Krydrede gråærter er en opskrift fra Pure Dansk, som jeg deler i dette indlæg. Gråærterne er tænkt til at komme i pitabrød, og jeg har fortolket dem over i en ret med kålpandekager. Opskriften er udviklet af Umut Sakarya, som kan noget helt særligt, når det kommer til perfekt krydring.
Kombinationen af lækre krydrede gråærter og kålpandekager har sneget sig ind i hjernen på mig som en ide, og regel nr 1 i mit madunivers er jo, at ideer skal afprøves. Derfor har vi lige fået disse blomkålspandekager toppet med krydrede gråærter og forskelligt grønt.
“Om det er godt?”
“Jo tak, det smager virkelig lækkert.”
“Vanedannende nærmest” 😀

Faktisk har vi fået kålpandekager med krydrede gråærter to uger i træk nu. I sidste uge blev ideen afprøvet. Eksperimentet bestod med UG og stjerne sin audition til at blive delt på bloggen. I denne uge er retten lavet igen for at få skønne billeder til indlægget.
De krydrede gråærter er i sig selv meget velsmagende. Prøv dem gerne af som fyld både til pitabrød, pandekager, tortillas, madvafler og lignende. Det grønne tilbehør kan varieres efter præferencer. Får du en veganer til bords, kan du supplere din vanlige pitaservering med en skål krydrede gråærter, og alle vil blive tilfredse.
Ideudvikling:
Jeg lavede de krydrede gråærter for første gang sidste sommer, hvor vi spiste dem som fyld på linsewraps. Lige siden har jeg kendt deres potentiale til deling på bloggen. Fyldet er helt sikkert lækkert i pitabrød, som anvist af Pure Dansk. Giv det gerne et forsøg. OG! Da vi helst undgår hvede, har mit ønske for gråærte-fyldet hele tiden været at anvende det i en anden sammenhæng.

“Hvordan vil fyldet fungere, hvis jeg laver kålpandekager af blomkål og vælger tilbehør til toppingen, som er mexikansk inspireret? … guacemole, majs, tomater, rød peber, chili koriander…?”

Det smager overraskende godt 😀
Vi har forsøgt med ærtespread i stedet for guacemole. Begge dele er lige godt.
Retten er med det samme blevet udvalgt som servering til en grøn fællesspisning på vejen i næste i uge, og næsten helt sikkert også til årets pinsefest.
Gråærter:
Danske gråærter kan købes i Menu, som forhandler gråærter fra Pure Dansk i pakker af 300 g. Køber du en pakke á 300 g, vil jeg anbefale, at du koger og tilbereder hele pakken. Lav da 1½ x opskriften. Ærterne kan også købes på nettet fra både Pure dansk, Aurion, Biogan og Bælgkompagniet.
Kog gerne en stor portion gråærter, når du er i gang, og frys ned i passende portioner (250 – 300 g) svarende til en dåse bælgfrugter. Gråærter kan erstatte sorte bønner og kidneybønner i andre retter. Og så er det bare fornøjeligt at vide, mens man spiser, at gråærterne er groet i Danmark 🙂
Links til bloggens opskrifter med gråærter:



Du kan læse meget mere om mine erfaringer med danske bælgfrugter og herunder gråærter HER
Opskrift på krydrede gråærter, guacemole og kålpandekager:
Opskriften er illustreret og krydringen angivet helt tro mod Umut Sakarya, hvilket smager fantastisk. Du kan dog roligt føle dig fri til at downsize både salt, peber og fedtstoffer. Jeg kører selv mere frihånds-dosering og reducerer salt og fedtstof. Jeg reducerer ikke i spidskommen og paprika! – medmindre det er en hot paprika – eller at nogen ved bordet ikke tåler velkrydret mad. Jeg vil varmt anbefale, at du bruger danske gråærter. Men har du lyst til at afprøve retten og ikke har gråærter i husholdningen, vil jeg mene, du kan bruge sorte bønner eller kidney bønner.

Ingredienser
- 200 g Gråærter (lægges i blød og koges. Alternativt sorte bønner / kidneybønner)
- 2 fed hvidløg
- 1 rødløg
- ½ dl koldpresset olivenolie
- 2 tsk spidskommen
- 3 tsk paprika (mindre hvis den er hot)
- 1 spsk tomatpuré
- 2 tsk peber
- 2 tsk salt
- 1 spsk smør
- 2 dl kogevand fra gråærterne
Forslag til grønt fyld
- guacamole (link til opskrift i noter. Alternativ hummus eller ærtespread)
- frisk spinat (eller andet grønt)
- rød peber i tern
- optøede majs og ærter
- tomater og agurk
- chili mayo
- frisk koriander
Sådan gør du
- Skyl de tørrede gråærter, og sæt dem i blød i rigeligt vand i køleskabet i minimum 12 timer. Hæld iblødsætningsvandet fra ærterne, og kog dem i 30-35 minutter i letsaltet vand. Hæld kogevandet fra de kogte gråærter, og gem det. Kogevandet skal anvendes senere i opskriften.
- Hak hvidløg og løg fint. Kom olivenolie i en gryde, og sautér løg og hvidløg i 3 minutter.
- Tilsæt spidskommen, paprika, tomatpuré, peber, salt og smør, og rør godt rundt.
- Tilsæt de kogte gråærter, og lad det hele sautere i 5 minutter.
- Kom 2 dl af kogevandet fra ærterne i gryden, og kog det, til næsten al væsken er fordampet.
Forslag til grønt fyld:
- Køb eller lav en guacamole eller ærtespread eller hummus
- Skyl og tør diverse grønt tilbehør. Skær det hele i små stykker.Optø ærter og majs, hvis du vælger det.Lav evt en chilimayo med mayonnaise, som tilføjes sambal olek eller sød chilisauce + lidt frisk eller tørrede chili.
- Server fyldet f.eks til kålpandekager og med ovennævnte grønt
- ...eller til pitabrød. Gråærterne kan nydes både varmt og koldt. Har lidt mere pang i smagen, når de er varme.
Noter
Du kan finde en opskrift på ærtespread HER
Alternativt kan du bruge en hummus

Ingredienser
- 200 g blomkål (eller broccoli. Erstat evt lidt af kålen med gulerod.)
- 2 spsk chiafrø
- 1 dl vand
- ½ spsk loppefrøskaller
- 40 g mandler
- 1 tsk oregano
- ½ tsk salt
Sådan gør du
- Start med at lave chiaæggene ved at blande chiafrø og vand. Lad hvile i køleskabet i 15 min.
- Opvarm ovnen til 200 grader /185 gr varmluft (alt efter hvor længe det tager din ovn om at varme op-evt vent lidt).
- Hak blomkål/broccoli fint i foodprocessoren, til den begynder at klistre lidt sammen.Hak mandlerne fint.
- Hæld blomkål/broccoli over i en skål og bland/ælt den sammen med resten af ingredienserne til en lidt klistret dej (nemmest at gøre det med hånden).
- Beklæd en bageplade med papir og smør lidt olie ud over. Sæt dejen i 4 klatter på bagepladen og tryk dem flade, så de er ca ½ - ¾ cm tykke (tryk med den ene hånd og form med den anden).
- Bag pandekagerne i 10-12 min, til de er gyldne og faste.Tag kålpandekagerne af bagepladen med en spatel.
- Kan spises som morgenmad/frokost med kålsalat, avocado og butterbeanspread.
- .. eller som frokost / aftensmad med guacemole, grønt og krydrede gråærter.