Hvis ikke du i forvejen selv koger dine bønner og kikærter, så overvej at gøre det 🙂
Det er kun minimalt besværligt, og så er det både billigere og bedre for din sundhed.
Tørrede bønner sættes i blød om aftenen og koges næste formiddag – eller hvis de skal koges for enden af en arbejdsdag, så sæt dem i blød, når du står op. Jeg stiller tit bønner og gryde frem om aftenen, så jeg husker at sætte dem i blød om morgenen, hvor faste morgenrutiner ellers vil få mig til at glemme mine gode intentioner om at koge bønner. Ellers kan de også sagtens stå i blød fra den ene aften til den anden. Så koger jeg dem, mens jeg laver aftensmad. Når først bønnerne er bragt i kog, er afskummet og kogeblusset er skruet tilpas ned, så passer de sig selv. De fleste bønner/kikærter skal koge i omegnen af 60 minutter.
Dette indlæg er en del af en række af indlæg i februar med tema om Food prepping. Food prepping handler om at bruge TID på at spare TID, og samtidig opnå nogle sunde måltider.
Da jeg sidste år målrettet besluttede at blogge om TID, var det fordi, jeg gerne vil udfordre fortællingen om, at vi har så travlt, så vi konstant må tage nemme valg for vores mad. Jeg vil hellere bidrage til en anden fortælling om, at vi er, hvad vi spiser, vores mad er vores medicin, og vores krop får kun de næringsstoffer at gøre godt med, som vi giver den gennem det, vi spiser og drikker.
At mange af os er udfordrede på at finde TID til at lave god mad er dog et faktum og et vilkår, og det er her Food prepping kommer ind i billedet.
Hvad er Food prepping egentlig?
For mig er det at bruge noget ekstra tid om søndagen på at forberede frokostting til den kommende uges madpakker. En times fokuseret indsats som gør det let i alle hverdage at tage et sundt og lækkert valg for dagens frokost. For andre kan det være at lave større portioner af aftensmad, som fryses ned til den kommende uge. Begrebet Food prepping vil jeg skrive mere om i et kommende indlæg. I dag skal det handle om at koge bønner og få handlet til at kunne food-preppe på søndag.
Med Food prepping kommer vi ligesom et skridt foran os selv og på forkant med vores måltider fremfor at halte efter med risiko for at tage nogle mere usunde valg. At være i stand til at food-preppe kræver til at starte med både fokus og planlægning, og især indtil det bliver en god vane. Fordi der nødvendigvis må være nogle råvare i hjemmet til at food-preppe med. Og det er her de hjemmekogte bønner kommer ind i billedet.
Lad os lege med tanken om, at vi kan food preppe sammen om en god uge tid- den sidste søndag i vinterferien. Lad os lave en masse skønne ting til ugens madpakker, og hermed få en god og sund start på hverdagen efter vinterferien, hvis man er så heldig, man har ferie 😀
Første step er at tage nogle valg /lave en plan for, hvad vi gerne vil have med i madpakken.
Næste step er at få handlet ind og evt. få kogt bønner, kikærter eller lignende.
Lad os f.eks. sige, at vi vil lave en almindelig hummus og måske en kidneybønnepostej eller andet, som er godt madpakke-pålæg hos jer. Så har vi måske brug for at købe eller koge nogle kikærter og kidneybønner samt få lavet noget citrusuniversal.
Hvis vi har plads i en fryser, kan vi ligeså godt koge to poser eller mere af udvalgte bønner, og fryse overskydende kogte bønner og kikærter til senere forbrug.
Her er et eksempel på en typisk frokost Food prepping hos os:
Smørepålæg: Kidneybønnepostej og hummus med soltørrede tomater. Det kan også være plantefrikadeller, panerede pastinakker, pizzasnegle, pesto eller lignende.
Marinerede bønner: F.eks. med sorte bønner og kidneybønner/eller linser, som vi bruger til at toppe hummusmaden med både for smagen, men også for at få flere og mere varierede proteiner.
Grønt: Rucola, skyllet og slynget (kan evt. købes klar til brug), hakket palmekål/grønkål, rød peber i strimler, agurk- og gulerodsstave, I sæson: Tomater, plukket blomsterkarse-blomster og fennikelblomster samt basilikum. Evt. oliven. Evt. friske spirer.
Frugt: Vi er også opmærksomme på at få købt forskelligt frugt, som kan supplere madpakken. Efter årstiden vil det være æbler, appelsiner eller clementiner.
Brød: Vi bager selv vores brød løbende og uafhængigt af food prepping, men ellers høre det med til at foodpreppe frokostting, at få købt brød til ugens madpakker.
Kålsalat: I vinterhalvåret ynder vi at lave en stor skål kålsalat for at kunne supplere madpakken med et glas salat.
Rester: Med en større rutine i Food prepping kan man også inkludere ugens aftensmad i sin planlægning og indtænke rester fra middagsmaden til sin madpakker. Langt de fleste rester er madpakkeegnede.
Du kan læse et indlæg, om hvorfor og hvordan jeg koger bønner og kikærter HER
Du kan læse et tidligere indlæg om Food prepping HER
Du kan finde inspiration til veganske madpakker til børn hos Mia Sommer HER
Start med at planlægge – gerne drømme – hvad kunne være sundt og lækkert til min/vores madpakke i den kommende uge – køb ind – evt. kog bønner, kikærter og lav citrusuniversal og VÆR KLAR!
Så kan vi food-preppe sammen næste søndag 😀