Hvorfor veganer?

Gad vide, hvad der påvirkede dit barn til at blive veganer?
Hvad hører du, når dit barn fortæller dig, hvorfor det valgte at blive veganer? Har du travlt med at bekymre dig for dit barns helbred? Har du kaos i hovedet over, hvordan du som forælder skal takle det rent praktisk? Tænker du på omgivelsernes reaktioner? Eller er du åben og oprigtigt nysgerrig efter helt at forstå dit barns overvejelser for at være veganer?
For mine børns vedkommende var det blandt andet en dyreetisk beslutning. De brugte meget tid sidste sommer på at søge viden om, hvordan produktionen af både konventionel og økologiske kød, mælk og æg foregår. De var chokerede, og jeg må indrømme, at de historier, de fremdrog, ikke lod mig uberørt. Faktisk blev jeg lidt stolt af deres ideologiske stillingtagen til ikke at spise animalske produkter for ikke at støtte produktionsmetoderne i landbruget og dermed medvirke til / acceptere dyremishandling.
De inddrog også overvejelser for klima og miljø og for den del af jordens befolkning, som sulter. For at lave 1kg oksekød skal koen fodres med 7 kg korn, og produktionen af bare 1kg oksekød udleder 19,2kg CO2. Tal der er hentet fra en udsendelsesrække på DR P1, Apropos, under overskriften “Kødløs”. Hvilket for mig giver et ret konkret billede af, hvor luksuriøst vi lever i vores del af verden. Tænk hvis vi i stedet dyrkede jorden til menneskeføde for at brødføde en større del af jordens befolkning og samtidig kunne reducere væsentligt i CO2-forureningen?
Alle disse overvejelser har også rørt ved mig.
Min yngste søn har lovet at lave et gæsteindlæg på bloggen til sommer, når han får sommerferie, om argumenterne for at blive veganer.

Som den, der står for madlavningen, føler jeg et ansvar for familiens sundhed. Jeg kan derfor ikke lade være med at skelne til diverse anbefalinger for sund og sygdomsforebyggende kost.
Kræftens bekæmpelse anbefaler, at vi spiser mindre kød; max ½kg kød pr person om ugen fra firbenede dyr. De anbefaler også, at vi reducerer kraftigt på mængden af den kødpålæg, vi spiser, da konserveringsstoffer i pålæg kan være medvirkende til udvikling af kræft.
Hvad skal der til, for at vi ændrer i vores kostvaner?

Hos os var det veganerbørnene, som bidrog til den helt store forandring.
Året forinden havde jeg tænkt: “Hvordan får vi nogensinde reduceret i pålæg til madpakkerne?”
Jeg begyndte at købe økologisk pålæg for at undgå nitritstoffer.
Nu har vi aldrig kødpålæg i køleskabet længere. Overraskende nok mangler vi det slet ikke.
Livsstilsmæssigt noget af et kvantespring, og udfordrende på en spændende og energigivende måde.
Det kræver selvfølgelig, at vi så har noget andet i køleskabet til madpakkerne.
Den mest enkle madpakke laver vi af rugbrød, en avocado og rød peber. Det er vores yndlings, og sjovt nok bliver vi ikke trætte af avocado. Tit tager vi rester fra aftensmaden med i madpakken, hvis vi da får lavet nok. Salater i overskud er et sikkert hit. Vi har også tre slags smørepålæg, som vi gerne laver: Humus. Ærtespread og Kidneybønnepostej.

Humus, Ærtespread, Kidneybønnepostej
Humus, Ærtespread, Kidneybønne postej
Lørdagsfrokost
Lørdagsfrokost

Opskrifter:

Hummus
Print Recipe
Hummus
Print Recipe
Ingredienser
Antal personer:
Instruktioner
  1. Alle ingredienser blendes grundigt i en foodprocessor og smages til. Hvis den skal laves med stavblender er det en god ide at hurtighakke kikærterne først. Så går det nemmere at blende.
  2. Kan evt. anrettes på et fad, dryppes med olivenolie, drysses med paprika og pyntes med oliven og friske basilikumblade
    Humus

 

Ærtespread
Print Recipe
Opskriften er fundet på bloggen "Månebarnet"
Ærtespread
Print Recipe
Opskriften er fundet på bloggen "Månebarnet"
Ingredienser
Antal personer:
Instruktioner
  1. Alle ingredienser blendes til en smuk lysegrøn spread, som kan nydes på rugbrød med tomatskiver.
    ærtespread

 

Kidneybønne postej
Print Recipe
Opskriften er fundet på bloggen "Mia Sommer"
Kidneybønne postej
Print Recipe
Opskriften er fundet på bloggen "Mia Sommer"
Ingredienser
Antal personer:
Instruktioner
  1. Skær de soltørrede tomater i stykker og læg dem i blød i olien lidt tid. Hæld vandet fra kidneybønnerne, hvis du bruger bønner fra dåse. Blend alle ingredienser grundigt og smag til med salt og peber.
    Kidneybønnepostej

 

De dage, hvor jeg vælger at lave alle tre slags pålæg som den lørdagsfrokost på billedet, gør jeg det rent praktisk, at jeg laver det i den rækkefølge, som på billedet. Jeg skraber så godt som muligt foodprocessor-skål / skål og stavblender ren mellem hvert pålæg, men vasker ikke af. Indholdsmæssigt minder de tre slags pålæg om hinanden og farvemæssigt over ruler ærterne kikærterne og kidneybønnerne ærterne. Det betyder, at jeg ret hurtigt har 3 slags pålæg og kun en opvask 🙂

Som regel er der pålæg tilovers til ugens madpakker. Jeg har også med succes frosset overskydende pålæg ned.

Kommentér

Navigate