Inspiration til denne tærte har jeg hentet i en bog fra 1981, “Grøn gastronomi” af Paul Holt.
En kollega har lånt mig bogen, fordi hun tænkte, at netop denne tærte ville være noget for mig. I bogen hedder retten “aubergine-quiche”. Den er oprindelig vegetarisk og lavet med æg, cremefraiche, ost samt bund og låg af mørdej.
I min første afprøvning af quichen har jeg lavet den som en tærte- altså uden dejlåg.
I stedet for ost har jeg brugt caschewnøddeost, og i stedet for æg og cremfraiche har jeg lavet en vegansk æggemasse af kikærtemel og vand. Auberginetærten blev faktisk ret vellykket i første forsøg.
Min mand og mine sønner er gode kritikkere. De syntes, jeg med fordel kunne justere et og andet på tærten. De oplevede dog, at deres anden portion af tærten smagte bedre end den første, og så trak de deres justeringsforslag tilbage. 🙂 Personligt syntes jeg om tærten fra første bid.
Tærten blev serveret sammen med en grøn salat med krydrede nødder. Til sammen blev det til smagen af olympisk guld. Vi spiste nemlig – som en sjælden forteelse – vores mad foran TV, mens vi så det danske herrelandshold i håndbold vinde guld over Frankrig. Så godt gået!! 🙂 🙂
Jeg elsker at eksperimentere med mad, og jeg er ikke færdig med at udvikle på denne auberginetærte. Jeg vil også lave den i en quiche-version.
Min yngste søn har lanceret begrebet “TÆRTE-ONSDAG”.
Smart, som han er, fik han mig på den måde lokket til at bage tærter hver uge 😉
Tærter er dejlig onsdagsmad, og jeg har tre onsdage her på bloggen skrevet indlæg med opskrifter på tærter. Jeg har beskrevet, hvordan jeg er kommet frem til en vegansk æggemasse, som giver tærtefyldet en god og sammenhængende konsistens.
Du kan læse om vegansk æggemasse og få en opskrift på vegansk spinattærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk gulerods-løgtærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk champignonpaté-tærte HER
Denne onsdag kommer opskriften på vegansk auberginetærte
Hvis du har en bestemt tærtebund, du plejer at bruge, når du laver tærter, kan du sagtens fortsætte med at lave den. Jeg har gennem tiden lært mig selv at lave tærtebunde uden hvedemel. Mine tærtebunde består primært af cashewnødder og bygmel, (hvilket kræver FiberHusk / loppefrøskaller til at binde dejen sammen). Cashewnødder kan erstattes af hasselnødder og mandler.
Hvis du gerne vil lave en glutenfri tærte, kan du prøve at erstatte bygmelet med en glutenfri mel-type. F.eks. glutenfri havremel, boghvedemel, fuldkornsrismel eller andet glutenfri mel.
Jeg har valgt i dette indlæg at bringe både en opskrift på en hvedemelsfri tærtebund og en opskrift på en mere almindelig og nem tærtebund med hvedemel, som jeg lavede engang.
Opskrift på vegansk auberginetærte:
Ingredienser
Tærtebund uden hvedemel (evt. glutenfri)
- 80 g usaltede cashewnødder (finthakkede)
- 160 g bygmel (eller glutenfri havremel)
- ½ tsk salt
- 1½ spsk FiberHUSK
- 3-4 spsk olivenolie
- 2 dl koldt vand
Tærtebund med hvedemel
- 200 g grahamsmel
- 150 g hvedemel
- ½ tsk salt
- 4 spsk olivenolie
- 2 dl koldt vand
Sådan gør du
- For begge tærtebunde gælder: Kom alle tørre ingredienser i en skål. Bland dem og lav et hul i midten.
- Kom olie og vand i hullet. Rør dejen hurtig sammen først med en ske, og saml herefter dejen med hænderne. Dejen må gerne være til den fugtige side. (Hellere fugtig end tør). Hvis bygmelsbunden er for våd, kan den hvile nogle minutter, hvorefter FiberHusk har suget væske til sig. Hvis hvedemelsbunden er lidt for våd, kan du komme mel på fingrene, når du trykker den ud i tærteformen.
- Tryk dejen ud i tærteformen med fingrene. Det er IKKE nødvendigt at smøre formen først. Prik huller i bunden med en gaffel.
- Forbag tærtebunden i 12 minutter ved 185grader varmluftovn
Noter
Ingredienserne til tærtebunden kan varieres efter smag og hvad, du har.
Bygmelstærten kan nemt gøres glutenfri ved at udskifte bygmelet med f.eks. glutenfri havremel, som kan købes i Rema. Alternativt rismel eller boghvedemel. Cashewnødderne kan erstattes af hasselnødder eller mandler.
Ingredienser
- 120 g cashewnødder (lægges i blød i koldt vand i ca 4 -6 timer eller natten over.)
- 1-2 spsk citron / citrusuniversel (skal + saft)
- 2 tsk gærflager (Kan udelades)
- 1 spsk Frisk rosmarin (Hakket fint / eller 1 tsk tørret)
- ½-1 spsk ahornsirup
- 1 spsk jomfruolivenolie ekstra
- lidt salt og peber (smages til)
Sådan gør du
- Hvis ikke du har fået sat nødder til udblødning, kan du "snyde" ved at hælde kogende vand over - så behøver de kun trække 2 timer.
- Hæld vandet fra nødderne, og kom alle ingredienser i en blender eller minihakker.
- Blend / hurtighak ingredienserne, til de er helt findelt og har en smørbar konsistens. Stop op nogle gange og skub massen med af siderne, og blend så igen.
- Smag til med evt ekstra citron, salt og peber.
- Kommes i en ren beholder og opbevares i køleskab. Holdbar ca. 1 uge
- Server f.eks cashewnøddeost med nøddeknækbrød
- Eller på pålægsbordet, hvor det fungerer godt selvstændigt men også som smørelse under andet smørepålæg.
Noter
Ingredienser
- 1-2 auberginer (alt efter størrelse)
- olivenolie
- salt og peber
- 250 g champignons
- 1 spsk Tamari (sojasauce)
- ½ kg tomater (eller 2 dåser)
- ½ tsk timian
- 2-3 tsk citronsaft/citrusuniversal
Vegansk æggemasse - kikærtedej
- 100 g kikærtemel
- ½ tsk bagepulver
- ½ tsk salt
- ½ tsk chilipulver
- 1 dl vand
- peber
Toppings
- 1 portion cashewnøddeost
Sådan gør du
- Auberginerne skæres i 1 cm tykkeskiver på langs, drysses med salt og trækker en time. (ved ikke om det er nødvendigt, men jeg har fulgt bogens opskrift)
- Skyl eller dup væsken af aubergineskiverne. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensl med olivenolie og krydr med salt og peber. Bag skiverne 15 minutter ved 185 grader varmluft.
- Champignon renses, og store champignon halveres, små forbliver hele.
- Sauteres på en pande med 1 spsk tamari - sojasauce og drysses med peber.
- Tomaterne skæres i kvarte eller mindre stykker og dampes, indtil der er en ret tør puré. Tilsæt timian og citron og muligvis en anelse salt.
Kikærtedej
- Bland alle de tørre ting, kom vandet i og rør det hele sammen.
Samling af tærten
- Fordel kikærtedejen i en forbagt tærtebund.
- Ovenpå lægges aubergineskiverne. De trykkes let ned i dejen.
- Derpå champignon
- Derpå tomatblandingen
- Til sidst et lag cashewnøddeost. Jeg valgte at rulle osten ud mellem to stykker bagepapir, der er smurt med olie.
- Jeg havde ikke fået smurt det ene stykke papir ordentlig med olie, så det gik lidt i stykker til sidst. Bedre held næste gang 🙂
- Bages ved 185 grader varmluft i 25-30 minutter. Trækker 5-10 minutter før servering.
- Serveres med en matchende salat
Noter
Tærten skulle efter sigende være endnu bedre dagen efter.
Tærterester er perfekt til madpakken.