Vegansk parmesan

Vegansk parmesan er en ganske lille og simpel opskrift med en STOR betydning.
I hvert fald i vores køkken 😀
Jeg vil ingenlunde tage æren for opskriften, men vil super gerne dele den.
Da jeg for et par år siden lavede parmesan for første gang, var mit udgangspunkt en opskrift fra Årstiderne. Jeg brugte cashewnødder, gærflager og sydesalt. Siden har jeg tilføjet røget paprika og hvidløgsgranulat. Første oplevelse med egen hjemmelavede parmesan var som drys på en grøntsagstærte, og det blev skæbnesvangert!
Vi synes nemlig, at denne parmesan løfter vores grøntsagstærter til et højere niveau af nydelse. Parmesanen tilfører en masse ekstra Umami (=velsmag).
I dag laver vi sjældent tærter uden parmesan. Vi bruger også parmesan som drys på lasagne, pastaretter og pizzaer m.m.

Vegansk parmesan
Vegansk parmesan

Vi laver oftest parmesan med cashewnødder. Måske fordi det var det, vi startede med.
Jeg har eksperimenteret med andre nødder og kerner f.eks. solsikkekerner, valnødder og mandler, og resultatet bliver lige så godt.

Vegansk parmesan
Ingredienser til vegansk parmesan

Der er kun få ingredienser i vegansk parmesan, og arbejdsprocessen ganske simpel.
En håndfuld nødder eller solsikkekerner, nogle spiseskefulde gærflager, lidt hvidløgsgranulat, ganske lidt røget paprika og ½-1 tsk sydesalt eller anden salt. Alt kommes i en hurtighakker og hakkes til det har en konsistens som parmesan. Holder sig i køleskabet i lukket glas i flere uger.

Gærflager er en vigtig ingrediens i vegansk parmesan. Det er nemlig gærflagerne, som sammen med nødder og kerner giver umamismag og karakter af ost.
Gærflager er ikke “levende” som bagegær. De er inaktive. Det vil sige, man ikke kan bruge dem til bagning, og hører du til dem, der ikke tåler gær, kan du sagtens spise flagerne.
Gærflager er et produkt, der indeholder alle essentielle aminosyrer, og har et højt indhold af proteiner og kostfibre, samt  mange B-vitaminer og mineraler som kalk, magnesium, fosfor m.fl.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Først kommer der lige nogle billeder til inspiration af tærter og andre retter, hvor vi altid bruger parmesan, og dernæst en mere rigtig opskrift 🙂

Spinattærte
Spinattærte
Ærtetærte med vegansk tunsalat
Ærtetærte med vegansk tunsalat
Vegansk kødtærte med Naturli' hakket
Vegansk kødtærte med Naturli’ hakket
Squash-tomattærte
Squash-tomattærte
Jordskokkepizza
Jordskokkepizza
Svampebolognese med drys af parmesan
Svampebolognese med drys af parmesan
pasta i persillepesto med parmesan.
Pasta i persillepesto med parmesan.

SÅ… hvis ikke du kender til vegansk parmesan… og har lyst til at få endnu mere velsmag i dine retter 😀

Opskrift på vegansk parmesan:

Vegansk parmesan

Vegansk parmesan

Antal: 4
Glutenfri. Til topping på tærter, pizza, lasagne, musaka, pastaretter m.m.

Ingredienser

  • 1 lille håndfuld Cashewnødder (eller solsikkekerner, mandler, valnødder)
  • 3-4 spsk gærflager
  • lidt hvidløgsgranulat (kan udelades)
  • lidt røget paprika
  • ½ tsk havsalt

Sådan gør du

  • Cashewnødder kan fint erstattes med solsikkekerner, mandler og valnødder. Eksperimenter gerne med andre muligheder.
    Vegansk parmesan
  • Kom alle ingredienser i en hurtighakker og - "blend"/hak til du opnår en konsistens af fintrevet parmesan.
  • Bruges straks, eller kommes i et glas med låg og opbevares i køleskabet i op til flere uger.
    Vegansk parmesan
  • Anvendes alle steder, hvor der kan bruges parmesan.

Noter

ADVARSEL: Denne parmesan kan skabe afhængighed, således, at retter, som tilføjes parmesan, efterfølgende bliver meget kedelige uden 😉   Vi laver som regel mere parmesan, end vi skal bruge her og nu. Det er rart med lidt på lager til en pastaret eller pizza senere på ugen.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

6 Comments

  1. karin Nielsen Reply

    Hvor køber Du disse gærflager? Er de i en pose som ris eller en dåse , aner ikke hvad jeg skal kigge efter, eller hvor de står, ( er det sammen med krydderier, eller ved gryn, eller ris og lign.? Jeg har aldrig hørt om dem

    • Helle Reply

      Hej Karin
      Super relevant spørgsmål.
      Selv køber jeg gærflager i den lokale helsekost. De kan også købes flere steder på nettet og på Matas.dk.
      Der findes lidt forskellige mærker.
      Vi bruger gærflager fra Natur Drogeriet.
      Gærflager forhandles i plastikbøtter eller i papembalage.
      Gærflager kan synes dyre, men de er drøje i brug, og gør en stor forskel for smagen.
      Håber det var en hjælp?
      God søndag fra Helle

    • Hej Janne
      Jeg ved ikke, om gærflager kan blive for gamle.
      Jeg har dog svært ved at forestille mig det.
      Jeg vil dufte til dem og smage på dem, og hvis de består den test, vil jeg helt sikkert bruge dem, selvom de er over “bedst før” datoen. .
      Kærlig hilsen
      Helle 🙂

  2. Lillian Algren Eriksen Reply

    Sikke en skøn blog med skønne opskrifter. Tusind tak. Glæder mig til at lave og smage det.☺️

    • Hej Lillian
      Velbekomme 🙂
      … og tusind tak tilbage for din søde kommentar <3
      Håber du kan finde opskrifter, du vil blive glad for.
      Kærlig hilsen
      Helle 😀

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate