Nemt græskarpålæg består af ovnbagt butternutsquash, kogte kikærter, citronsaft, lidt olie og krydderier. Det er ligeså nemt at lave, som jeg påstår og både smukt orange og velsmagende.
“Om det er særlig julet?” – “PAS!”
Men det er lavet af årstidens grøntsager og et dejligt supplement til traditionel julemad.
Opskriften er inspireret af “Green Kitchen Stories”, som drives af Louise Vindahl og David Frenkiel.
Efter deres anvisninger, lod jeg mig sidste forår lokke til at foodpreppe græskarmos og komme i fryseren. Jeg fik bare ikke lige brugt mosen til noget. Men i sommers skulle det være, og i mangel af pålæg blev det omsat efter deres opskrift på “græskarsmørrebrød med rucola”.
Wauu! det smagte overraskende dejligt.
En butternutsquash er i virkeligheden et lille græskar. Derfor kalder jeg det squash og græskar i flæng.
Pålægget er nemt at lave, både fordi der er få ingredienser i pålægget, og fordi der ikke skal bruges nogen maskiner til at blende med, som siden skal vaskes op. Sån’ helt kort fortalt:
Butternutsquashen vaskes, halveres og udkernes. Bages herefter 25-40 min. til den er blød at stikke i. Afkøles. Det orange græskarindmad tages ud med en ske og moses let med en gaffel. Kikærter moses med en gaffel, og blandes med græskarmosen, tilsættes olie og krydres med citronsaft, salt peber og chiliflager. ET Vôila!!
Anvendelsesmuligheder:
Nemt græskarpålæg har en blød konsistens og sødme fra græskarret.
Vi bruger det mest som pålæg på brød. Men har også til stor nydelse anvendt det til både buddabowls og salatglas. Mit næste eksperiment med græskarpålæg bliver i en varm version, som græskarmos, hvor det moses, mens butternutsquashen er varm. Det skal erstatte kartoffelmos som tilbehør til en sammenkogt ret eller serveres selvstændig med noget svampetopping 🙂
Food prepping med butternutsquash:
Jeg udnytter gerne, at jeg skal have andet i ovnen til også at bage en eller flere butternutsquash.
Her bager jeg to squash, hvorved jeg kan fryse græskarmos i glas til kommende og endnu nemmere græskarpålæg 😀
Opskrift på nemt græskarpålæg:
Ingredienser
- 1 Butternutsquash (Til bagning)
- 250 g græskarmos (svarer ca til ½ butternutsquash)
- 1 ds kikærter (afdryppede og skyllede)
- ½ citron /citrusuniversal (saften)
- 1 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1/4 tsk chiliflager
- havsalt og friskkværnet peber
Forslag til servering
- surdejsrugbrød
- ½ lille rødløg (i tynde skiver)
- rucola
- agurk
- Oliven
Sådan gør du
- Vask butternutsquashen, halver den og skrab kernerne ud.
- Bag dem i ovnen ved 200 gr (185 gr varmluft) i 25-40 min. til squashkødet er blødt at stikke i. Udnyt evt ovnens kapacitet og bag squashen sammen med noget andet.
- Tages ud af ovnen og afkøles.
- Tag græskarkødet ud af skallen med en ske. Der går ca ½ græskar til opskriften, og det kommer sig ikke så nøje, om det er lidt mere eller mindre.
- Kom kikærterne i en mellemstor skål / dyb tallerken, og mos dem med en gaffel.
- Tilsæt græskarmos, 1 spsk citronsaft, olie og chiliflager, krydr med salt og peber, og bland det sammen.
- Der bliver 2 glas af denne portion.
Forslag til græskarsmørrebrød
- Fordel græskarpålægget på ristet brød, pynt evt. med tynde skiver agurk, løg og oliven. drys med rucola. Giv det et drys salt og peber og dryp med resten af citronsaften og olie.
- Eller byg din egen græskarpålægshåndmad med valgfrit topping.
- Græskarpålægget fungerer fantastisk som del af en buddabowl...
- ...eller som lag i et salatglas.