Kikærte-sellerisuppe har jeg fået inspiration til at lave fra Årstidernes veganske måltidskasse.
Der er en opskrift på kikærte-sellerisuppe med svampetopping i dette indlæg.
Hos Årstiderne hedder suppen kikærte-kartoffelsuppe. Jeg ændrede med det samme i opskriften og skiftede kartoflerne ud med knoldselleri. Tilfældigvis havde vi nogle svampe (østershatte) i køleskabet, som trængte til at blive spist. Svampene blev ristet i sojasauce og brugt som topping på suppen. Kikærte-sellerisuppe med svampetopping smager helt fantastisk. Det er en suppe, jeg glæder mig til at servere for gæster 😀
Jeg har gjort mig den erfaring, at suppe er et rigtigt godt valg af mad, når jeg skal lave mad til gæster, som stadig spiser kød. Suppe forener os i fælles madglæde, måske fordi vi har en fælles forståelse for suppe, og at gæsterne derfor ikke forbinder suppe med “mærkelig” vegansk mad eller tænker, at de mangler kødet i suppen.
En god fyldig suppe med en topping, som tilfredsstiller forskellige mundfornemmelser og smage, bliver næsten altid en succes. Jeg serverer gerne suppe enten som forret eller som hovedret. Sidstnævnte med masser af brød, “smør” og måske en fyldig kålsalat til 🙂
Lige netop denne suppe med svampetopping har meget umami-smag (velsmag) og svampenes tekstur giver lidt kød-associationer.
Men hvad med årstiden og vejret? Lige nu har vi solskinsdage, og nogen tænker måske mere på koldskål og kammerjunkere end på suppe. Men i følge min mand, som er lidt af en vejrprofet, vil vi snart få regnvejr igen, og må jeg så ikke foreslå denne suppe 😉
Som tilbehør til suppen kan jeg anbefale hjemmebagte kernebrød og ukrudstpesto 🙂
Absolut skøn og rustik regnvejrs-mad 😀
Du kan finde en opskrift på glutenfrie kernebrød HER
Du kan læse et indlæg om spiseligt ukrudt og finde en opskrift på pesto med ukrudt HER
Du kan finde en opskrift på “almindelig” pesto med basilikum HER
Opskrift på kikærte-sellerisuppe med svampetopping:
Ingredienser
- 1 ds kikærter (eller 300g hjemmekogte eller 150g tørrede)
- 2 dl aquafaba (kogevandet fra kikærterne )
- 1/4 knoldselleri (skrællet og tern 2x2cm)
- 2 pænt store gulerødder (i ½ cm tykke skiver)
- 1 stængel bladselleri (i skiver a ½cm)
- 1 porre (Det hvide i skiver a ½cm, den grønne top fintsnittet)
- 1 fed hvidløg (hakket fint)
- 1 tsk spidskommen
- ½ chili svag til medium stærk (finthakket (Obs hvor stærk))
- 1 dl røde linser (skyllet i vand)
- 1 l grøntsagsbuillon (evt. Herbamare)
- olivenolie
- salt og peber
Topping
- Grøn porretop (fintsnittet)
- 2-300 g champignon eller andre svampe (rensede i skiver)
- 1 spsk Tamari (sojasauce)
- peber
- evt. frisk koriander
- evt. friske ærteskud (ser smukt ud ;))
Sådan gør du
- Hvis du bruger tørrede kikærter, sættes de i blød 8-12 timer før kogning. Hæld iblødsætningsvandet fra kikærterne, kom dem i en gryde med ½-1 l frisk vand (til det netop dækker), og kog dem i 30 minutter. Hvis du bruger kikærter på dåse, er det hele dåsen inklusiv vandet (obs om der er salt i).
- Skyl og klargør grøntsagerne som angivet i ingredienslisten.
- Hvis porren er stor med meget grønt, gemmer du blot lidt af det grønne til topping og skærer resten til at komme i suppen.
- Varm en rummelig gryde op, og sauter selleritern, gulerødder, bladselleri, porre og hvidløg i rigeligt olivenolie ved svag til middelvarme i 10-15 minutter. Under jævnlig omrøring. Grøntsagerne skal blive bløde uden at tage for meget farve.
- Drys spidskommen på, og sauter videre i et par minutter. Krydr med frisk chili, salt og peber.
- Hæld kikærter og aquafaba over grøntsagerne, tilsæt de skyllede røde linser og bouillon. Lad suppen småboble til alt er mørt, ca 30 minutter. Smag til og tilføj evt. mere salt og peber om nødvendig. (Hvis du har friskkogte kikærter, brug da gerne al kogevandet og nedjuster buillonen)
- Svits imens svampene på en pande med sojasauce. Det er ikke nødvendig med olie, da svampene afgiver meget væske. Steg indtil al væsken er fordampet, og svampene ser ristede ud. Krydr med peber.
- Anret suppen i en store skåle/ dybe tallerkener.
- Top med svampe, grøn porretop, friske korianderblade, evt. friske ærteskud. Spis gerne suppen rygende varm.