Smørepostej med grønkål og hasselnødder – og en boganmeldelse

Indlægget er IKKE sponsoreret.

Smørepostej med grønkål og hasselnødder er lavet efter en opskrift fra Kirsten Skaarups nyeste bog, “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”.
Der er en opskrift i dette indlæg samt første del af min anmeldelse af denne fantastiske bog.

“Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” er en bog, jeg vil give mine varmeste anbefalinger – En bog, jeg selv vil forærer til venner og familie, fordi den enkelt, elegant og kærligt formidler budskaber om klima og dyrevelfærd, samtidig med, at den med sine mange grønne alternative opskrifter til kendte kødbaserede retter, anviser en vej til at blive mere klimavenlig.

Ny bog af Kirsten Skaarup
Ny klimakærlig bog af Kirsten Skaarup

Jeg har givet min mand Kirstens Skaarups nye bog i gave, da han havde fødselsdag i marts.
Her i huset er det nemlig ham, som for det meste står for at lave frikadeller, bøffer og lignende. Desværre (for ham) har han slet ikke haft tid til at læse bogen, og heldigvis for mig, har jeg både læst bogen og fået afprøvet nogle opskrifter 😀
Jeg må tilstå, at jeg flyder over af begejstring. Jeg synes bogen er genial på flere planer, og derfor vil jeg i dette og et kommende indlæg anmelde bogen og dele et par af bogens opskrifter.

Billede fra bogen: Smørepålæg med grønkål og hasselnødder

 

Som udgangspunkt har jeg kontaktet Kirsten og spurgt om lov til at dele to af hendes opskrifter på min blog, og samtidig fortalt, at hun er en fantastisk rollemodel for mig i formidling af klimavenlig kost, og at jeg samtidig med en deling af opskrifterne vil anmelde hendes bog.
Kirsten har været så venlig at sende opskrifter og et par billeder til brug i mine indlæg.

 

 

 

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

OM “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”:
Flot indbundet bog på 253 sider med mere end 100 forskellige klimakærlige opskrifter på frikadeller, bøffer, postejer samt tilbehør som salater, rodfrugter, sovse med mere.
Visuelt er bogen super flot gennemillustreret med masser af appetitlige billeder af både ingredienser og færdige retter. Bogens sider er holdt i forskellige pastelfarver – En GLAD bog, hvis du spørger mig.
Bogen er inddelt i følgende kapitler: 1. Frikadellesløjd for fremtiden. 2. Plantefars. 3. Frikadeller og bøffer. 4. Pateer og postejer samt 5. Register. Spredt over hele bogen er der rigt drysset med fakta, citater og informationer, som understreger det klimakærlige budskab. Og er du nybegynder ud i grøn mad beriger bogen dig med en super fin gennemgang af mange af det grønne køkkens råvarer.

MADGLÆDE MED MENING er overskriften på bogens bagside, hvor der bl.a. står skrevet følgende:
“Kirsten Skaarup har årelang erfaring med plantebaseret mad, og hendes ideer til fremtidens mad taler ikke blot til alle sanser, de skåner også dyrene, naturen, kroppen, klimaet og kloden. Plantebaseret mad giver en god smag i munden. At bytte de animalske proteiner ud med vegetabilske gør en kæmpe forskel for klimaet” – Fra bogens bagside.

Kirsten Skaarup deler i bogen sine refleksioner omkring, hvor vidt det plantebaserede køkken overhovedet skal efterligne kødretter som frikadeller, bøffer, pateer og postejer.
I min optik et ret relevant spørgsmål og en højaktuel refleksion. Et spørgsmål, vi som veganere, tit bliver mødt med fra vores ikke-veganske relationer. Og et spørgsmål jeg også engang har stillet mig selv.

“Lige nu og her mener jeg ja….. Vi har spist denne type mad i århundrede, og mad er – foruden næring – også tryghed! Derfor tror jeg på det, jeg vil kalde fremtidens madversion 2.0, vil tiltale mange i en overgangsfase…” – Kirsten Skaarup.

Det er Kirstens overbevisning, at vi i løbet af de næste 50 år vil gå mere og mere over til plantebaseret mad tilberedt på mange andre måder.

***********************************************************************

Når jeg bladrer gennem bogen, får jeg lyst til at lave alle bogens opskrifter. At jeg særligt har udvalgt to opskrifter til at dele på bloggen, skyldes blot, at jeg lavede dem som de første fra bogen, fordi jeg havde råvarerne i huset. I et kommende indlæg deler jeg en opskrift på skønne nøddefrikadeller.

Smørepålæg med grønkål og hasselnødder
Smørepostej med grønkål og hasselnødder som en del af Food prepping sammen med marinerede bønner og kidneybønnepostej.

OM “Smørepostej med grønkål og hasselnødder”:
“Du skal lede længe efter en postej, der er nemmere og sundere end denne med bønner, nødder og grønkål” – Kirsten skaarup
Jeg elsker hummus, og denne smørepostej er et skønt alternativ, fordi den har en anden tekstur – skal tygges lidt mere – og så smager den super godt.
Jeg er så heldig, at jeg stadig kan hente grønkål i haven, men ellers er sæsonen for grønkål vist ved at være slut. I sommerhalvåret vil jeg ikke tøve med at komme spinat i postejen istedet for grønkål.

Opskrift på smørepostej med grønkål og hasselnødder:

Smørepålæg med grønkål og hasselnødder

Smørepostej med grønkål og hasselnødder

Ret: Pålæg, Postej
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Glutenfri. Opskriften er fra Kirsten Skaarups bog: "Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer".

Ingredienser

 • 150 g mungbønner (kan erstattes af linser)
 • 75 g hasselnødder
 • 100 g løg
 • 4 fed hvidløg
 • 2 store blade grønkål (evt. erstattes med spinat)
 • 2 spsk kokosolie (eller olivenolie)
 • ca. 1½ dl havrefløde (eller anden plantefløde)
 • 2 spsk snittet estragon (eller anden krydderurt)
 • 1 plade noritang (kan undlades)
 • Havsalt og friskkværnet peber
 • 1 økologisk lime
 • ca. 2 spsk Tamari -soja

Sådan gør du

 • Smørepålæg med grønkål og hasselnødder
 • Skyl bønnerne, og kog dem møre ca. 20 minutter (de skal ikke udblødes). Afdryp dem.
 • Hak hasselnødderne, de to slags løg og grønkålen.
  Smørepålæg med grønkål og hasselnødder
 • Rist hasselnødderne gyldne på en tør pande. Tilsæt olie, de to slags løg og grønkålen. Svits til løgene er let gyldne.
  Smørepostej med grønkål og hasselnødder
 • Purér bønnerne, fløden og de svitsede ingredienser med den valgte krydderurt, smuldret tang (eller klippet i stykker) og et lille drys salt og peber.
  Smørepostej med grønkål og hasselnødder
 • Riv ca. 1 tsk skal af limefrugten og rør den i postejen sammen med 1-2 spsk limesaft og tamari.
 • Smag postejen godt til med den valgte krydderurt, lime og tamari. Kom postejen i rene glas.
  Smørepostej med grønkål og hasselnødder
 • Velbekomme - Mmm!
  Vegansk frokost

Noter

Gør sig fantastisk på et frokostbord og er egnet til Food prepping.
Der bliver to ½ liters glas, som vist på billederne.
Opbevares i rene lukkede glas i køleskabet en lille uges tid.
Kan fryses.
Opskrift fra Kirsten Skaarup: ”Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”. www.kirstenskaarup.dk
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Comments are closed.

Navigate