Lagkage er festmad – det er lagtærte også.
Veganermor.dk har nu “været i luften” i 5 måneder, og hvis jeg gør status, har jeg haft ca 14.000 besøgende og har tæt på 100 subscribers.
For nylig udbyggede jeg bloggen med instagram, hvor jeg på den første uge har fået 100 følgere.
Jeg er selv imponeret, synes det går rigtig godt, og det skal fejres med lækker lagtærte 🙂
På grund af nogle tekniske problemer er tællingen af delingerne af indlæggene på veganermor.dk blevet nulstillet. Det betyder, at der ved alle indlæg, som tidligere er blevet delt, nu igen står “0 delinger”. Det er super ærgerligt. Håber det løser sig.
Et andet “problem” er, at jeg snart har samlet så mange opskrifter her på bloggen, at de kan blive en smule svære at finde rundt i. Det næste vi (min store søn og jeg) skal arbejde med er derfor at finde en mere overskuelig organisering af opskrifterne.
At blogge om vegansk mad er både sjovt, udfordrende og udviklende.
Veganermor.dk lever op til mine drømme som et forum, hvor jeg kan dele min begejstring for vegansk mad, dele opskrifter, erfaringer, gode ideer, refleksioner og forhåbentlig være til inspiration for andre; det være sig veganere, veganerforældre eller bare nogen med hang til god mad.
Jeg ser stadig op til mine veganske “blogger-kolleger” – har meget at lære endnu – så jeg hænger i 🙂
Veganermor.dk er blevet et familieprojekt, dels fordi familien tit må vente på maden, når der skal tages billeder, og dels fordi vi sammen bedømmer og drøfter maden mere, end vi gjorde før, jeg begyndte at blogge om vegansk mad. Der er langt større variation end nogensinde i den mad, vi spiser. Der opstår hele tiden nye ideer, som MÅ prøves af. Jeg får ingen klager for det 😉
Ideen med lagtærte kom fra min yngste søn en dag, hvor vi fik blomkålspizza med spinat og svampe. “Kunne man ikke lave en lagkage ud af denne blomkålspizzabund? Kunne du ikke forestille dig, mor, at bage flere bunde og stable dem ovenpå hinanden og fylde dem med noget godt?”
Sønnen forestillede sig måske en dessert lagkage, mens min hjerne arbejdede videre med madfyld og tanken om en mad-lagkage. Gennembruddet for lagtærten kom i sommers i forbindelse med, vi grillede fyldte portobellosvampe. Alle var virkelig begejstrede for svampefyldet til portobellosvampene. Hvorfor ikke lave dette svampefyld som en del af fyldet i en lagtærte? Det kan næsten kun gå godt – og således blev det.
Tærten er blevet bagt både med 3 og 4 bunde. I begge tærter er der fyld af svampe, spinat og tomat.
I tærten med 3 bunde, er der kommet spinat i svampefyldet.
I tærten med 4 bunde er der lavet en særskilt spinatstuvning som fyld til det ene lag.
Begge lagtærter er pyntet med mynteærter, tomater og en spiselig blomst.
Opskrift på vegansk lagtærte:
For overskuelighedens skyld har jeg valgt at lave en opskrift på hver delproces af lagtærten.
Ingredienser
- 1 mellemstort blomkål (hakket fint i hurtighakker/foodprocessor)
- 80 g mandler (hakket fint)
- 1 spsk oregano (tørret)
- 3-4 spsk loppefrøskaller (eks. HUSK (1 spsk pr tærtebund))
- 150-200 g hørfrøslim (50g pr tærtebund)
- Havsalt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Bland alle tørre ingredienser og kom hørfrøslimet i et hul i midten. Arbejd nu dejen sammen med hænderne.
- Tegn cirkler til lagkagebunde på bagepapir. Pensl med olie og drys med rasp, majsmel eller lignende. (Ellers kan bundene være lidt svære at få hele af papiret - jeg ved det af erfaring:)
- Fordel fyldet på de tegnede bunde og klap det til en flad cirkel med fingrene. Lav kanterne af lagtærtebundene lidt højere. Hvis du har tegnet cirklerne for store, har du alligevel en rettesnor til at lave bundene ca. lige store
- Bag lagtærtebundene ved 180 grader varmluft i 25-30 minutter, til de er gyldne. (evt. lidt længere tid, hvis du bager på 3 plader)
- Læg en bund på et lagkagefad og kom fyld på. Læg herefter næste bund på osv. (Mindre bunde er helt klart nemmere at "flytte med"). Hvis du gerne vil have lagtærten varmest muligt. Så lav fyld og pynt næsten klar, før du bager bundene.
Noter
Ingredienser
- 1 spsk jomfrukokosolie (eller ekstra jomfruolivenolie)
- 200 g frossen spinat
- 1 lille løg (hakket)
- 1 fed hvidløg (presset)
- 2 cm frisk chili (hakket fint)
- 3/4 dl plantefløde
- salt og peber, muskat
- 1 tsk birkesød / rørsukker (kan undlades)
Sådan gør du
- Svits løg, hvidløg og chili i olien og kom spinaten ved. Lad simre nogle min.
- Kom sojafløden ved og lad simrer 5-10min.
- Smag til med salt, peber, muskat og evt. birkesød. Vigtigt at smage til 🙂
- Nu er stuvningen færdig til at blive anvendt som lagtærtefyld ved lagtærte i 4 lag.
Ingredienser
- 1 stort løg (finthakket)
- 400 g svampe (grofthakkede)
- 2 fed hvidløg (hakket fint)
- 1 håndfuld frisk persille (finthakket)
- 30 g pinjekerner (grofthakket)
- 1 dl plantefløde (eks. soja- eller mandelfløde)
- 4 spsk gærflager
- 3 spsk Tamari (soja)
- Friskkværnet peber
- evt. mere salt
- (200 g frossen spinat ( (OBS ved 3-lags lagtærte))
Sådan gør du
- Kom løg, champignon og tamari soja på en pande og svits det sammen, til væden fra svampene næsten er fordampet fra panden.
- Kom hvidløg, persille og pinjekerner (evt spinat ved lagtærte med 3 bunde) ved og steg dem med i yderligere et par minutter.
- Kom nu sojafløde og gærflager i og smag til med peber og evt. mere salt. Konsistensen af fyldet er som en "tyk" sovs.
- Nu er stuvningen klar til at blive anvendt som lagtærtefyld.
- Ved 3 lags lagtærte
- Ved 4 lags lagtærte
Ingredienser
- 2-300 g tomater (i små tern)
- 1 lille løg (finthakket)
- 1 fed hvidløg (presset)
- 2 cm frisk chili (finthakket)
- 1 lille ds 70g tomatkoncentrat
- 1 tsk oregano (tørret)
- salt og peber
- 1 tsk birkesød / rørsukker (Kan undlades)
- 1 spsk balsamicoeddike (Kan undlades)
Sådan gør du
- Kom olie, tomater, løg, hvidløg, chili og oregano i en lille gryde og lad det simre 10-15 minutter under jævnlig omrøring.
- Tilsæt tomatkoncentrat og kog yderligere 5min
- Smag til med salt, peber og evt birkesød/rørsukker
- Fyldet er nu klar til at blive anvendt i en lagtærte
- Eller server saucen til vegansk farserede grøntsager.
Ingredienser
- 1 ps frosne ærter (4-500g)
- 1 rødløg (skåret i små tern)
- 1 håndfuld frisk mynte (hakket)
- salt og peber
- ekstra jomfruolivenolie
Sådan gør du
- Svits løgene nogle minutter i olivenolie for middel varme
- Tilsæt en pose frosne ærter, hakket mynte og salt og peber. Rør rundt nogle minutter.
- Læg låg på gryden, og lad ærteblandingen simre ved svag varme 15-20 minutter eller længere, rør ind imellem i blandingen . Smag til med ekstra salt og peber om nødvendigt.
- Ærterne kan laves med oregano i stedet for mynte.
- Mynteærterne er nu klar til at bruge som pynt på en lagtærte.
Samling af lagtærten:
Lagtærten forekommer måske sværere at lave, end den egentlig er. Hvis du er alene om at lave den, kan det være en fordel at lave de forskellige fyld og pynten først. Herefter lave og bage bundene. Mens de i ovnen, kan der ryddes op og dækkes bord. Fyldet varmes, når bundene er ved at være færdigbagte, og vupti er der varme bunde og varmt fyld til at samle lagtærten med.
Rester af tærten smager også dejlig koldt.
Rigtig god appetit 🙂