Falafler er et godt emne på en tapastallerken.
For mig går falafler og vegansk mad hånd i hånd. Jeg har haft svært ved at finde en god opskrift.
Jeg vil gerne lave falafler, hvor kikærterne er det primære, og som ikke indeholder æg og mel.
Mange opskrifter bruger en del mandler eller pistacienødder, hvilket helt sikkert smager godt, men er unødvendigt fordyrende i min optik. For mig må falafler godt være fattigmands/studerende mad.
Efter mange forsøg har jeg nu endelig fundet min favorit falafelopskrift, hvilket jeg er super glad for.
Favorit falafelopskriften fandt jeg på bloggen “Månebarnet”. Falafler, der kun består af kikærter, olie, løg, chili og krydderier. De er super nemme at lave, og så smager de forrygende godt.
Jeg har fået lov til at dele opskriften her på bloggen.
Vi har en livret, hvor falaflerne serveres med hvidkåls- eller spidskålsblade, tomatsalsa, raita, vindruer og solsikkekerner, som jeg har fundet i “Green Kitchen Stories”.
Det smager fantastisk – man kan ikke nænne at stoppe med at spise, når man først får begyndt.
Det er min intention, at denne kombination skal arrangeres på den tapastallerken, jeg skal kreere til min mands sammenskudsgilde med kolleger d. 20.5. På tapastallerkenen vil jeg lægge et mindre spidskålsblad og fylde det med tilbehør og minifalafler. Vi har fundet ud af, at hvis hvidkålsbladene enten er for små eller for sprøde til at bruge som wraps (til at pakke fyldet ind i til en håndholdt mad), Så kan man med fordel, lade et hvidkåls/spidskålsblad udgøre en skål eller en bund for fyldet og så bare spise retten med kniv og gaffel. Det er kreativ og flot mad, og så smager det skønt.
Opskrifter
Ingredienser
- 400 g tørrede kikærter (Sat i blød natten over - minimum 8t)
- 200 g optøede ærter (kan undværres)
- 1 dl koldt vand
- 1 dl olivenolie
- 4 tsk citronsaft/citrusuniversal
- 2 små løg
- 4-6 fed hvidløg
- 1 finthakket rød chili (Obs hvor stærk den er - evt. lidt mindre)
- 1 tsk karry
- 2 tsk stødt koriander
- 2 tsk stødt spidskommen
- ca 50 g bredbladet persille
- 2 tsk havsalt
- 4 spsk sojasauce
- 1 knivspids røget paprika
- Friskkværnet peber
Sådan gør du
- Sæt tørrede kikærter i blød i koldt vand 8-10 timer.
- Hæld vandet fra de iblødsatte kikærter. (De skal ikke koges først!!) Tilføj evt. ærter. Blend kikærter og ærter sammen med olivenolie, vand og citronsaft med en stavblender eller en foodprocessor.
- Hvis ikke du bruger foodprocessor, kan det være en fordel at hakke kikærterne i en minihakker, inden du blender dem med olie, vand og citronsaft. Kom den blendede kikærtemasse i en skål (hvis den ikke allerede er det 🙂
- Hak og tilsæt meget finthakket løg, hvidløg og chili og tilsæt krydderier og finthakket persille.
- Smag til men vær opmærksom på, at smagen er lidt speciel.
- Form farsen til falafler i hånden med en ske. Dyp evt. skeen i et glas med koldt vand mellem hver falafel.
- Sæt falaflerne på en bageplade med bagepapir. Der skal nok bruges to plader, da det er en stor portion.
- Bag dem i ovnen ved 180gr varmluft i alt 25min. Først 15minutter på den ene side, hvorefter de vendes og herefter 10minutter på den anden side.
- Hvis du ikke har ovn, kan de steges på en pande i lidt olie
Noter
Jeg har tilføjet ærter, som jeg synes klær' falaflerne smagsmæssigt.
I stedet for ærter har jeg også prøvet at tilføje ca 200 g bagt sød kartoffel, hvilket er suverænt godt. Kartoflerne blendes med sammen med kikærterne.
Falaflerne kan fryses, og de er gode til madpakkerne.
Falaflerne er velkrydrede - nedton krydderierne, hvis du ved, I ikke er til stærkt mad.
Ingredienser
Tomat og chilisalsa
- 300 g velsmagende tomater (F.eks datarinotomater eller cherrytomater)
- ½ rød chili (hakket fint)
- 1 fed hvidløg (hakket fint)
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk frisk oregano (finthakket eller 2 tsk tørret )
- Havsalt og friskkværnet peber
Raita
- 2½ dl sojayoughurt
- 1 agurk (Skrællet, renset for frø og revet groft)
- 4 kviste mynte (kun bladene, hakket meget fint)
- 2½ cm rød chili (hakket meget fint)
- 1 fed hvidløg (knust)
- 1 tsk støt spidskommen
Øvrige tilbeør
- 1 hvidkål eller spidskål
- 1 stor håndfuld Røde vindruer (haverede og udstenede)
- 50 g solsikkekerner (ristede)
Sådan gør du
- Start med raita eller tomat-chilisalsa, da begge skal hvile i køleskab ½t eller mere.
- Raita: bland samtlige ingredienser i en mellemstor skål, rør rundt, smag til og lad den trække i køleskabet i mindst 30 minutter inden servering.
- Tomat-chilisalsa: Skær tomaterne i mindre stykker. Kom samtlige ingredienser i en skål, rør rundt og smag til med salt og peber. Lad salsaen trække i køleskabet i mindst 30minutter, så smagen får lov til at folde sig ud.
- Hvidkål / spidskål: Vend kålhovedet om og skær den kegleformede stok ud med en skarp kniv. Skyl kålhovedet under den kolde hane, og løsne forsigtigt de store yderblade et for et. Dup dem tørre i et rent viskestykke.
- Samling og servering: Server falafler og kålblade sammen med resten af tilbehøret i små skåle, så alle ved bordet kan samle deres egne "wraps" eller "kålbåde"
- Som wraps
- Som "kålbåd"
- Falafler i spidskålsbåde er et emne til en tapastallerken. Til denne tapas lavede vi "minifalafler" ca halv størrelse. (Blev bagt 15min i oven og vendt efter 10minutter)
Noter
Det er min erfaring, at raita og tomat-chilisalsaen hurtigt får ben at gå på. Til min familie bliver jeg nød til at lave større portioner end angivet. Jeg sørger også for, at der er rigelig med druer og solsikkekerner.
Rester er madpakkevenlige - sån da 🙂 Måske i små beholdere, så man samler det, når det skal spises.