Salat med squashnudler og glaserede mandler er en af de salater, vi også lavede før “veganertiden”.
Da mine børn blev veganere, følte jeg mig nulstillet, hvad mad angik, og der gik lidt tid, før jeg kunne være konstruktiv ud i vegansk mad. Da jeg “kom på banen igen”, var det dejligt at opdage, at der faktisk var retter fra det “gamle” repertoire, jeg stadig kunne lave, som hele tiden havde været veganske eller næsten veganske, uden jeg havde tænkt over det den gang.
Heldigvis opdagede jeg flere opskrifter på retter, som enten var veganske eller nemt kunne blive det.
Det gik der helt sport i 🙂 Sammen med “guld-jagten” på nye dejlige vegansk opskrifter, blev det faktisk sjovt og energifyldt at tænke og lave mad, som kontrast til den første reaktion, hvor det synes helt umuligt. Nu er det et år siden, jeg tog de første spadestik ud i vegansk mad, og det er fortsat sjovt og fantasifuldt at lave mad (selvfølgelig er der dage, hvor det synes ensformigt og trægt at finde på – og mon ikke alle slags mad-lavere har det sådan?).
Med vegansk madlavning er det som om, “der er ingen bånd som binder os”, at det virkelig kun er fantasien, som sætter grænser for ens kreativitet, og det er virkelig sjovt!! Vores køkken er blevet til et eksperimentarium. Det er så let at lade sig inspirere af andre veganske bloggere og deres pudsige indfald 🙂 Og så får man også lige selv er “skør” ide, som må prøves af.
Squashnudel-salaten kan laves året rundt. Grøntsagerne kan varieres efter smag, og er bedst med grøntsager i sæson. Den kan serveres til grøntsagsfrikadeller, pateer o.l. eller som en del af en frokost eller bare med godt brød til. Opskriften er inspireret af en opskrift fra bogen “Suveræne salater” af Sonja Bock og Tina Scheftelowitz. Jeg har udskiftet de kinesiske ægnudler med squashnudler og glaserer mandlerne med agavesirup i stedet for honning.
Opskrift på salat med squashnudler og glaserede mandler
Ingredienser
- 1 mellemstor squash (Eller 100g nudler)
- 300 g gulerødder (Store, hvis de skal spiralizes)
- 3 forårsløg
- 350 g peberfrugter (gerne i alle farver)
- evt. andre grøntsager (efter eget valg; kål, fennikel, radisser osv.)
Glaserede mandler
- 100 g mandler
- 2 spsk Tamari (eller kinesisk soja)
- 2 tsk agavesirup (eller ahornsirup)
Dressing
- 2 spsk olivenolie eller rapsolie
- 2 spsk citronsaft/citrusuniversal
- 1 spsk Tamari (eller kinesisk soja)
- 2 spsk reven frisk ingefær
- peber
Sådan gør du
- Start med at lave de glaserede mandler: Mandlerne ristes på en tør hed pande til de er gyldne. Der røres i dem undervejs. De overhældes med agavesirup og tamari og glaseres ganske kort tid under omrøring.
- Herefter afkøles de på en tallerken og skilles ad.
- Hvis du vælger at bruge almindelige nudler fremfor squashnudler, koges nudlerne efter anvisningen og overhældes med koldt vand, så de ikke klistrer sammen.
- Hvis du vælger at lave grøntsagsnudler skal squash vaskes og gulerødderne skrælles. Lav nudler af squash og gulerødder med en spiralizer. Eller lav dem til båndspagetti med en skrællekniv. Kom dem i en stor skål. Ved små gulerødder kan de i stedet skæres i tynde stave (Julienne).
- Skær forårsløg i tynde skiver, peberfrugter i tynde stave (julienne). Evt. andre grøntsager skæres i passende størrelse. (fennikel skal skæres meget fint). Kom de skårne grøntsager ved "nudlerne"
- Rør dressingen sammen og bland den med nudler og grøntsager sammen med halvdelen af mandlerne.
- Kom salaten på et fad og pynt med resten af mandlerne.