Antal: 4
Koreansk inspireret mad. Glutenfri. Portionen svarer til 5 kimbapruller, og mængden af grøntsager er løst angivet. Du kan vælge at sylte hele kinaradissen, da den kan opbevares på glas med tætsluttende låg i flere uger, og bruges næste gang du laver kimbap, eller bruges til topping af en frokostmad eller som tilbehør til en ret. Billederne i opskriften illustrerer en dobbelt portion (>10 kimbap-ruller). Hvis du vælger at bruge quinoa eller røde ris, er det vigtigt, at de koges så de får en klistret konsistens.
Ingredienser
Tang og ris
- 5 ark nori-sheets (tangplader)
- 250 g sushiris (eller quinoa eller røde ris)
- 1 spsk riseddike
- 1 tsk salt
- 1 rullemåtte (eller flere, hvis I er flere om at lave kimbap)
Grøntsagsfyld
- 1 kinaradisse
- 2-3 gulerødder (alt efter størrelse)
- 1-2 rødbeder (alt efter størrelse)
- 2-3 håndfulde frisk spinat
- 1 fed hvidløg
- sesamolie
- 1 moden avocado
- ½ lime (saften)
- lidt lagereddike
- lidt sesamfrø
- evt. 2-3 spsk Birkesød (eller rørsukker)
- salt
Sådan gør du
Kogning af ris
- Start med at koge risene. De skal skylles godt, til vandet bliver klart. Koges efter anvisningen på pakken. Når de er færdigkogte, røres riseddike og salt i risene, som herefter stilles til afkøling. Kan med fordel koges dagen før.
Tilberedning af grøntsagsfyldet
- Vask rødbeden og bag den i ovnen, til den er mør at stikke i - tager 30-60minutter. Dette kan med fordel gøres dagen før, måske imens man alligevel har en ret i ovnen. Afkøl rødbeden så meget, der er tid til, og skær den i tynde ensartede strimler.
- Sylt kinaradissen: Vask og skræl radissen, og skær den i tynde ensartede strimler (f.eks. ½cm x ½cm) gerne i tangpladens længde.
- Kom radissestrimlerne i en skål eller på et glas og hæld lagereddike over. Det behøver ikke at dække strimlerne, men der skal være nok til, at det kan vendes godt rundt. Vi brugte ca 2 dl til en stor radisse.
- Kom godt med salt over - 3-4 tsk.
- Vend det hele godt
- Kinaradisserne kan syltes udelukkende med salt, men det er Josefines erfaring, at hvis rester skal spises til andre retter, er det en god ide også at søde strimlerne. Vi kom 2-3 spsk Birkesød i . Du kan bruge rørsukker eller andet sødestof.
- Vask og skræl gulerødderne, og skær dem i tynde ensartede stave, gerne i hele gulerodens længde.
- Kom gulerodsstrimlerne i en beholder, og drys godt med salt over dem. Saltningen giver gulerødderne en blødere konsistens.
- Bland godt.
- Vask og slyng spinatbladene. Hak hvidløget fint. Kom lidt sesamolie på en pande, og svits hvidløget kortvarigt.
- Vend spinatbladene med hvidløget, og steg videre, til spinaten falder sammen.
- Skær avocadoen i tynde strimler, og pres saften af ½ lime over, så avocadoen ikke bliver brun ved iltning.
Samling af kimbaprullerne
- Gør klar til at samle kimbaprullerne ved at have alle ingredienserne indefor rækkevidde. Samt en skål med koldt vand til at dyppe fingrene i undervejs.
- Vend rullemåtten, så snore-enderne vender væk fra dig (for at de ikke rulles med ind i risene ved rulningen). Hvis tangpladerne har en ru og en blank side, skal den ru side vendes opad, så den kommer indvendig i rullen.
- Gør fingrene godt våde, og tag en lille håndfuld ris over på tangpladen. Placer risene nederst på pladen, og tryk dem ud i et tyndt lag i hele pladens bredde.
- Gør fingrene våde mange gange undervejs, og tag mere ris, indtil risene dækker 3/4 eller 4/5 af tangpladen. Kunsten, og det lidt svære, er at gøre det helt tyndt 😉
- Kom nu fyld på i en ensartet mængde på tværs af rullen som illustreret. Start lidt over midten og byg ovenpå og nedad. Rækkefølgen af grøntsagerne har ingen betydning, og rullerne behøves ikke at laves ens. Selv gjorde jeg nøjagtigt, som Josefine havde vist mig i den afbillede kimbaprulle ved alle mine ruller 😉
- Så skal der rulles og med fokus og koncentration på opgaven: Rullen skal være fast rullet. Rul fra bunden, og rul de underste ris over fyldet og ned på risene over fyldet, tryk nu rullen fast og rund på dette sted.
- Rul videre herfra i en bevægelse, hvor du ruller og holder rullen fast med den ene hånd, samtidig med at du trækker i måtten fremefter (henover rullen) med den anden hånd (øvelse gør mester). På billedet vises, at inden rullen rulles helt færdig, skal det øverste tang gøres våd med lidt vand fra skålen, for at det kan hæfte sig fast på rullen til sidst. Når tangen er gjort våd, rulles rullen færdig.
- Rullerne placeres på et egnet fad.
- Opbevares i køleskabet indtil servering.
- Skæres i ca 1 cm skiver og anrettes på et fad. Endestykkerne kan man stå og prøvesmage, imens man skære ud 😉
- Spises f.eks. med spisepinde og dyppes i sojasauce.
Noter
Rullerne holder sig friske 3-4 dage i køleskabet. Josefine anbefaler, at man kan tage en hel rulle med i madpakken, og bare spise af selve rullen, uden at skære den ud. Det skal helt sikkert prøves 😀
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!