
- oliven
- olivenolie
- salt, peber
- Tamari (sojasauce)
- røget paprika
- 100 g Ristede kikærter (kan undlades)
Sådan gør du
Løgfyld
- Rens, afskal, halvvér og skær løgene i skiver.
- Kom dem i en gryde, hæld olie ved og rør rundt, så olien fordeler sig. Tilføj de øvrige ingredienser. Lad løgblandingen simre for svag varme under jævnlig omrøring, til løgene er bløde og søde. Det tager 30-40 minutter.
- Smag til og tilføj evt mere salt og pebet.
Tærtebund
- Imens laves tærtebunden: Bland de tørre ingredienser i en skål. Lav et hul i midten og kom olie og vand i. Rør rundt og samle evt dejen med fingrene til sidst. Dejen skal være til den fugtige side.
- Smør to stykker bagepapir med olie. Rul dejen ud mellem de to stykker papir vha en kagerulle. Bunden skal ca være ½cm tyk. Bunden skal IKKE forbages.
Auberginetopping
- Imens laves også auberginetoppingen: Vask auberginen og skær den i skiver på ca 1cm. Skær skrællen af. Kom godt med salt på alle skiver og lad dem trække 10minutter
- Skyl saltet af og dup skiverne tørre. Skær aubergineskiverne i strimler, pensl dem med olivenolie og drys med salt og peber. Bag dem i ovnen ved 180 grader varmluft i 10 min.
- Tag pladen med aubergineskiver ud af ovnen og pensl dem med tamari-soja og drys med røget paprika.
- Brug evt en te-si / te-æg, som vist på billedet til at drysse paprika med. Jeg har fundet ud af, at det er en nem måde at styre krydderiet på 🙂
Ristede kikærter
- Kan laves i god tid eller samtidig med auberginen. Kan som nævnt undværres
- Bland kikærter med 1 spsk olie og 1 spsk tamari. Rist dem i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 15 minutter.
Samling af pissaladièren
- Fordel løgblandingen på den ubagte tærtebund. Læg auberginestrimlerne henover - eventuelt i et mønster. Fordel oliven og kikærter ovenpå tærten. Jeg har brugt relativt store oliven, så jeg har valgt at udstene og lægge halve oliven på tærten.
- Bag tærten i en varm oven: 200 grader vamluft / 225 grader almindelig ovn i 15 minutter.
- Værsgo' og spis
- Hvis der er løgfyld til overs (det fik jeg nemlig). Kan det med fordel bages på skiver af rugbrød - måske til næste dags frokost.
Noter
Det skal vi i hvert fald prøve.