Glutenfri foccacia er en gammel traver på bloggen, som fortjener sit eget indlæg.
Brødet er nemt at bage og overrasker altid positivt på smag og spiseoplevelse.
For os er denne foccacia et “multibrød”, som vi anvender til såvel sandwichbrød, burger”boller”, toast, frokostbrød og som tilbehør til supper og salater.
Oprindeligt er foccacia et italiensk brød bagt med hvedemel – et forførende og kageagtigt brød. Til sammenligning er dette brød nærmere et grovbrød bagt af ren “fuldkorns”mel. Men det kan alligevel noget helt særligt. I dette indlæg er der inspiration til tre slags sandwich med foccacia, inspiration til falafeltoast med foccacia og en opskrift på glutenfri foccacia med rosmarin.
Bloggens eksisterende opskrift på foccacia er ikke et glutenfrit brød, men et hvedemelsfrit brød bagt med rugmel og bygmel. Hvis hvedemel ikke er et no-go, kan bygmel erstattes af hvedemel.
Du kan finde min første opskrift på foccacia med rosmarin HER
Da min mand sidste år valgte at afprøve en glutenfri livsstil, eksperimenterede jeg med at gøre foccaiaen glutenfri. Jeg udskiftede rugmel med boghvedemel og bygmel med glutenfrit havremel. Det lykkedes overraskende godt i første forsøg 🙂 Brødet er bagt talrige gange siden. Jeg bager oftest dobbelt portion, som bages samtidig ved varmluftsprogram. Brødene kan fryses.
Falafeltoast med foccacia og pesto:
Inden for det sidste år, er jeg blevet ret glad for at lave toast med lige netop dette foccaciabrød. Brødet kan klippes i størrelse som passer lige i toastjernet, og med pesto, falafler, sennep og skiveost fra Violife eller Spir (skal bare være en skiveost som smelter og smager godt), bliver resultatet en velsmagende og mættende toast, som kan spises med gnavegrønt for ekstra sundhed.
Jeg mindes en tid med 4 halvstore unger og længere bilture omkring frokosttid. Hvor har jeg dog tit lavet bunker af toast og gulerodsstave til disse ture. Selv stoppede jeg med at spise toast for 10 år siden, da jeg stoppede med at spise raffineret hvedemel. Men nu – efter 10 års pause – er toasten kommet tilbage i vores madrepertoire. Faktisk er jeg blevet lidt forfalden til at lave falafeltoast. Jeg laver gerne flere toast, end vi kan spise, så der er til næste dags madpakker. Falafeltoast smager nemlig også dejlig, når den er kold.
Hvis man, som jeg, går op i, at alt spiseligt skal have en ernæringsmæssig værdi, er dette et super fint bud på en glutenfri grovtoast, som smager skønt og kan spises med nogenlunde god samvittighed.
Opskrift på glutenfri foccacia med rosmarin:
Ingredienser
- 50 g hasselnødder (kan erstattes af andre nødder eller kerner)
- 25 g gær
- 4 dl lunken vand
- 2 dl plantemælk (eller yoghurt)
- 1 tsk salt
- 1 spsk friskhakket rosmarin (eller 1 tsk tørret)
- 4 spsk olivenolie
- 2 spsk FiberHusk
- 150 g boghvedemel
- 250 g havremel
Topping
- Lidt olivenolie
- Lidt flagesalt
- Rosmarin (friskhakket eller tørret.)
Sådan gør du
- Hak hasselnødderne til mel
- Opløs gæren i lunken vand
- Tilsæt plantemælk, salt, rosmarin, nødder og olie
- Tilsæt FiberHUSK og boghvedemel og til sidst havremel. Rør godt
- Lad dejen hæve lunt i en time.
- Hæld dejen ud på en bageplade med bagepapir.
- Tryk den ud enten med våde hænder eller med en bagespatel, der jævnligt dyppes i koldt vand - eller rul dejen mellem to stykker bagepapir.
- Brødet skal være et stort fladt brød på ca 1 - 1½ cm i højden. Drys med rosmarin og saltflager og hæld olie ud over brødet.
- Bages i ovnen ved 200gr (185 varmluft) i 30min.
- Afkøles på en rist og klippes / skæres i passende stykker.
- Hvis brødet skal bruges til toast, tilpasses brødene til toasteren
- Opbevares få dage i stuetemperatur og ellers i køleskabet. Kan fryses.