Vegansk brunch – del 2

Et kobberbryllup i familien satte mig på en opgave med at lave vegansk brunch-mad til de gæster – inklusiv mig selv – der spiser vegansk eller vegetarisk mad.

Brunchbuffeten kom til at se sådan ud:
Rødkålsalat.
Brødbakke med rugbrød, rugfladbrød og kerneboller.
Vegansk chorizo med hjemmelavet ketchup og agurker.
Mangochiagrød med granola.
Kikærtepandekager med svampe-spinatfyld.
Bagte bær med sojayoghurt.
Platte med tre slags smørepålæg: Hasselnøddespread (nutella), Cashewnøddeost og sveske-mandelmarmelade.

Vegansk brunchbuffet
Vegansk brunchbuffet

Jeg har valgt at lave tre indlæg med retter og opskrifter fra denne brunchbuffet.
I søndags bragte jeg det første indlæg: “Vegansk brunch – transportable -del 1”.
Del 1 indeholder opskrifter på vegansk smørepålæg og brød.
Del 2, som er dette indlæg, indeholder opskrifter på bagte bær og mangochiagrød med granola.
Del 3 er et kommende indlæg med opskrifter på kikærtepandekager med svampe-spinatfyld og vegansk chorizo med hjemmelavet ketchup.
Rødkålsalaten, der også er vores foretrukne jule-rødkålsalat, har jeg planer om at dele på bloggen senere i en serie af efterårs- og vinter-kålsalater  🙂

Bagte bær med sojayoghurt har jeg hentet inspiration til at lave dels fra “Green Kitchen Stories” (LuiseVindahl og David Frenkiel) og dels fra Anette Harbech Olsesens nye bog “Hjernegod mad – spis dig til en bedre hukommelse”. “Vores” bagte bær er lidt en kombination af deres to forskellige opskrifter.
Hos os er bagte bær en weekend forkælelses-morgenmad. Fornemmelsen af forkælelse rammer os allerede under bagningen, hvor en vidunderlig duft af krydderi og nødder breder sig i køkkenet. Smagen og konsistensen er en blanding af bagt havregrød, frugtkompot og ristede nødder. Vi spiser de bagte bær / den bagte havregrød  med sojayoghurt til.
Man kan også toppe den bagte grød med friske bær eller blommer. Det både ser godt ud, og smager fantastisk 🙂

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 
Bagte bær toppet med friske blommer
Bagte bær toppet med friske blommer

Mangochiagrød hentede jeg inspiration til hos “louiogbernaisen”. Jeg lavede den for første gang til brunchbuffeten, og heldigvis smagte den skønt. Nu er den en del af vores morgenmadsrepertoire 🙂
Vi spiser granola på vores mangochiagrød. Du kan finde en opskrift på granola HER

Opskrift på bagte bær og mangochiagrød:

Bagte bær

Bagte bær

Ret: Morgenmad
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Bagt havregrød med bær, frugt og knas. Glutenfri, hvis du bruger glutenfri havregryn, evt i en kombination af hirse og boghvedeflager.

Ingredienser

Frugt og bær-lag

  • 400 g blandede bær (kan være: Brombær/jordbær/blåbær/solbær/ ribs/ stikkelsbær o.l.)
  • Evt. 200 g blommer (kan undlades)
  • 1-2 æbler (et stort - to mindre)
  • 2 pærer

Grød-lag

  • 200 g havregryn (evt. blandet med rug-/byg-/hirse-/boghvedeflager)
  • 1 tsk kardemomme (eller vanilje / kanel /ingefær)
  • 1 tsk bagepulver
  • lidt salt
  • 2 spsk chia (til chiaæg - se under instruktioner)
  • 4 dl mandelmælk
  • 3 spsk ahornsirup (eller agavesirup / kokossirup)

Drys

  • ½ spsk kokosolie
  • 1 spsk ahornsirup (eller agavesirup / kokossirup)
  • 50 g græskarkerner
  • 50 g hasselnødder (eller grofthakkede mandler)

Sådan gør du

  • Ved brug af frosne bær, tages bærrene ud af fryseren aftenen før, og optøs i køleskabet natten over. Benyt evt det fad, du vil lave dem i, som ikke behøver at blive smurt.
  • På dagen: Start med at lave chiaæg: Drys 2 spsk chiafrø i en lille skål, og hæld knap 1 dl vand over. rør rundt med en ske, og lad blandingen trække i køleskabet i 15 minutter.
  • Rør fyldet til grødlaget sammen pånær chiaægget, som trækker i køleskabet. Lad grødblandingen stå og tykne lidt i plantemælken, mens du ordner frugt- og bærlaget.
  • Skær æbler, pærer og evt blommer i tern, og kom dem i fadet med bærrene. Bland frugt og bær godt og glat laget ud i fadet.
    Bagte bær
  • Rør nu chiaægget grundigt i grødlaget, og fordel grødblandingen over bær- og frugtlaget
  • Bland kokosolie og ahornsirup med nødder/mandler og græskarkerner, og fordel blandingen jævnt over grødlaget.
  • Bages ved 175 grader (160 grader varmluft) i 40 minutter.
    Bagte bær
  • Kan toppes med friske bær eller blommer (når det er sæson for det), kan sagtens spises uden.
    Bagt grød med bær
  • Serveres f.eks. med planteyoghurt til
    Bagte bær med sojayoghu
  • Rester opbevares i køleskabet og er nem morgenmad næste dag.

Noter

Bagte bær er et bud på en total dejlig forkælelsesmorgenmad, som ganske vist tager en times tid at frembringe, men som er hele ventetiden værd. Og tro mig! Det siger min mand og jeg til hinanden hver gang, når vi tager den første mundfuld af retten: "UHM!! det er hele ventetiden værd" 😀  Udenfor pæresæson kommer vi kun æbler i retten.   Vi elsker at tilføje blommer, og i blommesæsonen fryser vi udstenede forskårne blommer i portioner på 200g lige til at tø op sammen med bærrene.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Mangochiagrød

Mangochiagrød

Ret: Grød, Morgenmad
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Glutenfri ved brug af glutenfri granola

Ingredienser

  • 1 moden mango (200-400g mangokød)
  • limesaft af ½ lime
  • dl mandelmælk (eller anden plantemælk)
  • 1 dl sojayoghurt (eller anden planteyoghurt)
  • 4-5 spsk chiafrø

Sådan gør du

  • Blend mango, limesaft, mandelmælk og yoghurt til en mangosmoothie.
  • Rør chiafrø i smoothien.
  • Fordel i portionsglas og sæt i køleskabet natten over.
  • Spises med granola

Noter

Erstat evt. mango med jordbær og lav en rød jordbærchiagrød.
Du kan finde en opskrift på granola HER
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate