Græskargryde med Ingrid ærter er en skøn velsmagende gryde, som serveres med ris og grønt tilbehør. Jeg tænker, græskargryde må være rigtig Halloweenmad pga. græskarret. Jeg skynder mig med at dele en opskrift, da Halloween jo står for døren. Græskargryden er både nem og hurtig og et helt oplagt sted at gøre sig nogle erfaringer med danske Ingrid ærter 🙂
Vi er faldet for denne skønne græskargryde, som vi lavede flere gange i foråret. Jeg havde SÅ meget lyst til at dele opskriften dengang, men sæsonen for græskar var næsten ovre. Derfor udskød jeg at dele opskriften til nu, hvilket er super heldig, da jeg fra nu af vil lave den med Ingrid ærter. Jeg har fundet opskriften hos Johanne Mosgaard alias Englerod, som har givet mig lov til at dele den. Du kan se den Reel, som inspirerede mig til at lave gryden, på JohanneMosgaards Instagram HER
Danske Ingrid ærter:
“Den danske Ingrid ært har en fast struktur og intens ærtesmag. Efterfulgt af en let sødme og nøddeagtig smag med noter af majs. Ærtens duftnoter leder tankerne hen på solrige sommerdage med nyhøstede marker. Ingrid ærtens udseende og anvendelsesmuligheder minder om kikærtens og kan med fordel anvendes som alternativ til kikærter.” – PURE DANSK
Ingrid ærten er nomineret til prisen “Årets mest populære plantebaserede produkt 2022 og 2023” af Dansk Vegetarisk Forening. Gæt om jeg har stemt på ærten – det har jeg 🙂
For at gå all in på danske Ingridærter, har jeg købt 7,4 kg; en sæk med 5 kg fra Aurion og 2 x 1,2 kg fra Pure Dansk. Jeg koger som regel 1,2 kg kikærter af gangen og fryser ned i “dåse”-portioner a 300g. Nu har jeg kogt 1,2 kg Ingrid ærter i stedet og vil afprøve, om jeg kan erstatte alle kikærteretter med Ingridærter. Indtil nu går det rigtig godt. At ærterne allerede ER kogte, gør det super nemt spontant at vælge at lave en græskargryde til sin aftensmad.
Du kan se en rigtig informativ og god instruktionsvideo om kogning af Ingrid ærter hos Pure Dansk HER
Tips til tilbehør:
Hvis du helst undgår ris, er blomkålsris en dejlig tilbehør.
Når vi vælger ris, bruger vi altid brune ris (eller røde eller sorte), fordi de er “fuldkorns”. Vi koger gerne grønne linser med risene, både fordi det fungerer godt, og fordi det optimerer vores bælgfrugtindtag. Og selvfølgelig bruger vi danske Anicialinser. Vist på billedet er der kogt 3 dl ris med 1 dl Anicialinser og 7 dl vand. Forholdet kunne måske vendes helt om til 3 dl linser med 1 dl ris eller 1:1? Men det har vi ikke prøvet. Linserne er kogte på 20 min. men finder sig fint i risenes kogetid på 35 min. Derfor koges de bare med fra starten.
Som det grønne tilbehør laver vi tit dampet broccoli, da det supplere gryden farvemæssigt godt og er nemt. Og ellers en kålsalat, kunne være en broccolisalat.
Opskrift på græskargryde med Ingridærter:
Ingredienser
- 150 dl tørrede Ingridærter (eller 300 g kogte)
- 1 stort løg (fint hakket)
- 2 spsk olivenolie
- 1-2 tsk rød karry pasta
- 2-3 tsk Madras karry (eller anden blanding)
- 1,5 tsk Garam masala
- ½-1 Græskar (ca 700g) (Hokkaido, butternut squash eller Muscat de Provence)
- 2,5 dl grøntsagsfond (vand + ½ bouillonterning) (evt. kogevand fra Ingridærterne )
- 2 spsk tomatpuré
- 1 ds kokosmælk
- 1 lille klump ingefær (efter smag) (revet eller skåret meget fint)
- 100 g frisk spinat (eller frossen)
- Sojasauce
- Limesaft
Sådan gør du
- Start med Ingrid ærterne, som skal lægges i blød i vand i 10-12 t. Dræn herefter vandet og kog i nyt vand i 25 min. Kan også koges uden iblødsætning, skal da koge over 1 t.
- Start med at klargøre ingredienserne. Græskarret renses for kerner og skæres i små tern på ca. 2cm x 2 cm. Hvis græskarret er økologisk, kan du med fordel beholde skrællen på.
- Varm en stor wok eller gryde med olie og steg løg, til de er gennemsigtige.
- Tilsæt karrypasta (vær opmærksom på hvor stærk din karrypasta er og tilpas herefter), madras karry og garam masala. Smagen kan variere afhængig af, hvor friske og stærke dine krydderier er.
- Rist krydderierne et par minutter.
- Kom græskarstykkerne i, sammen med grøntsagsfond*, tomatpuré, kokosmælk og frisk ingefær. Læg låg på wokken/gryden og lad retten simre ved middel varme i ca. 10-15 minutter. Når du nemt kan stikke en kniv igennem græskarstykkerne, har de fået nok.
- Tilsæt til sidst Ingrid ærter og frisk spinat, smag retten til med sojasauce og limesaft.
- Server med ris og grønt tilbehør.