Et kobberbryllup i familien satte mig på en opgave med at lave vegansk brunch-mad til de gæster – inklusiv mig selv – der spiser vegansk eller vegetarisk mad.
Brunchbuffeten kom til at se sådan ud:
Rødkålsalat.
Brødbakke med rugbrød, rugfladbrød og kerneboller.
Vegansk chorizo med hjemmelavet ketchup og agurker.
Mangochiagrød med granola.
Kikærtepandekager med svampe-spinatfyld.
Bagte bær med sojayoghurt.
Platte med tre slags smørepålæg: Hasselnøddespread (nutella), Cashewnøddeost og sveske-mandelmarmelade.
Jeg har valgt at lave tre indlæg med retter og opskrifter fra denne brunchbuffet.
I søndags bragte jeg det første indlæg: “Vegansk brunch – transportable -del 1”.
Del 1 indeholder opskrifter på vegansk smørepålæg og brød.
Del 2, som er dette indlæg, indeholder opskrifter på bagte bær og mangochiagrød med granola.
Del 3 er et kommende indlæg med opskrifter på kikærtepandekager med svampe-spinatfyld og vegansk chorizo med hjemmelavet ketchup.
Rødkålsalaten, der også er vores foretrukne jule-rødkålsalat, har jeg planer om at dele på bloggen senere i en serie af efterårs- og vinter-kålsalater 🙂
Bagte bær med sojayoghurt har jeg hentet inspiration til at lave dels fra “Green Kitchen Stories” (LuiseVindahl og David Frenkiel) og dels fra Anette Harbech Olsesens nye bog “Hjernegod mad – spis dig til en bedre hukommelse”. “Vores” bagte bær er lidt en kombination af deres to forskellige opskrifter.
Hos os er bagte bær en weekend forkælelses-morgenmad. Fornemmelsen af forkælelse rammer os allerede under bagningen, hvor en vidunderlig duft af krydderi og nødder breder sig i køkkenet. Smagen og konsistensen er en blanding af bagt havregrød, frugtkompot og ristede nødder. Vi spiser de bagte bær / den bagte havregrød med sojayoghurt til.
Man kan også toppe den bagte grød med friske bær eller blommer. Det både ser godt ud, og smager fantastisk 🙂
Mangochiagrød hentede jeg inspiration til hos “louiogbernaisen”. Jeg lavede den for første gang til brunchbuffeten, og heldigvis smagte den skønt. Nu er den en del af vores morgenmadsrepertoire 🙂
Vi spiser granola på vores mangochiagrød. Du kan finde en opskrift på granola HER
Opskrift på bagte bær og mangochiagrød:
Ingredienser
Frugt og bær-lag
- 400 g blandede bær (kan være: Brombær/jordbær/blåbær/solbær/ ribs/ stikkelsbær o.l.)
- Evt. 200 g blommer (kan undlades)
- 1-2 æbler (et stort - to mindre)
- 2 pærer
Grød-lag
- 200 g havregryn (evt. blandet med rug-/byg-/hirse-/boghvedeflager)
- 1 tsk kardemomme (eller vanilje / kanel /ingefær)
- 1 tsk bagepulver
- lidt salt
- 2 spsk chia (til chiaæg - se under instruktioner)
- 4 dl mandelmælk
- 3 spsk ahornsirup (eller agavesirup / kokossirup)
Drys
- ½ spsk kokosolie
- 1 spsk ahornsirup (eller agavesirup / kokossirup)
- 50 g græskarkerner
- 50 g hasselnødder (eller grofthakkede mandler)
Sådan gør du
- Ved brug af frosne bær, tages bærrene ud af fryseren aftenen før, og optøs i køleskabet natten over. Benyt evt det fad, du vil lave dem i, som ikke behøver at blive smurt.
- På dagen: Start med at lave chiaæg: Drys 2 spsk chiafrø i en lille skål, og hæld knap 1 dl vand over. rør rundt med en ske, og lad blandingen trække i køleskabet i 15 minutter.
- Rør fyldet til grødlaget sammen pånær chiaægget, som trækker i køleskabet. Lad grødblandingen stå og tykne lidt i plantemælken, mens du ordner frugt- og bærlaget.
- Skær æbler, pærer og evt blommer i tern, og kom dem i fadet med bærrene. Bland frugt og bær godt og glat laget ud i fadet.
- Rør nu chiaægget grundigt i grødlaget, og fordel grødblandingen over bær- og frugtlaget
- Bland kokosolie og ahornsirup med nødder/mandler og græskarkerner, og fordel blandingen jævnt over grødlaget.
- Bages ved 175 grader (160 grader varmluft) i 40 minutter.
- Kan toppes med friske bær eller blommer (når det er sæson for det), kan sagtens spises uden.
- Serveres f.eks. med planteyoghurt til
- Rester opbevares i køleskabet og er nem morgenmad næste dag.
Noter
Ingredienser
- 1 moden mango (200-400g mangokød)
- limesaft af ½ lime
- 1½ dl mandelmælk (eller anden plantemælk)
- 1 dl sojayoghurt (eller anden planteyoghurt)
- 4-5 spsk chiafrø
Sådan gør du
- Blend mango, limesaft, mandelmælk og yoghurt til en mangosmoothie.
- Rør chiafrø i smoothien.
- Fordel i portionsglas og sæt i køleskabet natten over.
- Spises med granola
Noter
Du kan finde en opskrift på granola HER