Vegansk vinterforråd

Lige så meget, som jeg elsker forår og sommer for de lyse morgener og lange lyse aftener, elsker jeg denne tid på året, hvor naturen kalder på at blive samlet ind og hengemt til at kunne kaste lys over den “lange mørke vinter”.
Hylden med de mørkelilla, nærmest sorte bær, brombær, æbler, pære, tomater, krydderurter, spinat og meget andet kan med fordel høstes nu og klargøres på forskellig vis for at blive til forråd i vintermånederne.

Jeg har sat mig et nogenlunde realistisk mål om at få lidt i fryseren hver dag – eller i hvert fald de fleste dage, fordi jeg ved, hvor meget jeg nyder at bruge alle disse ting i min madlavning i alle de måneder, hvor jeg ikke kan hente noget i haven.
“Hvad er der nu i vejen med at købe det i FAKTA?” kunne nogen med rette spørge.
Mit svar er: Ingenting!
Men jo renere råvare, jeg kan bruge i min madlavning, jo gladere er jeg for at lave mad, og det er en god investering. Det betyder meget for mig at vide, at de råvarer, jeg laver mad med, er usprøjtede, vokset i jord, groet i solskin og nænsomt behandlet.

Henover et par uger vil jeg lave pesto, koge hyldebærsaft, lave æblegrød, plukke brombær, høste spinat og krydderurter samt fryse tomater ned, og jeg er allerede godt igang 🙂
Jeg har en kummefryser, som er ved at være ret fyldt op.
For et år siden tænkte jeg på, om vi mon havde brug for så stor en fryser, når vi nu var stoppet med at spise kød. Men det må jeg sige. Fryseren har sin fulde berettigelse i et vegansk køkken også 🙂
Lige nu er den bl.a. proppet med: jordbær, kirsebær, solbær, ribs, blåbær, brombær, grønne bønner, spinat, ærter, majs, tomater, hyldeblomstdrik, hyldeblomstsaft, bananskiver til bananis, kogte bønner; som hvide bønner, sorte bønner, kidneybønner, kikærter og 7 små glas med pesto af dette års høst.

Pesto med basilikum er en kanon måde at hengemme basilikum på. Pestoen klarer fint at blive frosset og holder sig længe i køleskabet efter optøning. Husk hvis du fryser i glas, at du ikke må fylde glasset helt op, og skru kun låget let på under indfrysningen. Begge dele fordi pestoen udvider sig, og glasset ellers kan sprænges (har selv prøvet det et par gange 🙁 ) 🙂

Vegansk pesto
Vegansk pesto

Lige uden for mit køkkenvindue, hvor der i juni måned var de flotteste hyldeblomster, er der nu en masse flotte hyldebær. Min mand og jeg har plukket et par baljerfulde, som jeg har kogt saft af. Hyldebærsaft er en del af vores husapotek til kurering af forkølelser og lignende hen over vinteren.
Jeg fryser saften, og når den skal bruges, koger jeg den op med saften fra en sød appelsin. Jeg lader det hele koge lidt ind og serverer det varmt uden at søde det yderligere. Vi bruger det som sagt som “medicin” – og jeg kan jeg faktisk godt li’ det sådan. De fleste vil nok foretrække drikken sødet med sukker eller sirup 🙂

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

hyldebærHyldebær

Fryseren indeholder også en kurv med frosne krydderurter. Jeg har i mange år frosset persille og koriander. Sidste efterår eksperimenterede jeg med at fryse andre krydderurter. Det kan man sagtens. Jeg fryser fortsat persille og koriander og nu også purløg, dild, rosmarin, timian, oregano, mynte, salvie og citronmelisse. Det er krydderurter, som jeg har i haven og nyder godt af i sommerhalvåret.
De fleste af de friske krydderurter bliver vasket og slynget og frosset, som de er. Purløg og dild klipper eller hakker jeg, før de fryses. Persille, mynte og rosmarin er nemme at hakke direkte fra fryseren. Tit skal krydderurterne tilsættes en “fars” som hakkes i foodprocessoren, og så er det nemt at bruge dem direkte fra fryseren. Mynte, citronmelisse og salvie ynder jeg at komme i min urtete.

Havens krydderurter
Havens krydderurter

Måske samler du i forvejen forråd i form af frugt, bær, grønt, svampe eller nødder, som du fryser, sylter, henkoger eller tørre, og måske gør du det slet ikke.
Måske bliver du inspireret men tænker, hvordan kommer jeg i gang med det?
Et godt råd kan være at starte med at tage nogle få skridt. Beslut dig for at indsamle en eller to ting, som du vil prøve af i denne sæson. På den måde kan du få afprøvet, om det overhovedet gør en forskel for dig, at du har en “historie” med den råvare, du laver mad med. Og hvis det har, så samler du måske 3 eller 5 ting til forråd næste efterår 🙂
Det er sådan, det er startet for mig 😉

2 Comments

  1. Wyrna Lund Simonsen Reply

    Hej Helle
    Hvor er det dejligt at læse dine indlæg, selv om jeg ikke får dem alle med ( du er jo vild flittig til at lave oplæg), så er det skønt at læse og fornemmer rigtigt at du er i dit rette element.
    Knus Wyrna

    • Helle Reply

      Hej Wyrna
      Dejligt at høre fra dig og tak for din søde kommentar.
      Du har ret i, at jeg er i mit rette element 🙂 Det er arbejdsomt, men giver god mening for mig.
      Og så har jeg min egen online kogebog, som vi profiterede af, da vi var på ferie i Portugal. Vi kunne bare lige gå på nettet og finde vores opskrifter. Det er da fedt 🙂 😉
      Håber I har det godt.
      Knus Helle

Kommentér

Navigate