Romkugler

Skønne sunde romkugler med sorte bønner.
Som lovet i et tidligere indlæg, deler jeg her en opskrift på romkugler, der er lavet på basis af sorte bønner. Opskriften er hentet i bogen “Spis mere plantebaseret”, som er skrevet af Stig Ladefoged. Hvorfor ikke få så meget sundhed, som muligt ind i alle vores valg af, hvad vi putter i munden? Og hvis den sundhed ovenikøbet smager sødt, og af kage eller romkugler? Og dækker behovet for at “være ligeglad” med sundhed et øjeblik? What’s not to like 😉

Disse romkugler er absolut et godt bud. De er nemme at lave, indeholder ingredienser, som kroppen kender som næring (måske lige pånær romessensen), og så smager de bare godt. Særligt sidste bid smager af én til. Samtidig sætter vi bælgfrugter ind på kontoen, hvor vi gerne daglig skal op på 100 g.

Råvarer til + romkugler
Ingredienser til romkugler

Hvem er Stig Ladefoged?

Stig kalder sig “Den plantebaserede sygeplejerske”. Han er uddannet sygeplejerske og har gennem sit studie opnået stor interesse for den plantebaserede livsstil til behandling af livsstilssygdomme. Stig har mange titler og kalder sig selv Sygeplejerske, forskningsnørd, ernæringsekspert, sundhedsblogger, klummeskribent, forfatter og foredragsholder. Stig er gennemført forskningsbaseret og har hjemmesiden: denplantebaseredesygeplejerske.com, hvor vi kan finde en rigdom af faktuel, forskningsbaseret viden om fordelene ved at spise plantebaseret.

Citeret fra “DenPlantebaseredeSygeplejerske.com”:

“Forskningen peger på, at vores kost er den vigtigste faktor for at leve et langt og sundt liv. Samtidig påpeger nyere forskning, at en sund mikrobiota i tarmen er afgørendende for vores helbred og udviklingen af et stærkt immunforsvar. Det interessante er, at der ses et tæt sammenspil mellem vores kost og tarmens mikrobiota….. ….Den forskning, jeg har læst, peger i retningen af, at vi bør indtage så mange hele uforarbejdede grøntsager, frugter, linser, bønner og fuldkornsprodukter som muligt. Med denne viden i bagagen er min vision at oplyse folk og hjælpe andre med at træffe sundere valg i hverdagen. Formidling af ernærings- og livsstilsforskning er grundsten for min virksomhed.” – Den Plantebaserede Sygeplejerske.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Jeg har selv været til foredrag med Stig, og blev blæst bagover af, hvor forskningsbaseret og sobert hans budskab blev formidlet. Ingen løftede pegefingre, men faktuelle stærke argumenter for at spise mere plantebaseret og mindre kød og animalske produkter. Jeg kan varmt anbefale både at stifte bekendtskab med Stigs hjemmeside, som er en guldgrubbe og at møde op til et af hans foredrag.

Romkugler med sorte bønner:

Romkugler
Romkugler – Mmmm!
Romkugler
Romkugler – “Jo – tak – hellere to fade end ét” 😀
Romkugler

Romkugler

Ret: Jul, Konfekt
Keyword: Glutenfri
Romkugler med sorte bønner (ca. 20 - 40 stk). Opskriften er fra bogen, "Spis mere plantebaseret", af Stig Ladefoged. Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn. Kuglerne kan laves og spises året rundt 😀

Ingredienser

  • dl finvalsede havregryn
  • 240 g kogte sorte bønner
  • 15 bløde dadler (udstenede)
  • 1 banan
  • 4 spsk kakao
  • 3 spsk romessens
  • spsk peanutbutter
  • 3 tsk instantkaffe (opløst i lidt varmt vand.)
  • kokosmel

Sådan gør du

  • Råvarer til + romkugler
  • Kom havregrynene i foodprocessoren, og blend dem fint.
  • Tilføj de øvrige ingredienser, undtagen kokosmel.
    Romkugler
  • Blend det hele til en ensartet masse.
    Romkugler
  • Hvis massen er lidt fugtig, kan du evt. stille den i køleskabet i 15 minutter, før du ruller den til kugler.
    Romkugler
  • Kom kokosmel i en skål, og begynd at rulle dejen til kugler. Du kan selv vælge størrelsen. Rul dem i kokosmel.
    Romkugler
  • Spis dem med det samme eller sæt dem i køleskabet.
    Romkugler
  • NB! Gemmes de til natten, gemmes de til nissen.
    Romkugler

Noter

Super, super dejlige romkugler. Jeg troede 3 spsk romessens ville være overgjort - men det er helt passende. Holder over 1 uge i køleskab - men lur mig om det kommer til at ske. Hos os er de spist længe før. De kan laves i god tid og fryses. Jeg har serveret dem midt om sommeren med succes.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

2 Comments

  1. Birthe Høwisch Kristensen Reply

    Hej Veganermor
    Jeg er selv mor (67år)og forholdsvis ny veganer (7år) ☺️🍀
    Jeg har romaroma og du skrivet romessens skal det doseres ens? Jeg har læst (googlet) og gået 2 forskellige svar 😏 at aroma er 3-4 gange så koncentreret end essesen 🤔
    Kan du hjælpe mig?
    Kh Birthe

    • Helle Reply

      Hej Birthe
      Sikke et dejligt spørgsmål.
      For mig har det vist bare altid heddet essens ( romessens, mandelessens osv).
      Jeg har været i skufferne og opdaget, at den “essens”, jeg bruger, også hedder romaroma.
      Faktisk har jeg lavet romkugler med to forskellige mærker romaroma med godt resultat.
      Konklusionen er, at du sagtens kan bruge romaromaen og mængderne, som angivet i opskriften.
      Ved lejlighed skriver jeg lige romaroma i opskriften.
      Måske kan man bruge rigtig rom – jeg har ikke prøvet.
      Kærlig hilsen Helle 🙂

      PS dejligt med en veganermor mere 🙂
      Og jeg har jo kun været veganer i 6 år.

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate