Hummus med Ingrid ærter er fra nu af vores basis hummus. Danske Ingrid ærter har nemlig overtaget kikærtens plads i vores køkken. Opskriften på hummus, som er med i dette indlæg er præcis den samme, som jeg altid har lavet bare med Ingrid ærter i stedet for kikærter…. og ingen vil opdage det.
Hummus er nok den pålæg, vi laver oftest, når vi foodprepper til madpakke. Vi elsker variation, og selvom vi har mange andre smørepålæg på vores repertoire, sker det lige så tit, at det bare er hummus, vi varierer på. En hummus kan nemlig tilsættes forskellige smagsstoffer; soltørrede tomater eller bagte rødbeder, bagt hokkaido m.m. Der er forslag til variationer af hummus i den medfølgende opskrift.
Normalt opbevarer vi hummus i et Weck-glas, som de marinerede bønner på billedet. Men i dagens anledning har jeg anrettet hummus på et lille fad og pyntet med oliven, persille og et drys paprika. Det har jeg gjort for at vise, hvordan jeg anretter hummus, når jeg sætter hummus på et frokostbord til en festlig anledning. Det er en nem måde at løfte hummus væk fra looket af hverdagspålæg.
Marinerede bønner:
Vi har altid marinerede bønner i vores pålægsskuffe eller fryser. De er geniale at toppe en hummusmad med såvel som en anden smørepålægsmad, og vi mangler dem, hvis de ikke er der. Marinerede bønner er gode at have i baghånden også til at berige andre retter / salater med ekstra proteiner. For at blive ved de danske bælgfrugter har jeg lavet marinerede bønner med danske Anicialinser og gråærter. MUMS! 🙂
Opskrift på hummus med Ingrid ærter:
Ingredienser
Grundhummus
- 150 g tørrede Ingrid ærter (eller 300 g kogte)
- 1 dl vand (gerne kogevand fra ærterne)
- 2 spsk Tahin
- 3-4 spsk citronsaft / citrus universal(=saft+skal)
- 1-2 fed hvidløg (fintrevet)
- 1 spsk Tamari (sojasauce)
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 knivspids cayenne (kan udelades)
- ½ tsk gurkemeje (Kan udelades)
- salt og peber
Variationer
Soltørrede tomater
- 25-30 g soltørrede tomater (Lagt i blød i vand, hvis de er helt tørre)
Rødbede
- 2-300 g rødbede (kogt eller bagt)
Hokkaido
- 2-300 g hokkaido (bagt)
Jordskok og persille
- 2-300 g jordskokker (bagte)
- 1 bdt persille
Sådan gør du
- Start med Ingrid ærterne, som skal skylles og sættes i blød i vand i 10-12 timer. Herefter drænes og koges i nyt vand i ca. 30 minutter. Gem 1 dl kogevand til at komme i hummussen.
- Alle ingredienser blendes grundigt med stavblender eller i en foodprocessor.Smag til med ekstra salt, citronsaft, peber osv.
- Anret evt på fad og pynt: Dryp med lidt olivenolie, drys lidt paprika tilfældigt vha en lille te-si, pynt med oliven og giv et grønt drys med basilikum, koriander eller persille.
- Top evt din hummusmad med marinerede bønner (link til opskrift i noten)
- Opbevares i en ren beholder i køleskab og holder sig en lille uge.
Variationer af hummus
- Tilbered den valgte variation, som angivet. Kan være rester af hokkaido /rødbede o.l. fra et tidligere måltid. Eller bagt samtidig med at ovnen alligevel er i gang.Tilføj valgte variation fra starten, hvor alle ingredienser kommes i en skål, og blend det hele samtidig. Smag til måske med ekstra af det hele, til det lige rammer din smag.
2 Comments
Mange tak for endnu en lækker opskrift glæder mig til at lave og smage den
Velbekomme 🙂
Håber den falder i god jord.
Kærlig hilsen Helle