Vegansk musaka med søde kartofler & auberginer

Der hører en lille sød historie med til denne skønne, velsmagende og mættende ret.
Forrige efterår planlagde min mand og jeg en weekend i november, hvor vi ville tage et sted hen, så vi kunne slappe af fra alle de gøremål, som der altid er herhjemme. Vi søgte efter sommerhus og lignende, men synes alligevel ikke, vi ville bruge 2000 kr. bare for at bo et sted mhp at slappe af.
Vi endte med et lille skørt eksperiment. En campingtur i vores egen stue. 🙂

Aftalerne omkring “campingturen” var, at det skulle være som at være på camping.
Vi satte campingbord og campingstole op i stuen, og vores måltider skulle indtages her.
Vi udvalgte et par gode bøger, som vi hver især gerne ville læse.
Når vi er rigtig på camping oplever vi dage, hvor der er magneter i vores campingstole. Det er dage, hvor vi aldrig rigtig når op af stolene, men til gengæld får læst en hel bog og totalt koblet fra.
Ville det også være muligt i vores egen stue?

Jep 😀  Fornemmelsen i kroppen af at sidde i netop de stole, blev som at være på camping.
Jeg fik læst en super dejlig bog, “Britt-Marie var her” af Frederik Backman. Kan varmt anbefales 🙂
Vi tillod os den luksus at sove i egne senge, og at lave mad i eget køkken, men ellers boede vi i stuen og undgik alle andre huslige gøremål end de, som også følger med på en campingtur.
Til morgenmad lavede vi scramble-tofu, og fandt ud af, at det ikke lige er os 😉
Til frokost var vi på udflugt – gåtur på Skamlingsbanken med sandwich. Det dur også i november.
Til aftensmad skulle vi prøve at lave en ny ret:
Musaka med søde kartofler & auberginer. Se det var lige os. Super dejlig ret 😀

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Opskriften på denne dejlige musaka er fundet i bogen “Green Kitchen Rejser”, der er skrevet af Luise Vindahl og David Frenkiel – en vidunderlig inspirerende bog 🙂
Musakaen består, udover søde kartofler og auberginer, af en linse-tomatsovs og en bechamelsovs lavet på plantemælk. Det tager lidt tid at lave retten, men musakaen er hvert minut værd.
Luise skriver om sin musaka: “Normalt bages musaka med enorme mængder ost ovenpå, men den har vi erstattet med en vegansk bechamelsauce. Vores variant er dog fuldstændig lige så fyldig, lækker og mættende som originalen.” – Luise.

Vi har efterhånden lavet denne ret mange gange, og hver gang er mine tanker lige et smut på camping i stuen 🙂 Det må vi gøre igen snart 😀

Opskrift på vegansk musaka med søde kartofler & auberginer:

Musaka med søde kartofler & auberginer

Vegansk musaka med søde kartofler & auberginer

Ret: Hovedret
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Glutenfri. Til 4 ret sultne personer. Opskriften er fundet i bogen "Green Kitchen Rejser"

Ingredienser

Fyld

  • 2 auberginer (skåret i meget tynde skiver.)
  • 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • havsalt
  • 2 søde kartofler (skrællet og skåret i meget tynde skiver.)

Linse- & tomatsauce

  • 2 spsk oliven- eller kokosolie (koldpresset)
  • 1 stort løg (finthakket)
  • 2 fed hvidløg (finthakkede)
  • 1 tsk stødt kanel
  • 2 tsk tørret oregano
  • 1 lille ds. tomatkoncentrat /-puré
  • 250 g grønne linser (gerne udblødt i vand i 1-8timer)
  • 6 dl vand
  • 1 ds grofthakkede tomater
  • 1 tsk havsalt

Vegansk bechamelsauce

  • 2 spsk ekstra jomfruolivenolie (+ evt. ekstra til at dryppe med)
  • 4 spsk kikærtemel
  • 5 dl usødet plantemælk
  • 1/4 tsk revet muskatnød
  • havsalt og peber

Tilbehør

  • F.eks dampet broccoli (eller mikrogreens eller spirer)

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 200 grader. (185grader varmluft)
  • Læg aubergineskiverne på bagepapir på bageplader, og pensl dem ganske let med olie. Drys dem derpå med salt, og bag dem i ovnen i ca. 10 minutter, til de er bløde og brune i kanten (bagetiden vil afhænge af deres tykkelse.
    forbagte auberginer
  • Læg de klargjorte søde kartofler i en skål med koldt vand, til de skal bruges, så de holder sig friske og fugtige.
  • Kog nu linse- og tomatsausen: Varm olien op i en gryde, tilsæt løg og hvidløg, kanel og oregano, og steg under jævnlig omrøring, til det begynder at dufte dejligt.
  • Rør tomatpureen grundigt i. Tilsæt derpå linser, vand og tomater. Bring saucen i kog, skru ned til middel-lav varme, og lad den simre i 30-40 minutter, til linserne er møre, og saucen er tyknet.
    Linse og tomatsauce
  • Varm nu olien til bechamelsaucen op i en kasserolle ved middel-lav varme. Tilsæt melet, og rør rundt til blandingen er tyk og let brunet.
  • Hæld halvdelen af mælken i under konstant omrøring, skift til piskeris, og pisk resten af mælken i, til saucen er glat.
  • Tilsæt muskatnød, og smag til med salt og peber. Kog saucen igennem, til den er tyk og jævn.
  • Skru ned for ovnen til 180 grader. Læg en tredjedel af auberginerne i bunden af et ret stort ildfast fad.
    Samling af musaka
  • Læg halvdelen af kartoffelskiverne ovenpå
    Samling af musaka
  • efterfulgt af halvdelen af linse-og tomatsaucen.
    Samling af musaka
  • Gentag med endnu et lag af hver, og slut med de sidste aubergine skiver. Hæld til sidst bechamelsaucen over.
    Musaka klar til bagning
  • Bag musakaen i 35-40 minutter. Tjek om de søde kartofler er møre, ved at stikke en skarp kniv ned i midten af musakaen.
  • Tag den ud af ovnen og lad den hvile 20-30 minutter inden servering.
    Musaka med søde kartofler & auberginer
  • Dryp lidt olivenolien over inden servering, hvis musakaen ser lidt for tør ud. Server evt med dampet broccoli.
    Musaka med søde kartofler & auberginer

Noter

Super dejlig og mættende ret. Hos os er der mad til to personer i to dage + til en madpakke 🙂
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

2 Comments

  1. Glæder mig sådan til at lave denne ret i dag, dog uden olie og med en blomkålssovs. Tak for inspirationen!

    • Helle Reply

      Hej Oly

      Det lyder spændende 🙂
      Hvordan laver du blomkålssovs?

      Kærlig hilsen Helle

Kommentér

Navigate