Kåldolmere med linsefyld er et meget vellykket forsøg på at give vores elskede julesteg liv i en sommerversion. Kåldolmerne består af kålblade og en lækker, velsmagende fars med bl.a linser, svampe og hasselnødder. Selvsamme fars, som vi til jul pakker ind i en gærdej eller butterdej og laver julesteg med.
Som ny veganer for 6-7 år siden skulle vores julemad helt nytænkes. Vi har prøvet med forskellige farsretter og tilbehør. Vi er landet på Indbagt linsesteg med svampe og hasselnødder. Denne linsesteg er blevet vores yndlings julemad. Yngste søn har gjort sit ypperste for at få mig til at servere indbagt linsesteg, selvom det ikke er jul.
“Når noget smager SÅ godt, er det da helt urimeligt, at vi ikke får det mindst hver måned!” – yngste søn
Men selvom jeg er en meget fleksibel person, så gælder det mærkeligt nok ikke med julestegen. Jeg har åbenbart et ret stærkt princip om, at nydelsen og magien til julemiddagen risikere at blive udvandet, hvis vi spiser indbagt linsesteg flere gange henover året 🙂 Det skal retfærdigvis siges, at jeg har serveret indbagt linsesteg både som nytårsmiddag og til vores kobberbryllup. Indbagt linsesteg er nemlig et super godt og sikkert hit til en festmiddag.
Til vores pinsefest for to år siden opstod kåldolmere med linsefyld, som en værdig sommerversion af yndlings julestegen. Gæster såvel som os selv blev ret begejstrede for disse dolmere. Dolmerne blev serveret med sød chilisauce, forskellige salater, brød og smørelse. Jeg lovede dengang at sætte en opskrift på bloggen – og den kommer så i dag 😀
Kåldolmere med fyld af linser, svampe og hasselnødder:
Du kan læse om vores julesteg: Indbagt linsesteg HER
Du kan læse om vores julepie med samme linse-svampe-nøddefyld HER
Du kan læse om kåldolmere til pinsefesten 2020 HER
Find en opskrift på Årstidens salat HER
Opskrift på kåldolmere med linsefyld:
Ingredienser
Fyld
- 100 g grønne linser
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 porre (el. 2-3 forårsløg)
- 1 spsk jomfrukokosolie til stegning (eller anden olie)
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1-2 spsk Tamari sojasauce
- 200 g champignon
- 2 gulerødder ca 150g (revet)
- 100 g hasselnødder (hakkede)
- 2½ dl plantefløde
- 3-4 spsk gærflager
- 50 g havregryn
Indpakning
- 1-2 Spidskål (alternativ sommerhvidkål)
- Timiankviste
- Madsnor til indpakning
- Olivenolie til stegning
Sådan gør du
Fyld
- Start med at lave fyldet, og mens det køler ned forberedes kålblade til indpakning.
- Skyl og kog de grønne linser i rigeligt vand sammen med grøntsagsbouillon i ca. 20 minutter.
- Hak løg, hvidløg, porre og champignon fint og steg det i en stor gryde i kokosolie sammen med tamari og krydderier.
- Gulerødder rives og hasselnødder hakkes fint. Det hele blandes sammen med plantefløde og gærflager og koges op under omrøring.
- Når linserne er kogt færdig, sies vandet fra, og linserne blendes groft med en stavblender.
- Den blendede masse tilsættes, og det hele blandes godt sammen.
- Havregryn tilsættes. "Farsen" smages til og tilføjes evt. ekstra salt og peber.
- Tages af varmen og stilles til afkøling.
Indpakning og stegning
- Skær 1-2 cm af bunden på kålen, Lav et kegleformet snit op i kålens hårde midte, for at løsne kålbladene. Løsne et kålblad ad gangen, til du har det antal, du har brug for. Det kan være nødvendigt med to kål, for at bladene er store nok til at pakke fyldet ind i.
- Brug en pande eller sauterpande til at varme vand i.Blancher et kålblad af gangen i kort tid. Herved bliver bladet blødt og meget nemmere at pakke ind med.
- Når alle blade er blancheret, starter indpakningen. Min mand ynder at have alle snorer klippet på forkant. Kom et par skefulde linsefars på et kålblad.
- Pak farsen ind i bladet og bind en snor omkring.
- Fortsæt en af gangen til alle blade og/eller alt fyld er brugt.Kom evt en kvist timian under snoren for ekstra smag.
- Steg dolmerne i olie på en pande ved middel varme til de tager farve op begge sider og synes gennemvarme.
- Server med sød chilisauce og salat...
- ...eller andet lækkert sommer tilbehør.
2 Comments
Rigtig god opskrift, jeg har lavet kåldolmerene flere gange, de er meget lækre, men de kræver at man har god tid.
Hej Inger
Tak for din kommentar 🙂
Vi er også begejstrede for kåldolmerne, og du har ret i, at de lidt tidskrævende.
Det er selvforkælelse.
Kærlig hilsen Helle