Med vegansk biksemad og gulerodsfrikadeller er jeg tilbage i mine gamle opskrifter og madminder fra 80’erne og 90’erne. Jeg mindes retten, som værende en ofte lavet yndlings-hverdags ret.
Jeg har sorteret i mine opskrifter, kasseret en del, og denne opskrift er lagt i en bunke sammen med andre opskrifter, som skal have en vegansk chance 🙂
Oprindeligt hed retten “vegetarisk biksemad”. Den var dog samtidig vegansk, men det havde jeg ingen bevidsthed om dengang. Gulerodsfrikadellerne derimod indeholdt en del æg. Så de er blevet ændret.
Min mand har eksperimenteret med at lave veganske gulerodsfrikadeller. Frikadeller er nemlig hans speciale, og han laver i forvejen nogle dejlige squash- og rødbedefrikadeller med grønne linser efter en opskrift, vi har fundet hos Månebarnet.org.
Gulerødder har lidt samme konsistens som rødbeder, og derfor har han lånt ideer fra Månebarnets rødbedefrikadeller til ingredienser til gulerodsfrikadellerne. De grønne linser har han erstattet med røde linser, som jo næsten er gulerodsfarvede.
Den veganske biksemad er også blevet ændret lidt. Vi har tilføjet kikærter for flere proteiner. De almindelige kartofler er skiftet ud med søde kartofler, og så er der tilføjet finthakket bladgrønt i form af palmekål.
Grønne bladgrøntsager er super sunde. De anbefales som daglig indtag, og jeg forsøger derfor at tilføje dem til alle mulige retter, hvor de oprindeligt ikke figurerer på ingredienslisten.
Det er skønt med et eksperimenterende køkken 🙂
I biksemaden fungerer det rigtig fint med fintsnittede grønne bladgrøntsager. Jeg har brugt palmekål, men det kunne også være spinat, grønkål e.l. Eller retten kunne toppes med frisk rucola.
Til sammen blev biksemaden og gulerodsfrikadellerne en super dejlig servering.
Jeg tog lige en tur 30 år tilbage i tiden ved oplevelsen af at spise denne mad.
Heldigvis kun gode minder 🙂
Denne opskrift er absolut godkendt som opskrift i vores veganske opskriftsamling 🙂
Opskrift på vegansk biksemad og gulerodsfrikadeller:
Ingredienser
- 2 gulerødder
- 1-4 søde kartofler (alt efter størrelse)
- 2 løg
- 1/4 kg hvidkål
- evt. 1 håndfuld bladgrønt skåret fint (Spinat, palmekål eller grønkål)
- 1 porre
- 1 æble
- salt og peber
- 1 tsk tørret timian
- 1 ds. kikærter (eller 250 g hjemmekogte)
- 1 bdt. persille
- ekstra jomfruolivenolie (eller jomfrukokosolie)
Sådan gør du
- Gulerødder, søde kartofler, løg og hvidkål skæres i små terninger og svitses i olien. Hvis du kommer bladgrønt i, er det også her, det skal i. Det bladgrønne tilføjer ekstra sundhed til retten 😉
- Småsteger under låg ca ½t - med jævnlig omrøring.
- Porren skæres i tynde skiver, æblet skæres i tern.
- Porre og æble steger med de sidste 10 minutter.
- Kom de drænede kikærter i retten og varm dem godt igennem.
- Krydr med salt, peber og timian.
- Persillen skylles og hakkes og drysses på eller serveres til.
Noter
Ingredienser
- 200 g gulerod (groft revet)
- 100 g løg (finthakket)
- 1 dl røde linser (eller grønne)
- 2 spsk kikærtemel
- 2 spsk fuldkornsrismel
- ½ dl ekstra jomfruolivenolie
- 2 spsk citronsaft/citrusuniversal
- 1 dl solsikkekerner
- 2 fed hvidløg (presset)
- 1 spsk frisk dild (finthakket - kan udelades)
- ½ tsk karry
- 2 tsk paprika
- 1 tsk havsalt
- Friskkværnet peber
- lidt jomfrukokosolie (til stegning.)
Sådan gør du
- Start med at skylle og koge linserne ca. 10 minutter i letsaltet vand. røde splitlinser koger let ud. Hvis du vælger de grønne eller sorte linser, skal de ikke koge ud, men bevare deres bid.
- Kom groftrevne gulerødder, finthakkede løg, solsikkekerner, hvidløg, citronsaft og hakket dild i en skål.
- Tilføj de afdryppede linser. Tilsæt herefter olie, mel og alle de øvrige skønne krydderier.
- Rør det hele godt sammen.
- Farsen kan godt virker lidt tør i starten, men afhold dig fra at tilsætte væske, da den nok skal blive blødere efterhånden, som den får lov til at blive rørt i og stå lidt.
- Form dellerne i hånden og steg dem på en god varm pande i lidt olie.
- Vend dem et par gange undervejs, indtil de er sprøde på begge sider. Det tager ca. 10 minutter.
- Spises som varm ret. Eller på rugbrød 🙂
Noter
Rester er gode i madpakken - og de kan fryses.