Hummus med gråærter er en ny og dejlig tilføjelse til vores frokost- og madpakkepålæg. Jeg øver mig i at lave mad med den danske gråært. Et helt oplagt sted at starte må være hummus. “En ært er vel en ært? eller hvad?” Og eftersom både kikærten og Ingrid ærten = hummus, kan gråærten måske det sammen? Det kan den 🙂 og der er er en opskrift i dette indlæg.
Vi foodprepper altid ekstra grønt til pålægsskuffen, når vi alligevel er i køkkenet og laver pålæg. Det kan være grønt som vist på billedet. 10 – 20 minutters ekstra arbejde med forberedelse af det grønne gør, at vi nemt og hurtigt i farten (eller mere roligt tempo) kan smøre os nogle lækre og sunde madder, som giver god energi til den videre dag. Du kan finde inspiration til mere foodprepping HER
Danske gråærter:
Jeg køber gråærter hos Pure dansk.
Pure dansk skriver om gråærten:
“Gråærter er tidligere blevet dyrket i Danmark. Måske du har hørt om Lollandske rosiner, som er en gammel dansk gråærtesort. Den tørrede danske gråært er brunmeleret og har et rynket udseende. Ærten har et lyst indre med en fast, nøddeagtig struktur og en let tørhed. Den danske gråært har en sødme og en mild bitterhed med noter af hasselnød, kaffe og chokolade. Gråærterne er som andre bælgfrugter glutenfri fra naturens side og tilfører mæthed, fylde og velsmag i retter både med og uden kød. De tørrede ærter er spækkede med gode næringsstoffer og er derfor en god kilde til protein, kostfibre, vitaminer og mineraler.” – Pure dansk
Lær hvordan du tilbereder gråærter hos Pure dansk HER
Opskrift på hummus med gråærter:
Ingredienser
- 150 g tørrede gråærter - eller...
- 300 g kogte gråærter
- 1 dl af kogevandet (eller alm. vand)
- 30 -40 g soltørrede tomater (tørre eller i olie)
- 3 spsk Tahin
- 3-4 spsk friskpresset citronsaft / citrusuniversal
- 2 fed hvidløg (presset eller revet)
- 1 spsk Tamari (sojasauce)
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 knivspids cayennepeber (kan udelades)
- friskkværnet peber
- evt salt (Smag til til sidst)
Sådan gør du
- Dagen før: Udblød og kog gråærterne efter anvisninger på pakken. Dræn ærterne efter kogning og gem kogevandet.
- Tørre soltørrede tomater skal sættes i blød i vand et par timer.
- Kom alle ingredienserne i en skål og blend med en stavblender. Vent med at komme salt i, da de soltørrede tomater kan være salte.
- Smag til med ekstra citron, Tamari , salt eller peber.
- Et vôila, så er der hummus 🙂 Kommes i rene glas. Opbevares i køleskabet.
- Til frokost og ugens madpakker