Glutenfrit og bælgfrugtrigt knækbrød med butterbeans er et lækkert og velsmagende knækbrød. At komme butterbeans i brød er endnu et bud på at få flere bælgfrugter ind i vores daglige måltider. Samtidig medvirker bælgfrugterne i brødet til et stabilt blodsukker og en god mæthedsfornemmelse.
Selve dejen består som hovedingrediens af butterbeans blendet med lidt bønnevand og rørt med frø, kerner, boghvedemel, olie, lidt krydderier og salt. Super, super enkelt, og alligevel har jeg kæmpet noget med det 🙂 Jeg har hele vejen igennem været meget tilfreds med smagen af knækbrødet. Og derfor har jeg været vedholdende på at opnå den rigtige og sprøde konsistens.
Min mand er ikke stor fan af disse knækbrød, så jeg har selv måtte spise mig igennem de fleste. Derfor ved jeg, at knækbrødene fungerer godt til rigtig mange formål. Både til morgenkaffen, som mellemmåltid, som snack med oliventapenade til et glas vin, som frokostbrød og som tilbehør til salater og supper m.m.
Ideen til knækbrødet er hentet i bogen “Grønne proteiner – klimavenlig hverdagsmad” af Meyers.
I bogen er knækbrødet bagt med æg og hvedemel. To ingredienser med stor betydning for resultatet. Jeg skulle finde en vegansk erstatning for ægget. Og da jeg ikke spiser hvidt hvedemel, ville jeg udskifte det med en glutenfri meltype.
Processen frem mod deleværdige knækbrød:
Æg er nemt nok, tænkte jeg:
– Første forsøg var med chiaæg bestående af chiafrø og vand.
– Næste forsøg blev hørfrøslim bestående af et afkog af hørfrø og vand.
– Tredje forsøg og den, jeg går med, er den simpleste, nemlig bønnevand, som er det vand, bønnerne er kogt i eller det vand, de er opbevaret i, hvis man køber dem på dåse/brik.
Melet har jeg bare udskiftet med boghvedemel, og tænker at andre meltyper sikkert sagtens kan bruges.
Første forsøg:
Når, jeg eksperimenterer med en opskrift, er jeg en åben for at afprøve alle de ideer, som kommer til mig. Allerførst fulgte jeg bogens opskrift og udskiftede blot æg med chiaæg og hvedemel med boghvedemel. Der skulle blive én plade knækbrød af portionen. Resultatet af første forsøg blev et knækbrød, som smagte godt, men blev for tykt og ikke spor sprødt.
Andet forsøg:
“Bob bob, hvad gør jeg? Måske er der for mange bønner? Der blev 560g færdigkogte bønner efter opskriften. Hvis jeg nu bruger to brikker købe-bønner i stedet, så vejer bønnerne kun 460 g. Det må give mindre mængde dej, og dermed bliver knækbrødene tyndere – Jeg kan også afprøve hørfrøslim i stedet for chiaæg. Hørfrøslim minder mere om æggehvide, og jeg kan komme de afkogte hørfrø i dejen.”
Andet forsøgs knækbrød blev også til den tykke og bløde side men smagte dejligt.
Tredje forsøg:
“Jeg bliver vist nød til at dele dejen i to og rulle dejen ud til to bageplader, for at gøre knækbrødene noget tyndere. Måske skal jeg afprøve, hvordan de bliver, hvis jeg bruger bønnevand som æggeerstatning?”
Tredje gang er lykkens gang – nu blev knækbrødet både sprødt og velsmagende 🙂
At knækbrødet er lykkes godt i 3. forsøg, tror jeg dog ikke skyldes “ægget” alene, men det faktum, at jeg har rullet dejen meget tyndere ud og bagt den i længere tid. Men det er helt sikkert nemmere at bruge bønnevand 😀
Jeg har spist mig gennem to plader blødt knækbrød og ved af erfaring, at en tur på brødristeren kan gøre knækbrødet dejligt sprødt. Derfor ingen grund til at fortvivle, hvis du kaster dig ud i at lave dem, og de måske bliver lidt bløde i midten af brødet under opbevaring.
Billeder af knækbrødet:
“Nu har jeg et lækkert sprødt knækbrød med butterbeans, men det er altså ikke særligt fotogent. Hvad gør jeg lige med det?” Jeg har brugt rigtig meget tid og har tage mange billeder samt bagefter brugt meget tid på at udvælge, hvilket billeder, jeg vil bruge til indlægget. Man bliver lidt nørdet… og hvis et andet billede er bare en my bedre… Vildt man kan bruge så lang tid på det!!
Her kommer lige et lille udpluk af mine billeder:
Opskrift på glutenfrit knækbrød med butterbeans:
Ingredienser
- 200 g tørrede smørbønner/butterbeans/Limabønner (eller to dåser/brikker)
- 50 g bønnevand
- 200 g kerner og frø (f.eks solsikkekerner, hørfrø og græskarkerner)
- 5 g salt
- 75 g boghvedemel (eller andet glutenfrit mel / hvedemel, hvis det tåles.)
- 2 spsk olie
- 1 tsk fennikelfrø (eller kommen)
Sådan gør du
- Hvis du koger bønnerne selv: Udblød bønnerne i rigeligt koldt vand natten over eller mindst 6 timer. Kog bønnerne i rigeligt vand i 70 -80 minutter. Hæld det meste af vandet fra, og lad bønnerne køle lidt af. Brug af det vand, du ikke hælder fra til knækbrødet.
- Blend bønner og 50 g bønnevand til en fin creme i en foodprocessor.
- Bland bønnecremen med valgte kerner og frø, salt, mel, olie og fennikelfrø i en skål, og rør / ælt det sammen til en grov dej.
- Del dejen i to, og rul den ud i mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på 3-4 mm. Vend bagepapir med dej et par gange i processen, og tag det øverste bagepapir af og læg det på igen. (Det underste lag bagepapir kan have tendens til at krølle under dejen)
- Fjern til sidst det øverste lag papir. Der er nu flere muligheder:
- Forskær knækbrødene, så er de nemmere at knække, når de er bagt.
- ....eller bag det som det er og knæk det bagefter ( giver mere rustikke knækbrød). Dryp det evt med olie og drys med mel, eller lad være...
- Bag knækbrødene ved 180 gr varmluftovn i 20 - 25 minutter, til det er gyldent i kanten og virker sprødt. hvis det ser ud til at kunne klare 4-5 minutter længere, så giv det 4-5 minutter mere 😉
- Lad det køle helt af på en rist, inden det brækkes i passende stykker.
- Opbevares i en lufttæt beholder.
- Velbekomme 🙂