“Tærte-onsdag” med vegansk æbletærte

Lige nu ligger der mange æbler på græsplænen under vores æbletræ. Det er helt oplagt, at de skal anvendes i madlavningen. Jeg får lyst til at lave en fransk æbletærte.

Æbletræ i haven
Æbletræ i haven

Æbletærten er fransk, fordi det er en opskrift, jeg har med mig fra Frankrig, hvor jeg som 19-årig var i huset hos en fransk familie i Sydfrankrig. Indholdsmæssig ligner æbletærten ikke længere den tærte, jeg lærte at lave dengang, med masser af smør, hvedemel, sukker og æg. Udseendes-mæssigt ligner den nogenlunde sig selv. Det er en tærte, der har stået mange forandringer igennem i sit følgeskab med mig,  og dette efterår opstår den så i en vegansk version. Den smager skønt 🙂

Fransk æbletærte i vegansk version
Fransk æbletærte i vegansk version

Jeg vil servere tærten med cashewnøddecreme. Den kan også serveres med planteflødeskum eller sojayoghurt tilsat lidt vanilje.

Jeg laver en lidt grov tærtebund – faktisk samme tærtebund, som jeg bruger til grøntsagstærter. Jeg kommer mindre salt i tærtedejen  og tilføjer 1 tsk bagepulver og 1 tsk birkesød / rørsukker.
For mig skal en kage helst være ernæringsmæssig i orden samtidig med, at den er en nydelse 🙂

Hvis du har en bestemt tærtebund, du plejer at bruge, når du laver tærter, kan du sagtens fortsætte med at lave den. Jeg har gennem tiden lært mig selv at lave tærtebunde uden hvedemel. Mine tærtebunde består primært af cashewnødder og bygmel, (hvilket kræver FiberHusk / loppefrøskaller til at binde dejen sammen). Cashewnødder kan erstattes af hasselnødder og mandler.
Hvis du gerne vil lave en glutenfri tærte, kan du prøve at erstatte bygmelet med en glutenfri mel-type. F.eks. glutenfri havremel, boghvedemel, fuldkornsrismel eller andet glutenfri mel.
Jeg har valgt i dette indlæg at bringe både en opskrift på den hvedemelsfri tærtebund og en opskrift på en mere almindelig og nem tærtebund med hvedemel, som jeg lavede engang.

Opskrift på æbletærte og cashewnøddecreme:

Vegansk æbletærte
Print Recipe
Tærten er glutenfri, hvis bunden laves glutenfri. Opskriften er beregnet til en tærteform på 26 cm i diameter
Vegansk æbletærte
Print Recipe
Tærten er glutenfri, hvis bunden laves glutenfri. Opskriften er beregnet til en tærteform på 26 cm i diameter
Ingredienser
Tærtebund uden hvedemel
Tærtebund med hvedemel
Æblefyld
Cashewnødde-creme som tilbehør
Antal personer:
Instruktioner
Tærtebund
  1. Bland alle tørre ingredienser og lav et hul i midten af melblandingen.
  2. Kom olie og vand i og rør det hele sammen, saml evt. med fingrerne til sidst. Dejen må godt være lidt fugtig. Tryk dejen ud i en u-smurt tærteform - evt. med lidt mel på fingrerne. Prik huller i bunden med en gaffel
  3. Tærtebunden skal ikke forbages.
Æblefyld
  1. Skræl æblerne og skær dem i kvarte. Skær dem herefter i både.
  2. Anret dem på tærtebunden ved først at lægge en krans af æblebåde rundt på det yderste af tærtebunden og bagefter rundt i midten af tærten - som på billedet.
    Æblebåde anrettet på tærten
  3. Drys de hakkede nødder over og fordel til sidst ahornsirup over æbler og nødder.
    Æbletærte klar til bagning
  4. Bages ved 185 grader varmluft i 20-25 minutter til æblerne bliver lidt gyldne og bunden ser færdigbagt ud.
    Fransk æbletærte i vegansk version
Cashewnødde-creme
  1. Kom samtlige ingredienser i en blender, og kør til dressingen er helt glat. tilsæt evt yderligere vand til en passende konsistens. Smag til.
  2. Pynt evt med citronmelisse. Værsgo og spis.
    Vegansk æbletærte med cashewnøddecreme
Recipe Notes

Kan også sagtens serveres med planteflødeskum eller med sojayoghurt tilsat vanilje og lidt sirup.
Eller bare spises som den er.
Vil være ren forkælelse i madpakken 🙂

Kommentér

Navigate