Grønkål-ærtesuppe med kokos og cashewcreme er vores nye yndlings-suppe.
Jeg har længe gerne ville udvide vores suppe-repertoire med en grøn suppe, og efter at have afprøvet flere forskellige grønne supper, er vi faldet mest for denne lækre, cremede og milde suppe, som indeholder virkelig meget grønkål, og som er nem at lave 😀
Der er en opskrift på grønkål-ærtesuppe med kokos og cashewcreme i dette indlæg.
Der er rigtig mange gode grunde til at spise grønkål – Udover at grønkål både er aktuel for årstiden og dyrkes lokalt, har den også mange sundhedsfordele.
Kirsten Skaarup skriver i bogen “Powerfood revolutionen”, at grønkål er “dronningen af grønt”.
“De krøllede grønne blade indeholder meget betacaroten og K-vitamin samt B- og C-vitaminer. Grønkål er rig på kalk, fosfor, mangan og er også en af de bedste kilder til magnesium, som mange er i underskud med.
Grønkål indeholder kun 33 kalorier pr 100 g. Det betyder, at grønkål er en af de mest kaloriefattige grøntsager med flest opbyggelige stoffer pr. kalorie” – Kirsten Skaarup.
“Sund forskning” priser også grønkålen, og skriver bl.a. under overskriften “Grønkål er superfood”:
– Grønkål har et højt calciumindhold. Grønkål indeholder mere calcium end mælk. Calcium hjælper med at forebygge knogletab, forebygge knogleskørhed og opretholde en sund metabolisme. C-vitamin er også nyttigt for at opretholde brusk og fælles fleksibilitet.
– Grønkål har et højt jernindhold –ja, der er mere jern i end i oksekød. Jern er afgørende for et godt helbred, såsom dannelsen af hæmoglobin og enzymer, transport af ilt til forskellige dele af kroppen, cellevækst korrekt leverfunktion og meget mere.
Du kan læse hele Sund forsknings indlæg om grønkål HER
Der er også rigtig mange gode grunde til at spise ærter. Ærter er kaloriefattige, proteinrige og indeholder A,B,C og K-vitaminer og mineraler. Ærter indeholder ca 6 g protein pr 100 g, og grønkål indeholder 4,7 g protein pr 100 g. Ærter og grønkål udgør en rigtig god kombination for både sundhed og mæthed.
Tilbage til grønkål-ærtesuppen 😉
Jeg har fundet opskriften på grønkålssuppe i bogen “Superfoods 24/7”, der er skrevet af den canadiske blogger Jessica Nadel, som også har bloggen “Cupcakes and kale”.
“En lysegrøn suppe fuld af grønkål, der giver dig masser af fibre, proteiner og knoglestyrkende calcium. Rig, varmende og cremet”. – Jessica Nadel
Jeg har ændret ganske lidt i opskriften og tilføjet æblecidereddike til selve suppen, peberrod til cashewcremen og ristede græskarkerner til toppingen.
Normalt, når jeg laver mad, forsøger jeg at spare på opvasken. Men… Grønkål-ærtesuppen har jeg valgt at blende i min Vitamixblender fremfor med stavblenderen, som jeg ellers ville have gjort.
Jeg overhørte for nyligt en samtale omkring, hvor meget mere cremet og silkeagtig en suppes konsistens bliver ved at blive blendet i en rigtig blender fremfor med stavblenderen.
Det blev jeg jo selvfølgelig nød til at afprøve 🙂
Suppen er blendet af to omgange, og uundgåeligt spilder man lidt. Jeg måtte tilmed svine en ekstra gryde. Min endelige vurdering er, at det var og er hele svineriet værd 😉
Det praktiske er også, at jeg starter ud med en stor gryde, fordi grønkålene fylder virkelig meget til at starte med men falder sammen under kogningen. I blenderproceduren kan suppen hældes over i en mere passende størrelse gryde, som den siden kan serveres i.
Grønkål- ærtesuppe er tilsat kokosmælk og er virkelig en cremet og mildt smagende suppe – uden nogen form for bismage trods det meget grønkål. Jeg har lige lavet suppen igen for at tage billeder til dette indlæg. Passende nok kunne jeg servere den til en frokost med en veninde. Jeg serverede friskbagte kernebrød og en blandet kålsalat sammen med suppen, hvilket tilsammen udgør et komplet og dejligt mættende måltid. Under frokosten fik jeg en tanke om, at cashewcremen til at toppe suppen med måske med fordel kunne beriges med friskrevet peberrod. En ide jeg selvfølgelig måtte afprøve dagen efter sammen med resterne af suppen. Min vurdering er, at cashewcreme med peberrod giver et fint modspil til den milde suppe, og at grønkålssuppe og peberrodscreme smager fantastisk sammen 😀
“Sund forskning” kalder peberroden for “den gode men lidt glemte rod fyldt med c-vitamin“:
“Peberrod har indtaget en vigtig plads i den traditionelle folkemedicin, hvor den har været brugt for sine gode bakteriedræbende, rensende og desinficerende egenskaber. Peberrod indeholder nemlig tre gange så meget C-vitamin som citroner. Også effektiv til at tage forkølelser. ..Peberrod har i en årrække levet i skyggen af to andre skarpe, ingefær og chili, der i de fleste danske køkkener er mere brugt end den gode gamle rod fra den danske muld…. I køkkenet gælder det med peberrod: lidt men godt. Brug den som krydderi til at sætte fut i dine måltider”
Du kan læse hele Sund forsknings indlæg om peberrod HER
Jeg udvikler som regel konstant på de retter, jeg inkluderer i vores yndlings-opskrifter, som er de opskrifter, vi gentager med en vis regelmæssighed. Min hjerne associerer af sig selv / automatisk til små smagsforandringer eller sundhedsoptimeringer af retterne. Hver gang jeg får en tanke om ..Kunne man mon tilføje det?, eller …Hvordan ville det være, hvis jeg gjorde sådan?.. Ja, så bliver jeg nødt til at prøve det af. Derfor vil jeg næste gang, jeg laver denne suppe, tilsætte 2 fed hvidløg til selve suppen og et drys persille til toppingen 😉
Server f.eks. grønkål-ærtesuppe med kokos og cashewcreme sammen med jordskokkepizza og hvidkålssalat. Det fungerer super godt sammen ( det får 5 stjerner af os ) og udgør et komplet aftensmåltid 😀
Andre dejlige opskrifter med grønkål:
Du kan finde en opskrift på grønkålssalat HER
Du kan finde en opskrift på salat med grønkål og bagt hokkaido HER
Du kan finde en opskrift på blandet kålsalat med grønkål HER
Du kan finde en opskrift på grønkålspesto HER
Du kan finde en opskrift på jordskokkepizza med grønkålspesto HER
Du kan finde en opskrift på chiaparfait med grønkål og avocado HER
Du kan finde en opskrift på grønkålschips HER
Kun fantasien sætter begrænsningerne for, hvornår man kan tilsætte grønkål til en hvilken som helst ret, og sundhedsmæssigt vil det være en god ide at gøre det 😀
Du kan læse et indlæg “Suppetid med veganske supper”, som indeholder links til bloggens øvrige syv veganske supper HER
Opskrift på grønkål-ærtesuppe med kokos og cashewcreme:
Ingredienser
Suppen
- 1 spsk kokosolie
- 120 g løg (hakket)
- 425 g grønkål (ribbes og hakkes)
- 1 l grøntsagsbouillon (evt. Herbamare)
- 300 g bælgede ærter (evt. fra frost)
- 1 lille kartoffel / eller tilsvarende knoldselleri (skrællet og i tern)
- 1 ds kokosmælk (400g)
- Havsalt og friskkværnet peber
- 1-2 spsk æblecidereddike
Topping
- Lidt jomfru olivenolie eller hampefrøolie.
- 1 håndfuld græskarkerner (ristede)
- lidt hakket persille (kan udelades)
Cashewcreme (er også topping)
- 85 g rå cashewnødder (Udblødt 4-6 timer)
- 1 tsk citronsaft
- 1 tsk ahornsirup
- 4-6 spsk vand (eller mere til passende konsistens.)
- ½-1 spsk friskrevet peberrod (kan udelades)
Sådan gør du
Suppe
- Varm kokosolien i en stor gryde ved middelhøj varme, og steg løgene, til de er bløde og begynder at blive let gyldne, cirka 4-5 minutter.
- Tilsæt grønkål og 250ml bouillon, og kog i 2 minutter under konstant omrøring.
- Tilsæt ærter, kartofler, den resterende bouillon og skru op for varmen, så suppen bringes i kog. Skru ned til middel varme, og kog under låg i 12-15 minutter.
- Blend suppen til en glat konsistens ved hjælp af en stavblender eller en almindelig blender - en blender med høj effekt er bedst til en silkeagtig og glat konsistens. Ved brug af almindelig blender, blend da evt suppen af et par omgange. Hæld suppen tilbage i gryden (evt. i en mindre gryde)
- Tilsæt kokosmælk og varm suppen igennem. Smag til med salt og peber og juster herefter smagen med æblecidereddike. Hold evt. suppen varm på kogepladen indtil servering.
- Rist græskarkernerne på en tør pande.
Cashewcreme
- Dræn de iblødsatte cashewnødder, og kom alle ingredienser i en foodprocessor. Blend cremefraichen til en cremet og næsten hældbar konsistens.
- Tilsæt evt. revet peberrod ½-1 spsk, smag til efter dine præferencer.
Servering
- Server suppen i skåle med 2-3 tsk cashewcreme, et par dråber olivenolie eller hampefrøolie af højkvalitet, et drys ristede græskarkerner + evt. et drys persille.
- Velbekomme
Noter
Må jeg anbefale at servere suppen sammen med jordskokkepizza og hvidkålssalat 😀
Suppe, topping og hvidkålssalat kan laves i god tid. Pizzaerne kan være gjort klar til bagning, og bages lige før servering. MUMS!