Foråret er over os, og det er helt fantastisk 🙂
Det er lige nu, foråret har størst magi, og vi har forestillinger om den lange, lyse og varme årstid, som ligger foran os. En solskinsfrokost på terrassen den først lørdag i april tænder for et dejlig håb 😀
Når vi når hen midt på sommeren, og mange weekender måske er regnet væk, er det hele knap så magisk 😉
I dette indlæg er opskrifter på pesto med ukrudt og jordskokkepizza med pesto.
Inspireret af bogen Livsgrønt, som jeg anmeldte sidste søndag, har jeg lavet dette digt:
Du er så spæd, så fin, så grøn i vår
Så lille, så uskyldig
Vokser frem, klarer helt dig selv
Formerer dig i et fantastisk tempo
og alligevel er du mere forhadt end elsket
Hvorfor har du ingen venner?
Hvem er du?
Du er en fremmed selvom
vi har levet side om side i mange år
Er du en kål???
Jamen, så kom da ind!
Lad os lære dig at kende
Fuld af mikronæringsstoffer
I salat eller som drys på en håndmad
Hvis vi tør.
I år tør vi 😉
Faktisk kom min mand ind med en håndfuld små friske skvalderkålsblade for nogle uger siden.
“Jeg tænkte, at vi kan bruge dem som drys på vores frokost, hvis vi hakker bladene fint, som vi plejer at gøre med grønkål”. “Ja da, lad os da prøve det”. Det gjorde vi, og det smagte ikke grimt 🙂
Vi høre og læser jo hvert forår om skvalderkål, ramsløg, mælkebøtter og brændenælder. Ukrudt som med fordel kan anvendes i madlavningen, fordi det er fuld af vitaminer og mineraler. Alligevel er der et stykke vej fra at høre og læse om fordelene ved at spise dette ukrudt til rent faktisk at komme det i maden. Ramsløg har vi før forsøgt os med, men ved vores første bekendtskab, kom vi til at overdosere ramsløgene i en wok, og det blev ikke en succes.
I år er vi klar til at udvide vores madunivers med ekstra sundhed i form af skvalderkål, mælkebøtte og ramsløg og brændenælder. Vi har allerede spist ramsløg, skvalderkål og mælkebøtte flere gange som finthakket drys på rugbrødsmadder og i wok, og nu har vi også lavet pesto et par gange.
Vores “julepizza” med pesto og jordskokker har vi lavet med ukrudtspesto, og det smagte super godt. Derfor er der en opskrift på jordskokkepizza i dette indlæg.
Vi kan hente alt det ramsløg, vi har brug for i en skov tæt på, hvor vi bor. For mig er der en hel særlig dejlig fornemmelse forbundet med at gå ud i naturen og samle ind til vores mad 🙂
Skvalderkål, mælkebøtter og brændenælder “dyrker” vi selv i haven 😉
Opskrift på pesto med ukrudt og jordskokkepizza:
Ingredienser
- 1 potte frisk basilikum (Blade og stængler skylles og tørres)
- 1 tilsvarende mængde skvalderkål, mælkebøtter og ramsløg (skylles og tørres)
- 1 spsk citronsaft/citrusuniversal
- 3-4 tsk gærflager
- 30 g pinjekerner (ristede eller mandler eller cashewnødder)
- ½ fed hvidløg (presset)
- 1-1½ dl ekstra jomfruolivenolie (til en ønsket konsistens)
- lidt salt
Sådan gør du
- Hvis du, som jeg har en minihakker, kan du starte med at hakke alle de grønne ingredienser, som nok skal i af nogle gange.
- Kom herefter resten af ingredienserne i og blend det til en passende konsistens. Smag til med salt og citron
- Hvis du har en foodprocessor, kan du komme alle ingredienser i med det samme.
- Kan opbevares længe i glas med låg i køleskabet.
Noter
Det gør jeg gerne sidst på sommeren og laver et depot til vintermånederne. Pesto har lang holdbarhed i køleskabet, også når det er tøet op.
Ingredienser
Rødbedepizzadej
- 10 g gær
- 1 tsk havsalt
- 3 dl lunken vand
- 4 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 spsk kokossukker (eller rørsukker)
- 1 lille rødbede
- ca 500 g fuldkorns speltmel (eller durummel(f.eks kamutmel))
Pizzafyld
- ½-1 kg jordskokker (renset og skåret helt tyndt.)
- 1 portion pesto
- salt
- Frisk rosmarin (skåret fint)
- ekstra jomfruolivenolie
- vegansk parmesan
- evt. valnødder (grofthakkede)
Vegansk parmesan
- 1 håndfuld cashewnødder
- 3-4 spsk gærflager
- ½ tsk hvidløgsgranulat
- 1 knivspids røget paprika
Sådan gør du
- Start med dejen:
- I en skål røres gæren ud med salt og lunken vand.
- Olivenolie og sukker tilsættes.
- Rødbeden skrælles, rives fint og røres med i skålen.
- Tilsæt herefter rigeligt med mel under omrøring, indtil dejen kan æltes med hænderne.
- Drys rigeligt med mel på et rent bord og ælt dejen godt igennem med hænderne, indtil den er smidig og homogen.
- Har du en røremaskine, kan du også ælte dejen deri et godt stykke tid.
- Lad dejen hæve tildækket i en skål ved stuetemperatur en times tid.
- Mens dejen hæver, gøres fyldet klar.
- Vask jordskokkerne, skræl dem evt. og skær dem meget tyndt. Læg dem evt. i vand tilsat lidt citronsaft (hvis de skal vente et stykke tid)
- Lav vegansk parmesan ved at hakke alle ingredienser i en minihakker, til det ligner parmesan.
- Hak rosmarin og valnødder.
Samling af pizza
- Ælt dejen igennem og del den i 3 portioner.
- Rul dejen ud til en pizzabund og placer den på en bageplade med bagepapir.
- Smør et lag pesto ud over pizzabunden.
- Dæk pizzaen med jordskokkeskiver, drys med salt, rosmarin, olie, valnødder og vegansk parmesan.
- Bages ved 200 grader (185 grader varmluft) (vores ovn har et pizzaprogram (190 grader), hvor undervarmen gør bunden særlig sprød). Bages 16-20 minutter.
- Velbekomme.