“Tærte-onsdag” med vegansk spinattærte

Min yngste søn er hjemme på sommerferie. Det er dejligt 🙂
Han er god til at komme med konstruktiv kritik både til den mad, jeg laver, og til bloggen.
Han har lanceret begrebet “TÆRTE-ONSDAG”.
“Hvorfor laver du egentlig ikke indlæg hver onsdag om tærter, og så kan du afprøve en ny tærte til aftensmad herhjemme hver onsdag?”
Ja, hvorfor gør jeg egentlig ikke det? Tærter ER jo fantastisk onsdagsmad.
Jeg har besluttet at tage min yngste søns udfordring op – angående “TÆRTE-ONSDAG”.
De kommende onsdage kan I regne med indlæg om veganske grøntsagstærter 🙂

Tærter med grøntsager har altid haft en stor plads i mit køkken. Jeg har vidst, siden vi begyndte at lave vegansk mad, at jeg på et tidspunkt ville fokusere på at genopfinde vores tærter i en vegansk version. Jeg har søgt inspiration til at lave tærte på forskellige veganske hjemmesider – uden dog at finde en tærte, der kunne erstatte de tærter, vi plejede at lave. Jeg har prøvet forskellige opskrifter, men forkastet dem ud fra smag eller konsistens.
Mine største forhindringer for at lave tærter har dels været, hvordan fyldet kan bindes sammen uden æg. Og dels har jeg tvivlet på, om vi ville værdsætte veganske grøntsagstærter lige så meget som “fortidens tærter”, hvor æggemasse og ostegratinering udgjorde nogle af tærtens bærende bestanddele.
Nu er det til min store glæde lykkedes at bage nogle grøntsagstærter, som kan leve op til alle vores krav. Det er lykkedes ved at koble forskellige ideer.

De sædvanlige æggeerstatninger som hørfrøslim, chiaæg og loppefrøskaller størkner ikke på samme måde som hønseæg. Det er derfor svært at opnå en sammenbunden fast konsistens af tærtefyldet med disse erstatninger. Jeg har måtte tænke kreativt.
Løsningen på at lave en vegansk æggemasse har jeg fundet i Mia Sommers nye bog “Vegansk Velvære” (i øvrigt en KANON god bog!). Hun laver en kikærteomelet med ærter og svampe. 
“Omeletten” består af en tyk pandekageagtig dej lavet med kikærtemel, vand og krydderier. Heri kommes omeletfyldet(svampe og ærter), hvorefter omeletten bages på en pande.
Jeg forestillede mig, at konsistensen af Mias kikærteomelet kunne bruges i en grøntsagstærte.
Jeg tilberedte derfor grøntsagerne til tærtefyldet og kom dem i kikærtemel-blandingen som ved Mias omelet. Jeg bagte derefter blandingen på en tærtebund i ovnen i stedet for på en pande.
Det virker 🙂 og er en super enkelt måde at binde tærtefyldet sammen på.
Denne veganske æggemasse er nu afprøvet og godkendt for tre forskellige grøntsagstærter, og jeg har planer om at afprøve metoden på alle mine tærtevarianter.

Jeg har “ostegratineret” tærten med osteFRIsovs efter Englerods opskrift. Englerods osteFRIsovs er baseret på hvide bønner, hvilket giver ekstra proteiner til tærten, og så smager den dejligt.
Man kan også lave tærten uden osteFRIsovs. Så kan man lægge tomater i skiver ovenpå i stedet. Det smager også fremragende.
Du kan finde opskriften på Englerods osteFRIsovs HER.
Opskriften på Mias omelet (som smager fremragende) kan du finde HER

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 
Spinattærte med ostefri sovs
Spinattærte med ostefri sovs og sesamfrø
Spinattærte med tomat
Spinattærte med tomat

Vegansk grøntsagstærte, serveret med forskellige salater, udgør et dejligt og komplet måltid.
Og her kan der rigtig leges med farverne i maden:
– En spinattærte kalder på en lysegrøn salat og noget rødt eller orange tilbehør, som f.eks. vandmelonsalat eller tomatsalat.
– En gulerods-løgtærte, som jeg vil blogge om næste onsdag, ledsages flot af en mørkegrøn eller lilla salat.

Hvis du har en bestemt tærtebund, du plejer at bruge, når du laver tærter, kan du sagtens fortsætte med at lave den. Jeg har gennem tiden lært mig selv at lave tærtebunde uden hvedemel. Mine tærtebunde består primært af cashewnødder og bygmel, (hvilket kræver FiberHusk / loppefrøskaller til at binde dejen sammen). Cashewnødder kan erstattes af hasselnødder og mandler.
Hvis du gerne vil lave en glutenfri tærte, kan du prøve at erstatte bygmelet med en glutenfri mel-type. F.eks. glutenfri havremel, boghvedemel, fuldkornsrismel eller andet glutenfri mel.
Jeg har valgt i dette indlæg at bringe både en opskrift på den hvedemelsfri tærtebund og en opskrift på en mere almindelig og nem tærtebund med hvedemel, som jeg lavede engang.

Opskrift på vegansk spinattærte

Spinattærte

Vegansk spinattærte

Ret: Hovedret, Tærte
Antal: 4
Glutenfri ved brug af glutenfri tærtebund. Denne spinattærte er en af bloggens mest populære opskrifter.

Ingredienser

Glutenfri tærtebund

  • 80 g usaltede cashewnødder (finthakkede)
  • 160 g glutenfri havremel
  • ½ tsk salt
  • spsk FiberHUSK
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 dl koldt vand

Tærtebund med hvedemel

  • 200 g grahamsmel
  • 150 g hvedemel
  • ½ tsk salt
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 dl koldt vand

Spinatfyld

  • ps ca 600g frossen helbladet spinat (Tøes op)
  • 1-2 løg (Skåret i fine tern)
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 lille ds majs (eller 150g frosne)
  • salt og peber
  • lidt revet muskatnød
  • 1 tsk birkesød / rørsukker

Vegansk "ægge"masse

  • 150 g kikærtemel
  • 3/4 tsk bagepulver
  • 3/4 tsk salt
  • ½ tsk støt chili
  • peber
  • dl koldt vand

Pynt

  • 3-4 tomater (i skiver)

Vegansk parmesan

  • 1 håndfuld usaltede cashewnødder
  • 3-4 spsk gærflager (Obs om de er glutenfri)
  • ½ tsk groft havsalt
  • lidt hvidløgsgranulat (kan udelades)
  • lidt røget paprika

Sådan gør du

Tærtebund

  • For begge tærtebunde gælder: Kom alle tørre ingredienser i en skål. Bland dem og lav et hul i midten.
  • Kom først olie i og herefter vandet. Rør det hurtigt sammen med en ske og ælt det herefter med hænderne. Dejen må gerne være til den fugtig side. Hvis bygmels-bunden er for våd, kan den hvile få minutter, hvorefter FiberHusk har suget væsken til sig.
    Tærtebunds-dej
  • Tryk dejen ud i tærteformen med hænderne. Det er IKKE nødvendigt at smøre formen først. Prik huller i bunden med en gaffel.
    Tærtebund
  • Forbag tærtebunden i 12 minutter ved 185 grader varmluft.

Spinatfyld

  • Svits løg i olivenolie på en pande.
  • Pres vand af den optøede spinat og kom den ved løgene. Svits spinaten nogle minutter sammen med løgene og kom majsen ved.
  • Smag til med salt, peber, muskat og "sukker"
    Spinattærtefyld

"Æggemasse" Kikærtedej

  • Bland alle tørre dele og kom vandet ved. Rør det hele sammen. Konsistensen skal være som en tyk pandekagedej.

Samling af tærten

  • Rør spinatblandingen i kikærtedejen og bred det ud i den forbagte tærtebund.
    Spinattærtefyld
  • Spinattærte
  • Du kan f.eks toppe tærten med vegansk parmesan: Hurtighak/blend alle ingredienser til det ligner parmesan.
  • Vi vælger oftest at toppe tærten med tomatskiver og vegansk parmesan.
    Spinattærte
  • spinattærte
  • Men du kan også toppe tærten med købe-revet vegansk ost, eller Englerods osteFRIsovs (link til opskrift i opskriftnoten), eller hvad du har lyst til.
  • Bag tærten ved 185 grader varmluft i 25-30 minutter

Noter

Tærteforme har forskellige størrelser. Mine foretrukne tærteforme er 28-30cm i indre diameter. Opskriftens mængdeforhold angives til disse tærteforme. En mere normal størrelse tærteform er måske 26cm - Her skal opskriftens mængder være ca 1/4 mindre.   Opskriften på Englerods osteFRIsovs finder du HER       Server tærten med salater i supplerende farver.    Tærte-rester er perfekte til madpakken.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

4 Comments

  1. Pingback: Mini tærter med spinat og vegansk hvid ost - LineMailis

  2. Anna-chalott Anker Reply

    Hvor ser din tærte lækker ud! Tror du den kan fryses?

    • Helle Reply

      Tak 🙂
      Du kan sagtens fryse tærten. Jeg har tit frosset rester i portioner til senere madpakker.
      Hilsen Helle

      • Anna-chalott Anker Reply

        Ej hvor fedt. Tak for svar. Så skal den laves i morgen! Når du har frosset den – har du så haft osteFRIsovs på eller har du frosset den uden?

Kommentér

Navigate