Galette med tomater og fennikel – og en ny bog

“VEGANSK til højtider og fest” er titlen på en ny bog af Ditte Gad Olsen.
Jeg har fået bogen tilsendt med henblik på evt. at give den omtale her på bloggen, og da det er en super flot og meget anvendelig vegansk kogebog, så omtaler jeg den gerne 🙂
Med en højtid som julen ventende lige om hjørnet, tænker jeg, at bogen kan være interessant for andre “veganerforældre” eller være en ide til et julegaveønske eller til at give som gave 😉
Fra bogen har jeg personligt særligt forelsket mig i Dittes “Galette med tomater og fennikel”, som jeg bringer en opskrift på i dette indlæg 😀

Galette med tomat og fennikel og en ny bog
Galette med tomater og fennikel – fra bogen “Vegansk til højtider og fest” af Ditte Gad Olsen

Om forfatteren:
Ditte Gad Olsen er professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i sundhedsfremme, forebyggelse og formidling. Hendes drøm er at hjælpe og inspirere andre til at spise mere plantebaseret.
Ditte har selv været veganer i 7 år, og efter 7 år har hun efterhånden oplevet mange juleaftener, påskeborde og fødselsdage, og det er hendes personlige oplevelser og succesopskrifter til årets højtider, der ligger til grund for denne bog.
Du kan finde mere inspiration til vegansk og plantebaseret mad og livsstil fra Ditte på hendes hjemmeside: Veganskforalle.dk

Om bogen:
Er der noget bedre end en ny vegansk kogebog?
Ikke for mig – med min passion for mad  😉
En kop te, benene op, først mærke bogen i hænderne, og lad mig så få bladret den igennem og se hvilken inspiration, jeg bliver mødt med 😀
Indholdsfortegnelsen viser mig, at bogen er inddelt efter årets højtider og fester med kapitlerne: Valentinsdag, Fastelavn, Påske, Sommer, Halloween, Jul, Nytår, Vennemiddag og Fødselsdag – året rundt. Bogen er indbydende, farverig og med flotte madbilleder.
Der er – bogen igennem – en dejlig gennemført struktur, hvor alle opskrifter ledsages af en lille indledende fortælling, som er tilknyttet retten.
Jeg konstaterer, at Dittes opskrifter på helt almindelig vis, indeholder sukker og hvedemel, hvilket er ingredienser, jeg ikke anvender i mit køkken. Men det er jeg vant til, og når jeg “falder for” en opskrift, som indeholder sukker/hvedemel, slår min hjerne straks over på en søgning efter, hvordan disse ingredienser kan erstattes og tilpasses mit madunivers 🙂

Efter første gennembladring af bogen havde jeg fundet flere opskrifter, som jeg havde lyst til at afprøve, og så bukker jeg altså hjørnet på siden, så jeg nemt kan finde opskriften igen 😉
Særligt den fransk inspirerede galette med tomater og fennikel, som jeg fandt i kapitlet om nytår, vandt genklang. Efter bogens opskrift laves galette-dejen med hvedemel, og jeg vidste med det samme, at jeg ville prøve at erstatte hvedemelet med fuldkornsdurum-mel – kamutmel, som jeg har gode erfaringer med i andre sammenhænge.  Dette eksperiment blev ret vellykket 🙂
Inden jeg bringer opskriften på Galette med tomater og fennikel, vil jeg lige vise et par andre ting, som jeg har lavet efter opskrifter fra bogen:

Fransk løgsuppe:
“Fyldige smagfulde supper med masser af kraft er, hvad vi alle sammen har brug for en gang imellem – og hvis suppen endda er en smule elegant, så er vi rigtig glade. Og det er netop, hvad denne skønne franske løgsuppe er. Løgene er fløjlsbløde….”  – Ditte

Fransk løgsuppe
Fransk løgsuppe serveret med kålsalat

Svampepaté:
“Leverpostejen var et fast indslag på min tallerken til påske, da jeg var lille – det er det selvfølgelig ikke mere. til mit påskebord har jeg nu i stedet for lavet det skønneste spread til til rugbrødet, der er fyldt med smag, umami og lækker cremethed. Svampene giver sammen med krydderierne knald på smagen, og solsikkekernerne sørger for, at patéen bliver fast og cremet.”  – Ditte

Svampepaté
Rugbrød med svampepaté, toppet med hakket kål, marinerede bønner og rødbeder

Brie:
“Den her ost tager sin tid, faktisk skal den stå og hygge sig lidt over 48 timer. Men den er helt klart det værd! Brien er blød og cremet, og den har en skøn ostet smag. Man kan godt blive helt i tvivl, om den overhovedet er vegansk – men det er den.”  – Ditte
“Jeg tænker nærmere kage, eller dessert – ikke ost, men den smager super godt!”
– Moster Mette (en ikke-veganers udtalelse)

Brie
Brie – natmadsbuffet til et bryllup i familien

Udover løgsuppe, svampepaté, brie og galette, er der opskrifter fra bogen, som står i kø for at blive lavet. F.eks. “Flæskemandag-sandwich”, som er en sandwich med paneret aubergine. “Askeonsdag-salat” en kålsalat med bl.a. frisk grønkål, grønkålschips, søde kartofler, kikærter og æbler. “Fransk linsesalat” og “Spicy ost”. altså bare for at nævne et par stykker 😉
Men nu tilbage til “Galette med tomater og fennikel”:

Galette med tomater og fennikel:
“Selvom denne galette ser ud til at være et lidt større projekt, så lover jeg dig, at den faktisk er hurtig at lave. Og den smager helt vidunderligt. Den sprøde dej smager skønt af de ristede mandler, og fennikel-tomatfyldet har en let smag af anis.”  – Ditte

Galette med tomater og fennikel
Galette med tomater og fennikel
Galette med tomater og fennikel
Halvt spist galette med tomater og fennikel. MUMS!

Opskrift på Galette med tomater og fennikel:

Galette med tomater og fennikel
Print Recipe
Glutenfri, hvis du erstatter melet med en glutenfri variant. f.eks. glutenfri havremel - jeg har ikke selv prøvet det. Opskriften er fra Ditte Gad Olsens bog, "VEGANSK til højtider og fest". Jeg har ændret på meltype og erstattet rasp med vegansk parmesan.
Antal personer
4-6
Antal personer
4-6
Galette med tomater og fennikel
Print Recipe
Glutenfri, hvis du erstatter melet med en glutenfri variant. f.eks. glutenfri havremel - jeg har ikke selv prøvet det. Opskriften er fra Ditte Gad Olsens bog, "VEGANSK til højtider og fest". Jeg har ændret på meltype og erstattet rasp med vegansk parmesan.
Antal personer
4-6
Antal personer
4-6
Ingredienser
Dej
Fyld
Vegansk parmesan - alle ingredienser blendes sammen
Antal personer:
Instruktioner
Dej
  1. Blend mandlerne i en foodprocessor, så de bliver finthakkede, kom herefter mel, salt og "sukker" i. Blend kort, så det hele bliver blandet.
  2. Tilføj kokosolien og blend videre, indtil dejen begynder at samle sig. For at få dejen til at samle sig fuldstændigt, tilsættes isvandet langsomt, imens foodprocessoren kører. Tilsæt kun nok isvand til, at dejen samler sig - det kan være, du skal bruge lidt mindre eller mere alt efter melet.
  3. Saml hurtigt dejen på køkkenbordet, pak den ind i husholdningsfilm, og stil den på køl i 30 minutter.
    Galette med tomater og fennikel
  4. Tænd ovnen på 200 grader eller 185 grader varmluft.
Fyld
  1. Skær bunden af fenniklen og kun det allerøverste af toppen af. Skær herefter fenniklen i skiver. Vend dem i olivenolie, citronsaft og salt, og kom dem på en bageplade med bagepapir. Bages i 15 minutter. Bare så de bliver en smule møre. Lad ovnen forblive tændt.
    Galette med tomater og fennikel
  2. Rul dejen ud på et stykke bagepapir, så den nogenlunde dækker bagepladen (kom lidt mel på papiret). Det gør ikke noget, hvis dejen er skæv og ikke når ud til hjørnerne. sådan skal en galette være - dejlig rustik!
    Galette med tomater og fennikel
  3. Pres en tallerken (ca. 25 cm i diameter) ned i midten af dejen for at markere en cirkel.
    Galette med tomater og fennikel
  4. Fjern tallerkenen.
    Galette med tomater og fennikel
  5. Fordel 2-3 spsk vegansk parmesan eller rasp indenfor cirklen. Læg tomatskiverne på "raspen" - læg gerne skiverne lidt op ad hinanden, så de dækker. Drys med lidt salt og estragon. Fordel fenniklen ovenpå.
    Galette med tomater og fennikel
  6. Fold derefter dejkanterne indover fyldet, gerne med nogle små folder. Midten skal ikke være dækket af dej.
  7. Træk bagepapiret med galette over på en bageplade, og bag midt i ovnen i 30-35 minutter, eller til galettens dej er sprød.
    Galette med tomater og fennikel
  8. Velbekomme.
    Galette med tomat og fennikel med broccoli
Recipe Notes

Rester er madpakke-egnede og ren luksus 😉
"Psst ... Dejen og den bagte fennikel kan sagtens laves dagen før. Så er det bare at følge resten af opskriften."  - Ditte Gad Olsen.
Hvis du laver dejen dagen før, skal den blot tages ud af køleskabet 45 minutter inden udrulning, for at sikre, at kokosolien ikke er stenhård.

Kommentér

Navigate