Når jeg har en fridag på en hverdag, hvor min mand arbejder, er han vant til at komme hjem til et hus med et køkken fuld af opvask. Men han er slet ikke forvænt med at komme hjem til et hus, som dufter af nybagte småkager. Og det var lige, hvad der skete i mandags. Lige fra han åbnede hoveddøren, var der noget, som ikke stemte. En dejlig duft af kage slog ham i møde, og eftersom nøglen passede i døren, kunne han jo ikke være gået forkert 😉
Det var ikke bare duften. Næh han blev også bænket (altså efter han havde lavet teen) og bedt om at spise af kagerne og sige sin ærlige mening. Det er svært at have en mening efter bare en kage, men efter en halv dåse kager, besluttede han sig for, at de da vist egentlig smagte ganske godt 😀
Småkager og kager i det hele taget er ikke min comfortzone.
I denne julemåned har jeg dog spottet to slags småkager hos Annette Harbech Olesen fra “Mad for livet”, som jeg har lyst til at bage – nemlig småkager med peanuts og Cookies med lakrids.
I dette indlæg er der en opskrift på småkager med peanuts.
Lakridscookierne kom ikke igennem “optagelseskravene” 😉
I Annettes opskrift indeholder peanut-småkagerne både æg og smør, og jeg har valgt at erstatte æg med bananer og smør med kokosolie. Jeg har ændret i mængderne af ingredienserne og tilføjet rismel for at opnå en passende konsistens af dejen til at trille småkager af.
Jeg synes, at småkagerne er blevet gode, og det er en fed fornemmelse, at der er kager i kagedåsen. Det er vist flere år siden, der var det sidst. Så er det nemlig rigtig jul 😀
Opskrift på veganske småkager med peanuts:
Ingredienser
- 100 g peanutbutter
- 75 g kokossukker
- 2 bananer (most med en gaffel)
- 100 g fine havregryn (evt. glutenfri)
- 1 tsk bagepulver
- ½ tsk natron
- 1/4 tsk salt
- 50 g mandler (hakkede)
- 70 g mørk chokolade (min. 70%, hakket)
- 1 håndfuld peanuts (hakkede )
- 3-6 spsk fuldkornsrismel (eller andet mel)
- 60 g kokosolie (smeltet)
- peanuts (til pynt)
Sådan gør du
- Bland alle tørre ingredienser på nær rismel. Tilsæt hakkede peanuts og hakket chokolade.
- Mos bananerne med en gaffel, feks. i en dyb tallerken, og kom dem i den "tørre blanding" sammen med peanutbutter og smeltet kokosolie.
- Rør det hele sammen. Det bliver en ret fugtig dej.
- Tilsæt 3-4 spsk rismel og ælt det ind i dejen. Fortsæt med at tilsætte en spsk rismel af gangen, til dejen har en passende konsistens til at kunne trilles til småkager. (Fordi bananer varierer i størrelse, kan det være forskelligt fra portion til portion, hvor meget rismel, der er nødvendigt.)
- Form dejen til kugler og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Tryk dem flade. De flyder ikke yderligere ud ved bagning. Størrelsen på kagerne vælger du selv. Peanut-småkagerne kan godt bære at blive lavet til større cookies.
- Pres lidt peanuts ned i hver kage.
- Bag dem ved 180 grader i 12-15 minutter, til de er gyldne og sprøde. Kig til dem efter 12 minutter og vurder, om de skal have et par minutter mere.
- Afkøl kagerne på en kold bageplade. Selv bruger jeg den granitbordplade, jeg har ved siden af komfuret.
- Velbekomme og glædelig jul 🙂
2 Comments
Hej Helle.
De småkager ser rigtig lækre ud men da jeg er intolerant overfor peanuts vil jeg høre om de kan erstattes med noget andet? <3
Tak for mange gode opskrifter <3 <3
Varme julehilsner
Yvonna
Hej Yvonne
Tak for dit spørgsmål.
Da der både er peanutbutter og hakkede peanuts i kagerne, så er peanuts en ret væsentlig bestanddel. Derfor bliver det svært at erstatte peanuts sån’ bare lige. Hvis du har mandelsmør eller en anden nøddesmør, kan du selvfølgelig komme det i i stedet for peanutbutter, og så erstatte de hakkede peanuts i og ovenpå kagerne f.eks. med pistacienødder. Det er da værd at give et forsøg.
Hvis du laver eksperimentet, så skriv endelig gerne igen, hvordan du synes de lykkes 🙂
Kærlig hilsen Helle